A pásztor áldozata
2019. június 28. Évközi tizenkettedik hét – péntek
Szent Ireneusz püspök és vértanú
P. John Bullock LC

Lk 15,3-7
A az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta: “Ha közületek valakinek van száz juha, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a pusztában a kilencvenkilencet, hogy keresse az egy elveszettet, amíg meg nem találja? Ha megtalálja, örömében vállára veszi, hazasiet vele, összehívja barátait és szomszédait: Örüljetek ti is – mondja -, mert megtaláltam elveszett bárányomat! Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyek országában egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége rá, hogy megtérjen.”

Bevezető ima: Jézus! Köszönöm neked a mai nap ajándékát. Köszönöm hűséges barátságodat. Segíts, hogy a Te kezed nyomán hitem növekedjen életemben! Segíts, hogy ígéreteid teljesülését reménnyel telve várjam! Add, hogy egyre növekvő szeretettel válaszoljak neked!

Kérés: Uram! Segíts, hogy fáradhatatlanul munkálkodjak megtérésemen és napról napra hasonlóbbá váljak hozzád!

1. Felhívás a megtérésre. Sokszor szemére vetik az Egyháznak, hogy nem elég nyitott, túl szigorú, nem küzd eléggé, hogy segítsen a bűnösöknek, ahogy azt Krisztus tette, és hogy amai Egyház inkább hasonlít az önelégült farizeusokra, mint isteni alapítójára. Az Egyház azonban kezét nyújtja a rászorulók felé, és megtérésre szólít: Krisztus minden megbocsátása alkalmával nyíltan vagy burkoltan ezt mondta: „Menj és többé ne vétkezzél” (Jn 5,14 és 6,11). A pásztor keresésére indul az elveszett báránynak, hogy visszavezesse a nyájhoz. A bárányon múlik, hogy saját útján jár-e, de akkor nagyobb veszélynek teszi ki magát. A farkasnak nagyobb esélye van az egyedülálló báránnyal szemben, mint a nyájban élőkkel, akiket véd a pásztor.

2. A pásztor áldozata. Egyszerűbb lenne a pásztornak az eltévedt bárányt magára hagyni. „Maga ura, nem kényszeríthetem. Ha bármi baja lesz, nem az én hibám”. Így viselkedik a fizetett alkalmazott: „otthagyja a juhokat és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket.“ (Jn 10,12). A jó pásztor azonban életét adja juhaiért (vö. Jn 10,11). Az első és fő pásztor Krisztus. A történelem folyamán sok más pásztor is volt, Krisztus szolgái, akik életüket adták a juhokért a vértanúságban vagy önfeláldozó szolgálatukban. Krisztus ma is szeretettel vigyáz ránk papjai által.

3. Mindannyian bűnösök vagyunk. A Katolikus Egyház a megtérést egy folyamatnak tekinti. Amíg élünk, megváltásunk nem végleges. Még ha el is határoztuk magunkat, hogy Isten nyájában élünk, nem szabadulunk mindennapos harcainktól a bűnnel szemben. Mindannyian bűnösök vagyunk. Ezért imádkozzuk a szentmise elején: „Gyónom a mindenható Istennek és nektek testvéreim, hogy sokszor és sokat vétkeztem, gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással. Én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétkem.” Amíg tudatában vagyunk gyengeségünknek, kevésbé leszünk önelégültek. De gyengeségünk ne bátortalanítson el minket, hiszen még erősebben köt bennünket Krisztushoz, akinek „a kegyelme elég… Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg.” (2 Kor 12,9).

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Segíts felismernem, hogy bűnös vagyok, akinek megbocsátásra van szüksége. Add, hogy erőt és vigasztalást nyerjek megbocsátásodban! Add, hogy gyengeségemet ne használjam ürügyként arra, hogy kibújjak a feladat alól, hogy minden embernek hirdessem örömhíredet!

Elhatározás: Ma megpróbálom valakinek szavakban, írásban vagy példamutatással Isten irgalmát kifejezni.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.