Fáradozás Heródes megmentéséért
2019. szeptember 26. Évközi huszonötödik hét – csütörtök
Jeffery Jambon, LC

Lk 9, 7-9
Heródes negyedes fejedelem hallott mindenről, ami történt, és zavarban volt, mivel egyesek azt mondták: „János támadt fel halottaiból”, némelyek pedig, hogy „Illés jelent meg”, mások meg: „a régi próféták közül támadt fel valamelyik”. Ekkor Heródes azt mondta: „Jánost lefejeztettem; kicsoda tehát ez, akiről ilyeneket hallok?” És látni akarta őt.

Bevezető ima: Uram, ezen a reggelen hozzám jössz. Mélyen megérint engem kegyelmed. Hiszem, hogy arra választottál, hogy eszközöd legyek, és hirdessem szavaidat és szeretetedet ebben a bizonytalan társadalomban. Bízom benned Uram, mert Te ismered a gyengeségemet, és tudod, hogy milyen nehéz az evangelizációért és a lelkek megmentéséért vívott harc. Jézusom, a tiéd vagyok. Szeretni akarlak teljes szívemből.

Kérés: Uram, segíts, hogy növekedjen bennem akaratod iránti szeretet!

1. Királyi hiba. Heródes és Zakeus tapasztalatát könnyen összehasonlíthatjuk. Egyikük sem volt a legjobb példája az erények nagylelkű megélésének, azonban az egyik Ábrahám fia volt, míg a másik egy csaló. Úgy tűnik, hogy a kegyelem be akarta törni Heródes királyi belsőudvarának kapuit, de ez nem valósult meg. Az egyetlen eredmény, amelyet a Szentlélek el tudott érni, az Johanna volt: Heródes Kúza nevű szolgájának a felesége. (Vö.: Lk 8,3). Úgy tűnhet, hogy Heródes nem maradt érzéketlen Krisztus iránt. Kitartóan próbálkozott találkozni vele, de Jézus azt mondta: „Menjetek, és mondjátok meg annak a rókának: nézd, ördögöt űzök és betegeket gyógyítok ma és holnap, és harmadnap befejezem.” (Lk 13,32).

2. A néma kiáltás. Heródes a döntésképtelen szívben megjelenő zavarok megtestesítője. Ez a határozatlanság még az alázatosan megtestesült Isten türelmét is próbára teszi. Amikor mégis találkozik Heródes Jézussal a keresztre feszítés napján, Jézus csendben marad. Ez a csend olyan valami, amit nem tudunk kifejezni. Minden, amit tudunk, a tények; nem ismerjük a Szentlélek folyamatos és szavakkal nem kifejezhető próbálkozásait, amiket Heródes szabad akaratával megharcolt. Jézus nagylelkűen meghívta Zakeust egy lakomára, az örök élet paradicsomát ígérte egy haldokló rablónak – de csendben maradt Heródesnek. Talán ebben a csendben ezernyi olyan szó szólal meg, amelyet az evangélista soha nem jegyzett le.

3. A történelem, az élet tanítómestere. Valahogy kötelességünknek érezzük, hogy távol tartsuk magunkat Heródestől. A mi Urunk arra tanít, hogy ne ítélkezzünk, de a Szentírás ereje óvatosságra int minket Heródes példája által. Heródes bezárta szívét a kegyelem meghívása előtt, s ennek következménye, hogy kemény büntetést kapott: „A kitűzött napon Heródes királyi ruhába öltözve ítélőszékbe ült és beszédet intézett hozzájuk. A nép pedig így kiáltozott: »Isten szavai ezek, nem emberé!« De azonmód lesújtott rá Isten angyala, mert nem hárította Istenre a tiszteletet. Férgek emésztették el, úgy halt meg.” (ApCsel 12,21-23). Kihasználom a kegyelmi ajándékokat – úgy, mint ahogy azt Zakeus, vagy a jobb lator tette – amiket Isten felajánl nekem a mai napon? Vagy olyan vagyok, mint Heródes, bezárom szívem Krisztus kitartó hívása előtt, és elutasítom sok Johannának próbálkozásait, akik megpróbálják szívemet kinyitni?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, a világ, amiben élek, tele van Heródes és a farizeusok kovászával. Tőlük egyszer óvva intetted a tanítványaidat a tavon. Végtelen szereteted által adj nekem türelmet, hogy buzgón küzdjek, Örömhíred hiteles hirdetéséért az emberek között. Adj bátorságot, hogy az igazságot mondjam a hatalmasok és a koldusok előtt is! Uram Jézus, a tiéd vagyok. Tégy engem alázatossá, és engedelmessé.

Elhatározás: Megnézem, mikor lesz a legközelebbi plébániai esemény, és felajánlom segítségemet papunknak, hogy így megérintsek valakit, akinek szüksége van Isten kegyelmére.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.