A hit ajándéka
2019. szeptember 28. Évközi huszonötödik hét – szombat
P. Christopher Scroggin LC

Lk 9,43b-45
Az ördögtől megszállott fiú meggyógyítása után mindnyájan elcsodálkoztak Isten nagyságán. Mivel mindannyian csodálkoztak azon, amit tett, ő így szólt tanítványaihoz: „Jegyezzétek meg jól ezeket a szavakat, mert az Emberfiát az emberek kezébe adják.” Ők azonban nem értették ezt a beszédet. El volt rejtve előlük, hogy fel ne fogják, de nem merték őt kérdezni e beszéd felől.

Bevezető ima: Uram, áraszd ki rám fényedet, hogy értelmemet és lelkemet eltöltse a Te örök életre vezető igazságod. Hitem által egyre jobban szeretlek, és reménykedem jóságodban. Uram Jézus, újra eljövök hozzád és keresem a hit fényét, hogy szándékaidat jobban meg érthessem. Engedj nagyon közel magadhoz, hogy imáim tetszésedre legyenek!

Kérés: Uram Jézus, erősítsd meg hitemet, hogy nyomdokaidon járjak!

1. A tudományba vetett vak hit. Oly sok mindennapi dolog van, amelyeket magától értetődőnek tartunk. Azt is mondhatjuk, hogy vakon hiszünk az elektromosságban, a felhőkarcolók hatalmas technikai berendezéseiben, csak hogy ezt a két példát említsük arra, hogy mi minden tűnik számunkra teljesen természetesnek. Nem is gondolkozunk sokat ezekről a dolgokról, bízunk abban, hogy mindig és minden működni fog. Azonban, ha „hitemmel” túllépem a tapasztalati tudás – az elektromosság és a technika – határát, s kilépek a lelki síkra, rögvest magam gördítek akadályokat hitem útjába.

2. Természetfölötti hit. A mai evangéliumban hallott jézusi kijelentést csak „természetfölötti hittel” érthetjük meg. Ez a hit olyan ajándék, amelyet alázatosan kell kérnünk az Istentől, hogy bevilágítsa egész életünket. A hit nagyobb tudásra vezet el minket, mint a tisztán emberi ismeretek. Jézusba vetett bizalommal imádkozzunk ezért a hitért.

3. A kérdezéstől való félelem. A mai evangéliumi részben a tanítványok féltek feltenni kérdéseiket Jézusnak. Nem biztos, hogy rossz, ha olyan dolgokról teszünk fel kérdéseket, amelyeket nem értünk: ez teljesen természetes, és gyermeki bizalomra utal. Krisztusnak mindig van válasza kérdéseimre – világos és érthető válaszai – még akkor is, ha én magam az adott pillanatban nem értem meg egyből ezeket. Krisztus nem azt akarja, hogy az általa adott értékeket és tanítását csak passzívan elfogadjam. Azt akarja, hogy szabadon döntsek ezek mellett; nem is annyira azért, mert tökéletesen értek mindent, hanem azért, mert bízom Istenben, aki szeret engem.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, olyan egyszerű számomra, hogy életemet tisztán emberi szemszögből nézzem. Megtanultam, hogy mindennapi életemben mindent logikusan megmagyarázzak, s ebben addig is eljutok, hogy már nem is hiszem azt, ami nem tűnik racionálisnak. Adja nekem éber hitet, hogy mindent a Te szemszögedből lássak! Add, hogy hitem világítsa be minden nap életem útját!

Elhatározás: Mai imámban alázatosan fogom kérni Jézus Krisztustól a hit ajándékát.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.