Úgy imádkozni, ahogy a Mester
2019. október 9. Évközi huszonhetedik hét – szerda
P. Christopher Scroggin LC

Lk 11, 1-4
Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott, és amint befejezte, tanítványai közül az egyik azt mondta neki: „Uram! Taníts meg minket imádkozni, ahogy János is megtanította tanítványait.” Erre azt válaszolta nekik: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod! Mindennapi kenyerünket add meg nekünk naponta, és bocsásd meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek, és ne vígy minket kísértésbe.”

Bevezető ima: Legszentebb Atyám, Fiad mindig a kedvedben járt. Meg akarom tanulni az imádságnak ezt a formáját, és azáltal, hogy Jézushoz hasonlóan cselekszem. Olyan dolgokat szeretnék tenni az életemben, amik neked tetszenek. Hiszem, hogy most is velem vagy. Hiszem, hogy az akaratod mélyebb megértésére akarsz vezetni engem, hogy általam is gyorsabban megvalósuljon Királyságod itt a Földön.

Kérés: Jézus, Te is gyakran imádkoztál Mennyei Atyádhoz, különösen a kulcs fontosságú pillanatokban: nyilvános működésed megkezdése előtt, mielőtt kiválasztottad az apostolokat, illetve szenvedésed és halálod előtt. Adj kegyelmet ahhoz, hogy tanulhassak példádból és sokkal odaadóbban imádkozzak!

1. Az ima példája. Emlékszem az első évre, mikor papi tanulmányokat folytattam Rómában. Az első dolgok egyike az volt, hogy részt vettem egy évnyitó misén, amit a Szentanya celebrált. Arról a helyről, ahol ültem, remekül láttam II. János Pál pápát. Az áldozás utáni hálaadás alatt őt néztem, ahogyan imádkozott. Lenyűgöző volt! Annak ellenére, hogy több ezer ember volt ott, imádkoztak, énekeltek, és az a sok mozgás, ami ott az oltár körül történt, ezek egyáltalán nem zavarták; ő valahol teljesen máshol volt, Krisztussal. Arcát kezébe temette és teljesen nyugodt volt. Emlékszem, hogy meg akartam tanulni úgy imádkozni, ahogyan ő tette. Te megtanultál már így imádkozni?

2. Jézus imádsága. A tanítványoknak hasonló élményben lehetett részük Jézus mellett. Követve Jézus példáját, a tanítványok is vágytak arra, hogy Jézushoz hasonló módon közeledhessenek a Mennyei Atyához és kapcsolatba tudjanak vele lépni. Biztosan megkérdezték egymástól: „Lehetséges ez?”. Jézus nem utasította vissza kérésüket, és azzal, hogy elkezdte őket az imára tanítani, elkezdődött az ő lelki utazásuk. Nekünk is vágyakoznunk kell arra, hogy megtanuljunk imádkozni, és kérni kell a mi Urunkat, hogy legyen vezérünk ebben.

3. Az imádság mesterének lenni. A mély és beható imádság nem csak az olyan misztikusoknak lehetséges, mint Avilai nagy Szent Teréz vagy Keresztes Szent János. Mindannyian az imádságnak erre a szintjére vagyunk meghívva. Először is el kell hinnünk, hogy ez lehetséges és igaz. Aztán minden lehetőt meg kell tennünk azért, hogy megkapjuk ezt a kegyelmet Jézustól. Először kérnünk kell. Valahol el kell kezdeni. Ha eddig még nem tettük, kezdjünk el ma egy új és igaz barátságot kiépíteni a mi Atyánkkal!

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, taníts, hogy hozzád hasonlóan tudjak imádkozni! Úgy akarok imádkozni, mint azok a férfiak és nők, akik előttem éltek és már veled vannak. Segíts, hogy semmitől se féljek és mostantól napról napra  egyre jobban odaadjam magam az imádságban!

Elhatározás: Ma legalább tíz percet fordítok arra, hogy saját szavaimmal imádkozzam.


A pápa imaszándéka 2019. október hónapra:

Az Egyház missziós megújulásáért: Imádkozzunk, hogy a Szentlélek kiáradása új missziós tavaszt ébresszen az Egyházban.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.