Legyetek kicsinyek, mint a gyermekek!
2019. augusztus 13.
Évközi tizenkilencedik hét – kedd
Boldog XI. Ince pápa
P. Ned Brown

Mt 18,1-5.10.12-14
Abban az órában a tanítványok odajöttek Jézushoz és azt mondták: „Ki a legnagyobb a mennyek országában?” Erre ő odahívott egy kisgyereket, közéjük állította és így szólt: „Bizony, mondom nektek: ha meg nem tértek és nem lesztek olyanok, mint a kisgyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki ugyanis kicsivé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában. És aki befogad egy ilyen kisgyereket az én nevemben, engem fogad be. Vigyázzatok, ne vessetek meg egyet sem e kicsik közül. Mert mondom nektek: angyalaik a mennyekben mindig látják Atyám arcát, aki a mennyekben van. Mit gondoltok? Ha egy embernek száz juha van, és azok közül egy elkóborol, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyeken, nem megy-e el és nem keresi-e meg az eltévedtet? Amikor pedig megtalálja, bizony, mondom nektek: jobban örül annak, mint a kilencvenkilencnek, amely el sem veszett. Ugyanígy a ti Atyátok, aki a mennyekben van, nem akarja, hogy egy is elvesszen e kicsik közül.

Bevezető ima: Ebben az imában előtted állok, Uram, hogy közelebb kerüljek hozzád, az örök élet és szeretet forrásához. Mélyítsd el bennem a hitet, Uram, míg tudatos tanítványod nem leszek! Bízom abban, hogy életem egyesül a tiéddel; erősítsd reményemet! Szeretlek azért, ahogyan életemre tekintesz és rólam gondoskodsz; adj nekem érett szeretetet, mely az alázatosságban gyökerezik!

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, alakítsd szívemet a Te szíved szerint!

1. Igyekezet az Úrért. Oly sokszor fordul elő, hogy a lelki téren és mások szolgálatában tanúsított odaadásunk szándékunk ellenére eltorzul és egy merev beállítottsággá válik. Ezt a magatartást gyakran nem is tekintjük ellentétesnek, ellentmondónak Krisztus magatartásához és az igazi tanítványokkal szemben támasztott elvárásaihoz képest. A kereszténység történetében sok odaadó apostolt tett már tönkre az emberi becsvágy. A tanítványok kérdése, hogy „Ki a legnagyobb a mennyek országában?” – nem volt más, mit annak a jele, hogy eltévelyedtek, és itt az ideje, hogy az apostolok hajójának kapitánya a helyes irányba terelje őket.

2. Krisztus a recept betegségemre. A kevélység és a hiúság Jézus Krisztus misztikus Testének igencsak beteg tagjaivá tehetnek minket. A legjobb gyógymód, melyet Urunk e beteg lelkek számára nekünk ad, rendszerint az alázatosság dózisaiban érkezik. Egészséges és jó, valamint az alázat és hála jele, ha azokat, akiket szolgálunk, elismerjük és megjutalmazzuk. Másrészt Krisztus tanítványaként nem várhatunk elismerést és kártérítést szolgálatunkért, melyet Krisztusért és az Egyházért végzünk. Mert ez azt jelentené, hogy saját magunkat és a mi dicsőségünket keressük, nem pedig Krisztust és az Ő dicsőségét. Keresem-e mások dicséretét? Aggódom amiatt, hogy mások nem látják adományaimat és hozzájárulásaimat? Rendszeresen azzal foglalkozom, hogy kezelgetem a múltban elszenvedett sebeimet, melyeket a hálátlanság vagy a mellőzöttség okoztak? Ha ez így van, akkor lázas beteg vagyok, és gyógyítóm csak Krisztus lehet: „Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű!”

3. Aki nagy akar lenni, legyen mások szolgája. Az apostolok újra és újra kevélységükkel küzdöttek, és Jézus újra és újra azt tanította nekik, hogy milyen fontos az alázatosság erénye. Valódi hit és igazi felebaráti szeretet elképzelhetetlen alázat nélkül. Azt hiszem, hogy jobb vagyok, mint más? Akarok-e felelősséget viselni vagy: inkább parancsokat osztogatok, minthogy parancsoknak és javaslatoknak engedelmeskednék. Észreveszem-e, hogy kevélységem és hiúságom alááshatja egyházi szolgálatom gyümölcsözőségét és lelkeket fordíthat el Krisztustól, ahelyett, hogy hozzá vezetné őket? Soha ne felejtsük el Urunk szavait: „Aki nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, és aki első akar lenni, legyen cselédetek!”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy megtanítasz a másokért végzett egyházi szolgálat alázatos megélésére. Őrizz az alázatosságban és akaratod iránti engedelmességben, és segíts hűnek maradnom a hivatáshoz, amelyet rám bíztál! Hiszem, hogy kicsinységem a Te mindenható dicsőségeddel egyesült.

Elhatározás: Megpróbálom rajtakapni magamat azon, ha veszekedést kezdeményeznék, valamint megpróbálom megfékezni a nyelvemet, hogy a krisztusi alázatot utánozzam.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.