Isten mindenekfelett
2019. június 30. Tizenharmadik évközi vasárnap
P. Matthew Kaderabek LC 

Lk 9,51-62
Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt. Ezek elindultak, betértek a szamaritánusok egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De azok nem fogadták be Jézust, mert Jeruzsálembe tartott. Ennek láttán a tanítványok, Jakab és János felháborodtak: “Uram, akarod-e, hogy lehívjuk az égből a villámot, hadd pusztítsa el őket?” De ő hozzájuk fordult, és megfeddte őket: “Nem tudjátok, hogy milyen lelkület van bennetek. Az Emberfia nem azért jött, hogy az embereket elpusztítsa, hanem hogy megmentse.” Ezután másik faluba mentek.
Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: “Követlek, bárhová mégy.” Jézus így válaszolt: “A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.” Egy másikat Jézus szólított fel: “Kövess engem!” Az így válaszolt: “Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” “Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat – mondta neki -, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát.” Egy harmadik ezt mondta neki: “Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól.” Jézus így válaszolt: “Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”

Bevezető ima: Uram segíts, hogy teljesen neked tudjam szentelni magam, és mindent elhagyjak, ami elterelné figyelmemet rólad. Ma nem lehet más fontosabb dolog számomra, mint hogy jóságodról, és életemben megnyilvánuló tevékenységedről elmélkedjek. Bár nem vagyok méltó, hogy jelenlétedben lehessek, bízom kegyelmedben és szeretetedben. Az imádságnak e pillanatán keresztül szeretnék közelebb jutni hozzád, és megtanulni jobban szeretni, úgy szeretni, mint Te.

Kérés: Uram, add, hogy soha ne tántorítsanak el tőled a világ látványos és vonzó lehetőségei!

1. A helyes választás. A kísértés a jó és a gonosz közötti választásban áll. Olykor azonban, nem két ellentétes dolog közötti választás a nehéz, hanem két jó dolog között nehéz döntenünk. A mai evangélium szereplői is – akik Jézus tanítványai akarnak lenni – ilyen helyzetben találják magukat. Ezekre az esetekre mondhatjuk, hogy olykor a jó a legjobb ellensége lesz. Néha egy jó dologra kell nemet mondanunk, hogy miénk legyen az Egyetlen, ami szükséges. A mai evangéliumban – mint azt majd a holnapiban is látni fogjuk – olyan emberekkel találkozunk, akik Krisztus legközelebbi tanítványai lehettek volna, talán apostoloknak is kiválaszthatta volna őket, ha nem tartotta volna vissza ezeket az embereket a saját gondjuk, vagy más érdekük. Nyitott a szívem Krisztus felé, és az Ő útjaira, vagy vannak az életemnek olyan területei, amelyet elzárok előle?

2. Isten mindenekfelett áll. Az első részben Jézus követei és egy szamariai falu lakói közötti találkozást látunk. Valószínű, hogy az itt lakók már hallottak Jézus csodatetteiről, és kíváncsian várták, hogy most saját szemükkel lássanak egy jelet tőle, vagy halhassák az Ő tanítását. Azonban a lakhelyükhöz való kötődésük visszatartja őket attól, hogy Jézus követőivé váljanak. A szamaritánusok és a zsidók évszázadokon keresztül kemény ellenségek voltak, és tudatosan kerültek minden szükségtelen kapcsolatot egymással. Amikor meghallották, hogy Jézus a tanítványaival Jeruzsálembe tart, érdeklődésük ellenségeskedéssé változott. A hazaszeretet és a dolgok iránti érdeklődés önmagukban nem rossz dolgok. Azonban fennáll a veszély, hogy elveszítjük az örökké valóság helyes nézőpontját, ha az örök dolgokat is elkezdjük a nemzeti és etnikai hovatartozás szemüvegén keresztül szemlélni.

3. Ne nézz többé vissza! Szemléljük egy kicsit azt az embert, aki követni akarja Jézust, de először még el akar búcsúzni családjától. Valószínű, hogy ebben a helyzetben mi is ugyanezt cselekednénk, mielőtt elmennénk Jézussal. Nem ezt tanították nekünk a szüleink, hogy amikor elmegyünk otthonról, mondjuk meg, kivel, mikor és hová akarunk menni? Nyilvánvaló, hogy ennek az embernek is a családja értéket jelent. Ha mindenki ilyen érzékenyen figyelne arra, hogy családja tudjon arról, mikor és hol tartózkodik, nem lenne baj. Ennek ellenére Isten Országának hívását minden szociális és családi kötelék elé kell állítanunk. “Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”(Lk 9,62).

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, az élet oly sok dolga tereli el figyelmemet. Szemeimet rajtad kell tartanom akkor is, amikor a világ szórakozási lehetőségeivel találkozom. Bíznom kell benned, hogy kezedben tartod gondjaimat. Nem elégszel meg azzal, ha csak félig adom oda neked szívemet, teljesen akarsz engem. Segíts legyőznöm gyengeségemet, és add, hogy benned bízva soha ne a múlt elkényelmesedettségét nézzem! Téged akarlak követni mindazzal, amim van, és ami vagyok.

Elhatározás: Ma újra egész szívemből Istenért szeretnék élni, még akkor is, ha egyes családtagjaim ezért „fanatikusnak” fognak tartani, vagy közlik velem, hogy „elvesztettem az eszem”.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.