Felrázó hívás
2019. augusztus 3.
Évközi tizenhetedik hét – szombat
Ernest Daly LC

Mt 14, 1-12
Abban az időben Heródes negyedes fejedelem hírét hallotta Jézusnak, és azt mondta szolgáinak: „Ez Keresztelő János. Ő támadt föl a halottak közül, ezért működnek benne a csodatevő erők.” Heródes ugyanis elfogatta Jánost, megkötözte és börtönbe vetette Heródiás miatt, aki testvérének, Fülöpnek volt a felesége. János ugyanis azt mondta neki: „Nincs megengedve neked, hogy ő a tiéd legyen.” Meg akarta őt ölni, de félt a néptől, mert prófétának tartották őt. Amikor Heródesnek születésnapja volt, Heródiás lánya kiállt középre és táncolt. Tetszett ez Heródesnek, ezért esküvel megígérte, hogy megadja neki, bármit kér is tőle. Mivel az anyja már előre kioktatta, így szólt: „Add ide nekem egy tálon Keresztelő János fejét.” A király elszomorodott, de az eskü és az asztalnál ülők miatt megparancsolta, hogy adják oda neki. Elküldött és lefejeztette Jánost a börtönben. A fejét odavitték egy tálon és átadták a lánynak, az meg odavitte anyjának. A tanítványai pedig fogták a holttestet és eltemették őt, aztán elmentek és hírül vitték Jézusnak.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy keresel engem. Kész vagy meglátogatni engem ebben az imádságban. Segíteni akarsz nekem, hogy vágyódjak szeretetedre és felismerjem, hol kell növekednem és hogyan válhatok hozzád hasonlóbbá. Köszönöm az irántam való türelmedet és jóságodat. Teljesen át akarom magam adni neked.

Kérés: Uram, segíts ma tisztábban meghallanom hangodat!

1. Egy kényelmetlen hang. Keresztelő János küldetése Krisztus útjának előkészítése volt. Isten szentségének tanúja volt. Megpróbálta felébreszteni az emberekben a megtérés szükségességét és a bűnbánatot. Félreérthetetlenül és nyíltan beszélt, nem félt senkitől. Néha Isten szava a lelkiismeretemben kényelmetlen lehet, mint János szava Heródes számára. Mégis, az Isten kegyelmének aktusa az intés, ami a jóra és a rosszra figyelmeztet. Lehetőséget ad számunkra, hogy felébredjünk letargiánkból és felfogjuk, hogy a halhatatlan lelkünket tesszük kockára. Meg kellene köszönnöm Istennek, amikor emlékezteti lelkiismeretemet azokra a dolgokra, amiket életemben meg kell változtatnom.

2. Rossz fajta szórakozás. Az ünneplés és pihenés élvezetében semmi kivetni való nincs. A keresztény ember élete gazdag örömteli pillanatokban. Azonban amint Heródes születésnapján is megtörtént, valós veszélye van annak, hogy olyan időtöltést keres az ember, amely csupán lángra lobbantja szenvedélyeinket, meggyengíti erkölcsünket, és mélyen megbántják Istent. Ha nem vagyunk képesek okosan megválasztani szórakozásunkat, lelki életünk gazdagságát odadobjuk az olcsó örömhajhászásért. Heródes gyilkosként, és nem jó királyként végezte. Fékezetlen szenvedélyei és az emberek véleményétől való félelme arra késztették, hogy pusztítson, ahelyett, hogy védelmezne. Mindig figyelnem kell arra, hogy pihenés idején is felelősen védelmezzem és erősítsem kereszténységemet. Egészséges időtöltést kell keresnem a szabadidőmre, ahol a keresztény élet örömét megoszthatom barátaimmal és családommal.

3. A Lelkiismeret kegyelme. Amikor Heródes hallott Jézusról, furdalta a lelkiismerete. Tudta, hogy Isten emberét ölte meg. Szíve mélyén tudta, hogy Istené az utolsó szó. Krisztus jelenléte olyan plusz kegyelem az Atya részéről Heródes számára, amellyel a megtérését szeretné elérni. Sajnálatos módon Heródes nem használta fel ezt a kegyelmet, mint ahogy Keresztelő János jelenlétét sem jól használta ki. A saját életemben is hányszor kell emlékeztetnie az Atyának a szentségre szóló hivatásomra? Észreveszem, mennyi kegyelmet kaptam már életemben az Úrtól? Mi az, ami még mindig visszatartok magamnak tőle? Ma meg akarom próbálni eljuttatni a szívemet az alapoknál kezdődő megtéréshez; tudom, hogy bizonyos élethelyzeteket még mindig nem adtam át Istennek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy megvilágítod a lelkiismeretemet evangélium által. Segíts felismernem, miben vagyok süket, vagy érzéketlen a hívásodra és tanításodra! Akarom, hogy kegyelmed győzedelmeskedjen életemben. Segíts bátornak lennem, hogy változtassak azon, ami bánt téged, és hiteles keresztény életet éljek!

Elhatározás: Ma szeretnék részesülni a kiengesztelődés szentségében, és meghívok a szentgyónásra valaki mást is.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.