A hit hiánya
2019. augusztus 2.
Évközi tizenhetedik hét – péntek
Ernest Daly LC

Mt 13,54-58
Azután elment a saját falujába, és tanította őket a zsinagógájukban, úgy, hogy elcsodálkoztak rajta: „Honnan van ennek ilyen bölcsessége és a csodái? Nem az ács fia ez? Anyját nem Máriának hívják, és a testvérei nem Jakab, József, Simon és Júdás? Nincs itt nálunk minden nővére? Honnan vette hát mindezt?” És megbotránkoztak benne. Jézus pedig azt mondta nekik: „Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában és a saját házában.” Nem is tett ott sok csodát a hitetlenségük miatt.

Bevezető ima: Uram, ma azért jöttem eléd, hogy megújítsam hitemet benned. Segíts meglátnom a nagy dolgokat, amelyeket életemben végbevittél! Köszönöm állandó jóságodat felém. Szolgálatodba ajánlom magamat, hogy bármit megtehess az életemben, ami kedves számodra.

Kérés: Uram, növeld beléd vetett hitemet!

1. Túlzott bizalmasság. A názáreti emberek tudni véltek mindent Jézusról. Közöttük nőtt fel. Látszólag nem vettek rajta észre semmi különlegeset, mielőtt megkezdte volna nyilvános működését. Azt hitték, hogy olyan volt, mint bárki más. Amikor hallottak csodatetteiről és arról, hogy teljes hatalommal tanít, nem hittek neki. Néha én is beleszaladok ebbe a csapdába, hogy határokat akarok szabni Krisztusnak az életemben. Látom életem nem túlságosan rózsás körülményeit, és az állandóan előforduló hibáimat. Nem hiszem el, hogy Krisztus természetfeletti módon képes cselekedni tejesen szokványos körülmények között. Ma arra kapok meghívást, hogy véget vessek a rutinnak és mélyebben higgyek Krisztus erejében.

2. Egy próféta, akit nem látnak szívesen. A legmélyebb problémáik megoldása kézközelben volt. Mégis úgy gondolták, hogy egy olyan alak, akit már ennyire ismertek nem tud semmilyen rendkívülit tenni. Amikor az Egyház tanítása arra buzdít, hogy változtassak hozzáállásomon – a felebaráti szeretet, a családi élet, vagy szükség esetén bátor tanúságtétellel a hit területén – nem találok-e kifogásokat, mint például „az én körülményeim túl nehezek” vagy „az Egyház nem érti a helyzetemet”? Hagyom-e olykor elhalni szívemben az Egyház prófétai hangját? Amikor úgy érzem, hogy az evangélium és az Egyház változásra hív, hálásnak kell lennem. Krisztus arra hív, hogy felfedezzem életem legmélyebb értelmét. Megadja a lehetőséget, hogy Őáltala alapjaiban megváltoztassam életemet. Megengedi, hogy felfedezzem Őt a hitben. Jézus kivezet a mindennapok kényelméből, és megmutatja nekem Országának eljövetelét.

3. Egy tettrekész Csodatevő. Milyen csodát akar Krisztus véghezvinni az életemben? Jézusnak az a terve, hogy az életemet kegyelme erejének ragyogó tanújává tegye. Be akarja tölteni az életemet szentségével és segíteni akar, hogy mások számára fénnyé váljak. Ha le tudom vetkőzni a felületességemet és hitetlenségemet, felfedezem a Megváltó hatalmas jelenlétét. Ő az, aki segít minden pillanatot felelősségteljesen és a szeretet parancsa szerint megélnem. Ő képes csodát tenni az életemben, és segít megélnem a számomra oly értékes erényeket. Kész vagyok-e arra, hogy kockázatot vállaljak Krisztusért, és teljesen bízzak benne?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy nagy dolgokat akarsz életemben véghezvinni. Segíts felismernem, hogyan tudod átváltoztatni életem mindennapi, látszólagosan lényegtelen körülményeit olyan pillanatokká, amelyekben a kegyelmed győzedelmeskedik. Add, hogy képes legyek követni Szent Lelkedet, hogy így életemben csodákat tudjon művelni!

Elhatározás: A Krisztusba vetett hitemet meg akarom erősíteni azáltal, hogy lelki vagy apostoli életemben bátor lépésekre szánom el magam.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.