Józseffel Egyiptomba és onnan vissza
2019. december 29. Szent Család vasárnapja
P. Szász Csaba LC 

Mt 2,13-15.19-23
Miután a bölcsek eltávoztak, íme az  Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy megkeresi és megöli a gyermeket.” József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és még azon az éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Egyiptomból hívtam az én fiamat.
Amikor Heródes meghalt, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menj Izrael földjére, mert meghaltak már, akik a gyermek életére törtek!” József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és visszatért Izrael földjére. De amikor meghallotta, hogy Judeában Arkelausz uralkodik apja, Heródes után, félt odamenni. Ezért az álmában kapott utasítást követve Galilea vidékére ment. Odaérve egy Názáret nevű városban telepedett le, hogy beteljesedjék, amit a próféták mondtak: Názáretinek fogják hívni”.

Bevezető ima: Nehéz időkben élünk, Istenem. Kérlek, mutasd meg, mit kell gondoljak, mit kell tegyek, mit kell szeressek! Tudom, hogy Te velem együtt szenvedsz, velem együtt éled mindennapjaimat, kérlek, erősíts meg, hogy én is mindig hűségesen kövesselek, amerre csak jársz!

Kérés: Jöjj, Szentlélek Úristen, világosítsd meg értelmemet, hogy mindig Isten akaratában járjak hűségesen!

1. József engedelmessége. Miután álmában tudomást szerzett arról, hogy Heródes keresi Jézust, mert meg akarja ölni, József rögtön felkelt és családjával együtt Egyiptomba indult. Távoli országba, idegen földre ment. Bizonyára sok mindenben szükséget szenvedtek, de számukra az volt a fontos, hogy Isten Fia biztonságban legyen. – Elképzelhetjük, hogy Józsefnek milyen nagy gondot okozhatott ez a helyzet: először is Mária idegenben, egy elhagyatott helyen kellett világra hozza egyszülött fiát; másodszor pedig, nem tudtak visszatérni családi házukba, ehelyett bujdosniuk kellett. Egy teljesen idegen környezetbe vitte egész családját. József bizonyára úgy érezte, hogy nem képes teljesíteni apai kötelességét, az Isten által rábízott küldetést. Szörnyű helyzetben találhatta magát, de mégis ment és teljesítette, amit Isten angyala mondott neki.

2. József példamutatása. József aggodalma és döntései nagy jelentőséggel bírnak számunkra, hiszen, amint erre már Boldog II. János Pál pápa is rámutatott, ez az aggódás az isteni gondviselés tükörképévé vált. József az angyali üzenet hallatára hosszú útra kelt, hogy megvédje törvényes fiát. Tudta, hogy a gyermek, ha most megszabadul Heródes katonáinak kezéből, még Izrael üdvössége lesz. – Ezen emberi gyötrelmek között rátalálunk Isten gondviselő kezére is, hiszen elküldte angyalát, hogy Józsefet időben értesítse a veszély felől. – De még van valami, ami az evangélium szavaiban megragadja figyelmünket, mégpedig az, hogy Máté idézi Ozeás próféta szavait: „Egyiptomból hívtam az én fiamat” (Oz 11,1). Igaz, hogy ezek a szavak előbb a múltra vonatkoznak, de az evangélista helyesen tette, amikor alkalmazta ezeket Jézus Krisztusra, hiszen a Biblia csakis őbenne nyeri el teljes értelmét. Az idézett mondat utal arra, hogy amint Isten kivezette Izraelt az egyiptomi fogságból, szabaddá tette őt és szövetséget kötött vele, ugyanúgy Jézus Krisztus is emberré lett, hogy magára véve bűneink terhét, kivezessen minket a bűn szolgaságából és a Golgota hegyén egy új szövetséget kössön velünk

3. Isten gondolatai nem a mi gondolataink, és az ő útjai nem a mi útjaink (Iz 55,8). Isten a rosszból is tud jót előhozni, csak az a fontos, hogy mi József hűségével kövessük az Ő akaratát. Igen, Uram, ez a boldog család receptje, hogy ne a mi akaratunkat, hanem a tiédet kövessük. Ha mint szülő a gyerekeket a Te akaratod teljesítésére tanítom, akkor a Szent Család nyomában járok. Ha mint gyermek szüleimnek engedelmeskedek, mert Isten akaratát látom szavaikban, akkor az Atyának kedveskedem, mert Ő akarta, hogy szüleim gondomat viseljék, hogy irányítsák gyermekkorom, fiatalságom lépteit. Istenem, minden nehézség közepette én a Te akaratodat keresem, mert abban lelhetem igazán örömem.

Beszélgetés Krisztussal: Kérlek téged, segíts gondviselő szereteteddel, hogy családunk földi életének kihívásaiban is, a Szent Család példáját követve, az egyenes utat válassza, téged, mert Te vagy az Út, az Igazság és az Élet (ld. Jn 14,6)!

Elhatározás: A mai nap folyamán valamilyen módon családomat közelebb viszem Istenhez: beszélek róla, másoknak segítek Isten iránti szeretetből, stb.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.