Angyal szárnyon
2019. december 28. Karácsony nyolcada – szombat
Aprószentek
P. Ernest Daly

Mt 2,13-18
Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt: ,,Kelj föl, vedd magad mellé a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, amíg nem szólok neked! Heródes ugyanis keresni fogja a kisgyermeket, hogy megölje őt.” Erre ő fölkelt, éjjel magához vette a gyermeket és anyját, és eltávozott Egyiptomba. Ott volt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: ,,Egyiptomból hívtam az én fiamat”. Akkor Heródes, látva, hogy kijátszották a bölcsek, nagy haragra lobbant, és megölette az összes fiúgyermeket Betlehemben és annak egész környékén kétévestől lefelé, annak az időnek megfelelően, amelyet megtudakolt a bölcsektől. Így beteljesedett az ige, amit Jeremiás próféta mondott: ,,Hang hallatszik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráhel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé,”.

Bevezető ima: Atyám, úgy állok színed elé a mai napon, hogy tudatában vagyok a Te gondoskodó szeretetednek, amellyel irányítod életemet. Hiszem, hogy csak az történhet meg velem, amit Te megengedsz. Megújítom hitemet az általad megígért örök életben, ahol letörölsz majd minden könnyet. Köszönöm, hogy része lettél e könyörtelen világnak, hogy meggyógyítsd azt szereteteddel.

Kérés: Uram, engedd meg, hogy ma segítség lehessen a jelenlétem mások számára!

1. Angyalok. Együtt akarunk sírni az asszonyokkal, akiknek védtelen gyermekeit kitépték karjukból. Az emberi kegyetlenség elérte azt a mélységet, amely a hatalom megtartása érdekében az emberi élet kioltására is vállalkozott. Mégis ezek a gyermekek csendesen figyelmeztetnek bennünket egy másik valóságra. Arra emlékeztetnek, hogy létezik egy másik hely, ahol nem a zsarnokság az úr. Van ott egy Király, aki szeretete által uralkodik, és akinek Országát nem lehet kegyetlenség árán megvédeni. Ezek a gyermekek ennek az Országnak a hírnökei. Ők a tanúi annak a harcnak, amelyet a Király vív a keresztfán a szeretetért. Előtte járnak és az anyák majd karjukban tartják őket örökre a Király színe előtt.

2. Próféták. Jöjjön el a Te Országod! Ezt kiáltják ezek a gyermekek! Egy napon majd ez az új Király fog uralkodni, de ennek kegyetlen halál és harc lesz az ára. Ezek a gyermekek hatalmas prófétái a Király szenvedésének. Ők a prófétái az emberi történelem Krisztus halálában bekövetkezett drámájának. Az ő hangjuk hathatós imádság, amelyet meghallgat az Atya. A sírásuk felkelti a vágyat a betlehemi Gyermekben, hogy odaadja életét a lelkekért váltságdíjul. Ő úgy uralkodik majd, hogy ajándékba adja életét ezekért a gyermekekért és minden lélekért.

3. Gyermekek. Az Egyház az Aprószenteket mártíroknak nyilvánította. Krisztus első szentjei gyermekek. Gyermekek beszélnek hozzánk karácsonykor és az ő tanúságtételük nem marad észrevétlen. Ezek a gyermekek ösztönzik az Egyházat és imádkoznak érte. Egy gyermek tisztaságról és ártatlanságról tanúskodik. Egy gyermekről eszünkbe jut, milyen kellene, hogy legyen a hozzáállásunk Isten dolgaihoz. Krisztus szíve mindig gyermeki szív, amely teljesen megbízik Atyjában, aki mindig szeretettel van a gyermekek iránt. Tudja, hogy sokszor a gyermekek a leghatékonyabb apostolok. Egyszerűségük, közvetlenségük és szeretetük meghív másokat Isten házába. Milyen sok szülő tért meg, vagy fedezett fel mélyebb Krisztussal való kapcsolatot gyermekei példamutatása nyomán?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, nagyon elszomorodok, amikor szemlélem, hogy hogyan ragadták el ezeket a gyermekeket édesanyjuktól és hogyan ölték meg őket. És megszakad a szívem, amikor látom, hogy ma mennyi gyermeknek nem adatik meg az esély, hogy megismerje édesanyja szeretetét az abortusz miatt. A szíved vigasztalója akarok lenni, Uram. Ma mindent megteszek, hogy adjak neked valamit abból a szeretetből, amelyet ezek a gyermekek akartak felajánlani neked. Engedd meg, hogy az életem önátadó szeretet legyen! Engedd, hogy hozzád hasonló legyek!

Elhatározás: Ma írok egy rövid üzenetet egy kisgyermek édesanyjának megerősítve őt hitében és szeretetében.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.