Az ima ereje

2019. november 18. Évközi harmincharmadik hét – hétfő
P. Todd Belardi LC

 Lk 18, 35-43
Történt pedig, hogy amikor Jerikóhoz közeledett, egy vak ült az út szélén és kéregetett. Amikor hallotta az elvonuló tömeget, megkérdezte, hogy mi az. Megmondták neki, hogy a Názáreti Jézus megy arra. Erre felkiáltott: „Jézus, Dávid fia! Könyörülj rajtam!” Akik elöl mentek, ráparancsoltak, hogy hallgasson. De ő annál jobban kiáltozott: „Dávid fia! Könyörülj rajtam!” Erre Jézus megállt, és megparancsolta, hogy vezessék őt hozzá. Amikor odaért, megkérdezte tőle: „Mit akarsz, mit cselekedjem veled?” Az így szólt: „Uram! Hogy lássak!” Jézus azt mondta neki: „Láss! A hited megmentett téged.” Azonnal látott is, és követte őt, Istent magasztalva. Erre az egész tömeg, amely ezt látta, dicsőítette Istent.

Bevezető ima: Uram, érzem jelenléted gyenge fuvallatát, ahogy áthaladsz ma az életemen. Nem akarom elszalasztani ezt a lehetőséget, mert szükségem van a kegyelmedre. Hiszek gyógyító erődben, igen, csak Te tudsz kigyógyítani a lelki vakságomból. Szeretném még tisztábban felfedezni az akaratodat, hogy azt minél nagyobb szeretettel hajthassam végre.

Kérés: Uram, tégy engem az ima emberévé!

1. Találkozni Vele. A Názáreti Jézus minden nap elhalad mellettünk; ez nagyon meglepően hangzik, de igaz. Az imádság ideje az Úrral való találkozás ideje. Amint a vak ember megértette, hogy ott halad el Jézus torkaszakadtából kiabált, mert tudta róla, hogy Ő a lenyűgöző csodák és csodálatos szavak embere. Ez a nagyszerű hozzáállás álljon előttünk példaként, amikor elkezdjük az imánkat! Természetesen nem fogunk szó szerint kiabálni, különben a szomszédok vagy a családunk bolondnak néz minket, de engednünk kell, hogy a lelkünk kiáltson Istenhez: „Igen”. Ez az akarat, erő, döntés, vágyakozás és kitartás teszi lehetővé, hogy az élő Krisztussal találkozzunk. (A vak embernek legalább kétszer kellett torkaszakadtából kiáltania.) Krisztus látni akarja, milyen messzire mennénk el, hogy megtaláljuk Őt. Jézus végigjárta a Kálváriára vezető utat, hogy megtalálhassuk Őt. Megváltásunk éppúgy ajándék, ahogy imádságunk.

2. A szívek szíve. Ha Jézus nem ment volna arra, vagy a vak ember nem kiáltozott volna torkaszakadtából, akkor ez a csoda nem történt volna meg. A vak koldusban végbement változás mindkét fél miatt történt. Az ima is hasonló módon történik. Jézus értünk van jelen, és mindig elhalad mellettünk. A bizonytalanság abban áll, hogy mi ott vagyunk-e az Ő reggeli sétájánál és észrevesszük-e Őt. Itt nem csak arról van szó, hogy testileg ott vagyunk-e, hanem arról is, hogy mit teszünk, amikor Krisztussal vagyunk. Elborítanak bennünket az ima nehézségei, és inkább abbahagyjuk? Felteszünk neki kérdéseket, és válaszolunk az Ő kérdéseire? Mindig kérdezzük meg magunktól: „Mi mozgatja Krisztus szívét?” Bűnbánat, szükség, imádás. Bűneink megbocsátása, és a szabadság, boldogság és vidámság utáni vágyunk: Krisztus mindezeket akarja megadni nekünk. Végül az öröm nem csak a meggyógyított emberből tör fel, hanem mindazokból is, akik ennek a csodának a tanúi voltak; Dicsérték Istent, és imádták csodálatos tetteiért.

3. Add, hogy lássak újra! Szavakkal nem lehet kifejezni azt az örömöt, amit a lelkek éreznek, amikor találkoznak Krisztussal. Ez Isten ajándéka. Ezek az ajándékok felkészítenek minket arra a boldogságra, amit Isten azoknak készített, akik szeretik Őt és hűségesek hozzá. Az Isten látása és felismerése valami csodálatos dolog, önmagunkra nézni viszont nehéz. Látjuk az Ő gyönyörűségét, erejét, fenségét, bölcsességét, gondviselését, de látjuk a mi nyomorúságunkat, gyámoltalanságunkat, bűnünket, tudatlanságunkat, önelégültségünket is. Azonban pont az a lényeg, hogy lássuk Istent, és magunkat is egyszerre olyannak, amilyenek tényleg vagyunk. Az Ő gyönyörűsége megtisztít minket, ereje erőssé tesz, bölcsessége kigyógyít a tudatlanságunkból, és gondviselése segít, hogy helyes döntéseket hozzunk. Lássuk hát meg Istent, és ismerjük fel, hogy szükségünk van rá!

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, nyisd meg szívemet, hogy imában téged szeresselek! Segíts megértenem, hogy csak az imádság által leszek képes újra és újra leküzdeni a bűneimet, és megőrizni lelkem tisztaságát, s így olyannak lássalak, amilyen a valóságban vagy. Tégy engem az erények élő példájává!

Elhatározás: Tökéletességre törekedve fogom ma minden imakötelezettségemet elvégezni.


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.