Mindent vagy semmit
2019. július 1. Évközi tizenharmadik hét – hétfő
Matthew Kaderabek LC

Mt 8,18-22
Amikor Jézus látta maga körül a sokaságot, meghagyta, hogy keljenek át a túlsó partra. Akkor odalépett hozzá egy írástudó és azt mondta neki: “Mester, követlek téged, bárhová mégy is.” Jézus így válaszolt: “A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania.” Egy másik tanítványa kérte: “Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat!” Jézus azonban ezt felelte: “Kövess engem, hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat!”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy mindig velem vagy. Világosíts meg ebben az elmélkedésben, hogy tisztán láthassam, amit mondani akarsz nekem. Szeretetem jeléül imádságomban mindig az igazságot szeretném keresni, és megélni. Az élet arra tanít, hogy egyedül Te vagy az örök életet adó Ige.

Kérés: Uram, tegyél szilárddá elhatározásomban, hogy téged kövesselek!

1. Nem burokban született. Olykor érezzük magunkban az indíttatást, hogy sokat tegyünk – mint azt a mai evangéliumban szereplő jó embereknél is látjuk, hogy az úr szavára követni akarták Őt – de fenntartjuk magunknak a jogot, hogy kikötéseket tegyünk. Azoknak az embereknek, akik Krisztus tanítványai akartak lenni, két jó dolog közül kell választani. Az ilyen döntés valóban nehéz. A mai szakaszban egy emberről olvasunk – talán azon kevesek közé tartozott, akik Jézus szavára megtértek írástudó közül – aki közli Jézussal, hogy kész bárhova követni Őt. Azt gondolhatnánk, hogy Jézust teljesen fellelkesítette egy büszke írástudó megtérítése, s így egy kicsit finomabban is bánhatott volna vele. De Jézus ezt a választ adta: „A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania.” Jézus nem olyan tanítványokat akart maga körül tudni, akiknek az érzelmeik egyik pillanatban előtörnek, a másik pillanatban eltűnnek. A Mester olyan embereket keresett, akik tudják, mit tesznek. Beszélt nekik a kereszt hordozásáról. (Mt 10,38). Beszélt nekik arról, hogy a legközelebbi emberi kapcsolataikról is le kell mondaniuk (Lk 14,26); arról, hogy mindenüket osszák szét a szegényeknek (Mt 19,21). Folyamatosan erről beszélt az embereknek: „Tudom, hogy szívetek értem dobog, de – szerettek eléggé engem?” Az evangélium radikális üzenet; Krisztus egykori és mai tanítványainak is világos fontossági sorrendet kell felállítaniuk. Ha van olyan dolog, ami nem engedi, hogy Istent teljes szívből kövessük és szolgáljuk, akkor valami nincs rendben – ez esetben át kell gondolnunk életünkben a fontossági sorrendet!

2. Ha nem hagyod el atyádat és anyádat… Miután az írástudó – meghallva Jézus kihívását – leverten távozott, találkozunk egy másik emberrel. Ő el akarta még temetni apját, mielőtt Jézust követné. Sok tanult ember megpróbálta már Jézus tanításában ezt a látszólagos ellentmondást megmagyarázni. Talán a legjobban sikerült A. J. Wendt magyarázata, aki ezt a mondatot „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat!”- így értette: ez az ember nem akarta azonnal követni Jézust, hanem így gondolkozott: „majd talán valamikor jövök, és követlek, ha már apám meghalt, és szabad leszek, hogy veled menjek.” Ez az ember valójában sok évre eltolta Jézus követését. Ő azonban ismerte az emberi szívet; Jézus nagyon jól tudta, hogy ez az ember soha nem lesz kész valóban az Ő követésére. Újra és újra olyan helyzetbe kerülünk, ahol magasztosabb dolgok hívnak minket, de oly sokszor hagyjuk elmenni ezeket magunk mellett, és cselekedeteinkben nem követjük a hívást.

3. Mindent, vagy semmit. A mi Urunk nagyon világosan kimondja, hogy mit is jelent követni Őt. Az igazság az, hogy kereszténynek lenni nem valamilyen kényelmes és egyszerű feladat. Kereszténységünknek azt kell jelentenie, hogy lemondunk önmagunkról, és Istent tesszük mindenek elé. A mi engedelmességünk és hűségünk az Istentől nekünk adott küldetésre kell, képessé tegyen minket, hogy legyőzzük az utunkba kerülő akadályokat. Soha nem lehet okunk hátratekinteni. Az Úr a mi oldalunkon áll. Ezek a történetek arra tanítanak minket, hogy feltétel nélkül kell követnünk Krisztust. Hogyan válaszolunk az Ő meghívására? „Ilyen és ilyen feltételek mellett hajlandó vagyok követni Téged.” – Ha válaszunk így hangzik, ugyanolyanok vagyunk, mint ezek a jószándékú, ám téves döntést hozó tanítványok. Jézus életünkben nem a második helyet szeretné. Ez azt jelenti: mindent, vagy semmit.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudod, mennyire félek, egy üresen aláírt csekket átadni neked az életemről, amit majd Te töltesz ki. Félek átadni magam neked, hogy azt tegyél velem, amit akarsz: tökéletesen odaadni magam, előfeltételek nélkül. Tudom, hogy ezt várod tőlem, de félek az ismeretlentől, félek az engem körülvevő dolgok elvesztésétől, és attól, hogy búcsút kell mondanom kényelmes életemnek. Nyíltan megmondom, a legjobban attól félek, hogy elveszítem a kontrollt saját életem felett. Ezért olyan nehéz követni téged, és megpróbálni nem visszatekinteni. Ezért van, hogy sokszor csak szívem felét adom oda neked, és szent akaratodnak. De újra itt vagyok Istenem, és neked akarom adni a legjobbat, ami tőlem telik – nem akarok magamnak semmit megtartani. Uralkodj életem fölött! Adj hitet és bizalmat, hogy soha ne rettegjek a jövőtől. Ha Te, Istenem az enyém vagy, az elég nekem.

Elhatározás: Ma megvizsgálom lelkiismeretemet, hogy gondjaim és a világ élvezete nem vonják-e el figyelmemet Istennek tett ígéretemről. Ha igen, megteszem a szükséges lépéseket, hogy visszatérjek a helyes útra.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.