Ti kinek tartotok engem?
2019. szeptember 27. Évközi huszonötödik hét – péntek
Páli Szent Vince, áldozópap
Jeffrey Jambon LC

 Lk 9, 18-22
Amikor egyszer Jézus egyedül imádkozott, és csak tanítványai voltak vele, megkérdezte tőlük: “Kinek tartanak engem az emberek?” Ők így válaszoltak: “Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások szerint viszont a régi próféták közül támadt fel valaki.”
Ő tovább kérdezte: “Hát ti kinek tartotok engem?” Péter válaszolt: “Az Isten Fölkentjének.” Jézus rájuk parancsolt, hogy ezt ne mondják el senkinek. Majd hozzáfűzte: “Az Emberfiának sokat kell szenvednie. A vének, főpapok és írástudók elvetik őt, megölik, de harmadnapra feltámad.”

Bevezető ima: Ó Uram, Te alkottál mindent. Te vezetsz, és uralkodsz mindenen végtelen szereteted és hatalmad által. Tartsd ébren barátságunkat, Uram! Köszönöm neked az élet ajándékát! Örülök, hogy van időm az imádságra, hogy valóban összhangban legyek azzal a számtalan ajándékkal, amelyeket nap mint nap adsz nekem.

Kérés: Uram, segíts, hogy fáradhatatlan tanúságtevőd legyek!

1. Messzemenő. A szünet, amelyet Jézus tart tanítványaival, hasonló ahhoz, mint amikor egy irodai alkalmazottat behív főnöke az irodájába, hogy megválaszoljon egy ravasz kérdést. Keresztelő János, Illés, valaki a próféták közül… – Úgy tűnik, a tanítványok csupán azokat az információkat hallották, amelyeket Heródes mondott. Péter ekkor egy határozott lépéssel megtörte a jeget: „Te vagy a Messiás!” Ezt a választ a Mennyei Atya nyilatkoztatta ki neki. Péter nyitott volt. Ez volt az egyik legcsodálatosabb ajándék, amelyet az első apostolok kaptak. Elég nyitott volt, hogy meghajoljon Isten tervei előtt. Péter sokszor elhamarkodott, makacs, meggondolatlan és arrogáns, sőt még akár gyenge is, de minden akadályt szeretettel vesz. Péter, annyi szeretetből fakadó cselekedete és minden gyengesége ellenére meghal Krisztusért: fejjel lefelé a kereszten. Így nyerte el a mártírok koronáját.

2. Egy pillantás a tükörbe. Krisztus feltesz egy kérdést Péternek, de ezen keresztül engem is kérdez: Te kinek tartasz engem? A Messiásnak? Ha én vagyok a Messiás, akkor hogyan kellene viselkedned? Az első, hogy feltétel nélkül bíznom kellene Krisztusban. Ő nem csak néhány buzdító beszédet fog tartani nekem, mint egy próféta vagy tanító; hanem megpróbálja a szívem és lelkem legmélyét is megmozdítani. A Krisztussal való kapcsolatomban nincs semmiféle középszerűség, nincs semleges út. Hogyan hat ez az életemre? Sokat imádkozom, vagy csak gépiesen teljesítem heti vallási kötelezettségeimet, hogy kipipáljam azokat? Meddig vagyok kész elmenni azért, hogy Krisztussal egy szívtől szívig való beszélgetést folytassak?

3. Önmegtagadás. Talán ez az első oka annak, hogy miért érintett meg Krisztus oly sok embert nyilvános működése során. Ennek legfőbb megnyilvánulása Nagypéntek, amikor a legelhagyatottabb volt. Elköteleződni a Megváltó mellett tökéletes önátadást jelent. A kereszt a szeretetet legmagasabb szintű megnyilvánulása. Nem érezzük jól magunkat, ha állandóan megaláznak, rágalmaznak, elnyomnak, megtagadnak, elfelejtenek, elhagynak, elutasítanak, kigúnyolnak, szidalmaznak, ellentmondanak nekünk, lenéznek, és minden tiszteletet nélkülöznünk kell. Krisztus megmutatja tanítványainak megváltó küldetését, amely megment minket és mentes mindenféle politikai hátsó gondolattól. Ha Krisztus úgy szeret engem, hogy képes volt meghalni értem, akkor én tanúságtevője leszek akkor is, ha ez nekem kényelmetlenséggel jár.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nem tudom eléggé megköszönni mindazt, amit Megváltóként értem tettél. Segíts, hogy minden keresztben és megpróbáltatásban meglássam mélységes szereteted jeleit. Segíts hirdetnem, hogy te vagy a Megváltó. Add, hogy ezt akkor is vállaljam, ha ezzel kockáztatom, hogy kigúnyolnak, vagy megvetnek. Add kegyelmedet, hogy halálomig hűségesen megvalljam hitemet!

Elhatározás: Ma időt fogok szánni ara, hogy elolvassak egy fejezetet az evangéliumból azért, hogy imámban válaszolhassak Krisztus kérdésére: Te kinek tartasz engem?


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.