A megbocsátás csodája
2019. július 4. Évközi tizenharmadik hét – csütörtök
P. Matthew Kaderabek LC 

Mt 9, 1-8
Ezután beszállt a bárkába, átkelt a tengeren és elment a saját városába. Ekkor íme, odahoztak hozzá egy ágyon fekvő bénát. A hitüket látva Jézus azt mondta a bénának: ,,Bízzál, fiam! Bűneid bocsánatot nyertek.” Erre íme, egyesek az írástudók közül azt mondták magukban: ,,Ez káromkodik.” Jézus látta gondolataikat és így szólt: ,,Miért gondoltok gonosz dolgokat a szívetekben? Ugyan mi könnyebb, azt mondani: ,,Bocsánatot nyertek bűneid”, vagy azt mondani: ,,Kelj föl és járj”? Hogy pedig lássátok, hogy az Emberfiának hatalma van a földön a bűnöket megbocsátani — s ekkor a bénához fordult –: Kelj föl, fogd ágyadat, és menj haza!” Az fölkelt és hazament. Amikor a tömeg látta ezt, félelem fogott el mindenkit, és dicsőítették Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek.

Bevezető ima: Uram Jézus, egyedül Te vagy az én tanítóm és mesterem. Azért jöttem ma hozzád, hogy tanuljak tőled, megértsem, amit kívánsz tőlem és meg is tegyem. Taníts engem az alázat és az önzetlenség útjára, hogy mindig jól cselekedjek, ahogyan neked kedves. Csak neked szeretnék örömet szerezni anélkül, hogy az emberek elismerését keresném.

Kérés: Uram, segíts nekem, hogy megtapasztalhassam a kegyelmedet az életemben és vágyakozzak a veled való kiengesztelődésre.

1. Bűneid megbocsáttattak. Ha lehetőségünk lenne rá, kevesen utasítanánk vissza életünk egy-egy szakaszának újrakezdését. Elsősorban azokat az időszakokat, amikor nagy hibát követtünk el, vagy rossz döntést hoztunk. Most már tudjuk, hogy visszafelé nem mehetünk, csak előre. Azok számára, akik az életnek ezt az általános törvényét elkeserítőnek találják, Jézusnak van egy jó híre: az előrehaladáskor nem kell magunkkal cipelnünk bűneink végeláthatatlan sorát. Van valaki, aki azért jött, hogy ezt a terhet levegye a vállunkról. Jézus ezért született, ezért ontotta vérét önszántából a kereszten. „Gyermekem, bűneid bocsánatot nyertek” mondja Jézus gyengéd tekintettel az előtte fekvő béna embernek a mai evangéliumban. Szavai nem támasztják alá, hogy a betegség mindig a bűn következménye. Inkább azt sugallják, hogy ezt az embert először a lelki tehertől kell megszabadítani, azután gyógyulhat meg a teste is. „Még sohasem láttunk ehhez foghatót”, mondják a megdöbbent szemtanúk, amikor látják a korábban béna férfit, amint felkapja az ágyát és jár. Máténak – az evangélium írójának – az igazi csoda nem a férfi fizikai gyógyulásában rejlik, hanem a lélek gyógyulásában a megbocsátás által.

2. Többé nem emlékszem a bűneidre. Mi olyan csodálatos a megbocsátásban? Nem bocsátunk-e meg egymásnak nap, mint nap? Istennek hála, megtesszük. De nagy különbség van a mi megbocsátásunk és Isten bocsánata között. Amikor mi megbocsátunk, mindig megmarad a sérülés emléke. Csak fel kell idéznünk magunkban, vagy ha jobban tetszik, fel kell éleszteni az emlékét. Isten bocsánata ellenben tökéletes. „Nem emlékezem többé a bűneidre”, mondja nekünk Isten (Iz 43, 25). Maga a csoda az, hogy a megbocsátás olyan tökéletes, hogy még a bűn emléke is eltűnik. Jézus ezt a tökéletes bűnbocsánatot hozza el nekünk.

3. A szabadság szentsége. Ő, aki azt mondja nekünk: „hatalmamban áll megbocsátani a bűnöket itt a földön”; az Egyházra ruházza ezt a hatalmat. Arról beszélünk, hogy elmegyünk gyónni, és időnként eszünkbe is jut elmenni, mintha fogorvoshoz mennénk. Valami olyan dolog ez, amit nem igazán szívesen teszünk, ami talán egy kicsit fájdalmas is lesz, de tisztában vagyunk azzal, hogy utána jobban fogjuk érezni magunkat. Igazság szerint a kiengesztelődés szentsége ennél jóval több. Ez a szabadság szentsége, találkozás valakivel, aki képzeletünket fölülmúlva szeret minket. Ennek a találkozásnak nem kisebb a jelentősége, mint Jézus és a béna férfi találkozásának. A zsúfolt házban a beszélgetés zsivaja egyszerre abbamaradt, ahogyan minden jelenlévő visszafojtott lélegzettel nézte, hogy mit tesz, és mit mond Jézus. Ebben a Szentségben megbánjuk bűneinket a papnak, aki válaszul elmondja a feloldozás szavait. A valóságban azonban magának Jézusnak mondjuk el bűnbánatunk történetét, azt, hogy miként hagytuk cserben Őt és másokat – a pap csak a képviseli Krisztust. Jézus az, aki a bűntudat súlyát leemeli a vállainkról és megszabadít minket bűneinktől. Jézus az, ki meggyógyítja lelki bénaságunkat és segít minket, hogy újra járjunk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, kérlek, ne engedd, hogy valaha is természetesnek vegyem a megbocsátásod ajándékát. Tudom, ha ráébredek valódi értelmére, akkor csodáid szemtanúival együtt mondom majd: „még sohasem láttam ehhez foghatót”. Tisztában vagyok azzal, hogy egyáltalán nem érdemlem meg a bocsánatodat, és még kevésbé tudom jóvátenni a bűneimet. Uram, egyedül Te voltál képes megfizetni a bűneim árát és ezt meg is tetted a Golgotán. A bűnbocsánat, amit nekem felkínálsz önkéntesen elfogadható, de semmiképpen sem olcsó. Életedbe és véredbe került.

Elhatározás: Ezen a héten elmegyek gyónni.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.