Isten útja
2019. április 16. – Nagykedd
P. Christopher Scroggin, LC 

Jn 13,21-33.36-38
Miután ezeket mondta, Jézus megrendült lelkében, és tanúságot tett e szavakkal: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Egy közületek elárul engem.” A tanítványok egymásra néztek, mert zavarba jöttek, hogy kiről mondja. Tanítványai közül az egyik, akit Jézus szeretett, Jézus keble felé hajolva foglalt helyet. Simon Péter intett neki, hogy kérdezze meg: ,,Ki az, akiről beszél?” Az odahajolt Jézus keblére, és megkérdezte tőle: ,,Uram, ki az?” Jézus azt felelte: ,,Az, akinek a bemártott kenyérdarabot adom.” Azután bemártotta a darabot, és odaadta Júdásnak, az iskarióti Simon fiának. Amikor az a kenyérdarabot elvette, mindjárt belészállt a sátán. Jézus pedig azt mondta neki: ,,Amit teszel, tedd meg gyorsan!” Az asztaltársak közül senki sem értette, miért mondta ezt neki. Mivel Júdásnál volt az erszény, egyesek azt gondolták, hogy Jézus azt mondta neki: ,,Vedd meg, amire szükségünk van az ünnepen!”, vagy hogy a szegényeknek adjon valamit. Ő pedig, amint elvette a falatot, azonnal kiment. Éjszaka volt. Miután kiment, Jézus így szólt: ,,Most dicsőült meg az Emberfia, és Isten megdicsőült benne. Ha Isten megdicsőült benne, Isten is megdicsőíti őt önmagában, hamarosan megdicsőíti. Gyermekeim, már csak kis ideig vagyok veletek. Keresni fogtok engem, de amint a zsidóknak mondtam, most nektek is mondom: Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek. Ekkor Simon Péter megszólalt: ,,Uram, hová mégy?” Jézus azt felelte: ,,Ahova én megyek, oda most nem jöhetsz utánam, de később majd követni fogsz engem.” Péter megkérdezte: ,,Uram, miért nem mehetek most utánad? Az életemet is odaadnám érted!” Jézus azt felelte: ,,Életedet adnád értem? Bizony, bizony mondom neked: Mire a kakas megszólal, háromszor tagadsz meg engem. 

Bevezető ima: Istenem, Atyám, hiszem, hogy itt vagy velem. Adj erőt, hogy mindig kövesselek; könnyű és nehéz időkben is! Segíts, hogy soha ne veszítsem el a hitemet, és mindig bízzak benned, mint szerető Atyában!

Kérés: Úr Jézus, erősíts engem, hogy a kereszt keserves útján követni tudjalak!

1. Jézus megdicsőülése. Jézus az értünk elszenvedett halála által fog megdicsőülni. Szenvedései által arat győzelmet a bűn és a halál fölött. Mégis a mi szemünkben ez az út nehéznek tűnik, gyakran érthetetlen, sőt akár taszító. Mi keresztények tudjuk, hogy nekünk is ezt az utat kell járnunk. Ugyanazzal a szeretettel és bátorsággal kell hozzáállnunk a nehéz pillanatokhoz, a megpróbáltatásokhoz és a személyes kihívásokhoz, ahogy azt Jézus tette a szenvedése idején.  Egy napon ez lesz a mi megdicsőülésünk is.

2.Péter leckéje. Péter erős és őszinte szeretettel szereti Jézust. Ő tényleg nem szeretné látni a Mestert szenvedni, vagy meghalni. Azonban Péter nagyon is emberien gondolkodik, és nem úgy, ahogy ezt Isten akarja. Amikor megtagadja háromszor is a Mestert, Péter akkor maga is megéli a megaláztatást. Ebből a megalázottságból Péter mégis csak tanul valamit: Tökéletesen az Úrra kell hagyatkoznunk. Minden erőnket Tőle kapjuk. Még akkor is, ha az az érzésem, hogy jók a szándékaim, elsőként Isten tervét kell elfogadnom.

3. Ahova Jézusnak mennie kell. Jézus beszél arról, hogy el kell mennie, s az apostolok meghökkenve kérdezgetik, hogy hova kell mennie. Jézus már kinyilatkoztatta nekik, hogy szenvednie kell és meg kell halnia az Ember Fiának ahhoz, hogy harmadnapra föltámadjon és megajándékozzon minket az örök élettel. Jézus irántunk való szeretetből és teljes szabadságából szenved és hal meg értünk, hogy teljes életünk legyen. A kereszt az új út, amely az életre vezet, és Jézus szentséges vére a víz, amely táplálja az örök élet magját mindnyájunkban.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus köszönöm az áldozatot, amit értem hoztál. Szeretném kifejezni Neked hálámat azzal, hogy hűségesen megélem keresztény hivatásomat. Adj erőt ehhez a feladathoz, és erősíts meg, hogy soha ne keressek más utat, csak a kereszt útját.

Elhatározás: A mai nap keresztjeit, melyeket Istentől kapok nagyobb szeretettel szeretném magamhoz ölelni.


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.