A szeretet valódi teljesítménye
2019. augusztus 4.
Évközi tizennyolcadik vasárnap
P. Patrick Murphy LC

Lk 12,13-21
Abban az időben: Amikor Jézus tanított, valaki megszólította a tömegből: „Mester! Mondd testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!” Ő azt felelte neki: „Ember! Ki tett engem bíróvá vagy végrehajtóvá közöttetek?” Aztán így szólt hozzájuk: „Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.” Példabeszédet is mondott nekik: „Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott. Akkor így gondolkozott magában: „Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet.” Majd azt mondta: „Ezt fogom tenni: Lebontom magtáraimat, nagyobbakat építek, és oda gyűjtöm minden termésemet és vagyonomat. Azután azt mondom lelkemnek: Én lelkem! Van sok javad, sok esztendőre eltéve; nyugodjál, egyél, igyál, élvezd az életet!” Isten azonban így szólt hozzá: „Esztelen! Még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél?” Így jár az, aki kincset gyűjt magának, és nem az Istenben gazdag.”

Bevezető ima: Uram, növeld a hitemet, reményemet és szeretetemet! Kegyelmed erősíti bennem ezen erényeket, amikor imádkozom, és azért küzdök, hogy mindenekfelett szeresselek. Töltsd el velük szívemet!

Kérés: Uram, bár szeretnélek teljes szívemből, erőmből, elmémből és lelkemből!

1. A szeretet hiába való fáradozása. „Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól…” A kapzsiság akkor árad el a szívünkben, ha az anyagi dolgokat, javakat önzően és rendezetlenül szeretjük. Isten céllal teremtette a „dolgokat” – az anyagi dolgokat: azért, hogy segítsenek engem abban, hogy ellássam küldetésemet az életben. A szívem lehet, hogy öncélúan ragaszkodik a javak halmozásához, nem azért, hogy a küldetésem teljesítsem, hogy a lelkeket megmentsem, hanem csak magáért a birtoklásért.

2. Összpontosított szeretet. Jézus erre hívott: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből.” Csak egy szívünk van, egy lelkünk, egy akaratunk és egy elménk. Ha nem figyelem, hogy mit jelentenek számomra az anyagi javak, az egyetlen szívem, lelkem, stb. megosztott lesz, és széthúzzák a vágyak. Képtelen leszek arra, hogy Istent szeressem teljes, hűséges szeretettel, ugyanígy az embereket sem leszek képes szeretni tökéletes önátadással. Mindegy, hogy kit szeretünk, szeretetünket mindig gyengíti megosztott szívünk.

3. Túl későn szerettelek… „Túl későn szerettelek, mindig ősi és mindig új Szépség, későn szerettelek. Bennem voltál, és én kifele néztem, téged kerestelek, és amilyen nyomorult voltam teremtmények után vágyakoztam, fogva tartottak kezed gyönyörű alkotásai.” (Szent Ágoston: Vallomások). Ami szívemet fogva tartja nem más, mint Isten teremtményei utáni rendezetlen vágyakozás. A szívünk képes arra, hogy sok dolgot, és embert szeressen (Isten, szülők, gyermekek, barátok), de csak egyet szerethet mindenekfelett. Ha Istent szeretem mindenekfelett, olyan mintha nagyítót használnék. A nap sugarai, akár a különböző emberek iránti szeretetünk, egybe gyűlnek a lencsében és megsokszorozódva áradnak tovább. Ha Istent szeretjük először, mások és a világ iránti szeretetünk így megsokszorozódik.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, arra teremtetted szívemet, hogy szeressen. Gyakran beleszerelmesedek az általad teremtet dolgokba, elvesztve ezzel igaz boldogságom forrását. Még jobban is szerethetem őket nálad, elfeledve, hogy azért adtad nekem őket, hogy hozzád vezessenek. Segíts, hogy hálatelt, áldó szívvel Téged szeresselek mindenekelőtt!

Elhatározás: A mai napon figyelek arra, hogy a dolgok iránti szeretetem ne keljenek versenyre Isten iránti szeretetemmel.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.