Péter a kőszikla
2019. június 29. – Szent Péter és Pál apostolok
P. Edward Mcllmail LC 

Mt 16, 13-19
Amikor Jézus Fülöp Cézáreájának vidékére ment, megkérdezte tanítványait: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Ők ezt felelték: ,,Egyesek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, mások meg Jeremiásnak, vagy egynek a próféták közül.” Erre megkérdezte őket: ,,És ti kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Jézus azt felelte neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia! Mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én Atyám, aki a mennyekben van. És mondom neked: Te Péter vagy, és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat, s az alvilág kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait. Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, föl lesz oldva a mennyekben is.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy eljöttél ebbe a világba, hogy szenvedj és meghalj, hogy megadd nekem az örök üdvösség lehetőségét. Közelebb szeretnék kerülni hozzád ebben az imádságban. Legyen ez a veled töltött idő az irántad való szeretetem kifejezőeszköze!

Kérés: Segíts Uram, hogy mélyebb kapcsolatba kerüljek Veled és a mi édesanyánkkal, Máriával!

1. Ki vagyok én? Jézust nem érdekli, hogy mások mit gondolnak róla. Őt az érdekli, hogy én mit gondolok róla. Egy kapcsolat próbája, hogy a két fél mennyire meri rábízni magát a másikra. Néhány példában: egy fiatal lány tudni szeretné, hogy az udvarlójának mennyire komolyak a szándékai. Néhány hét után érdekli a professzort, hogy ki az, aki komolyan érdeklődik a tárgya iránt. Egy csata előestéjén tudni szeretné a katona, hogy mennyire számíthat majd a bajtársára, mikor a golyók záporozni fognak rájuk a csatamezőn. Hasonlóképpen a mi Urunk is tudni szeretné, hogy milyen a kapcsolata velünk. Mit jelent Jézus számomra? Ő csak egy figura egy szentképről? Vagy egy jelentéktelen jótevő a múltból? Az én szívemben valódi helye van Jézusnak? Ő a Szentháromság második személye, aki azért jött a földre, hogy megmentsen minket. Milyen hatással van ez az igazság az én életemre?

2. Isteni kinyilatkoztatás: Péter megvallotta, hogy Jézus a Krisztus a Megváltó. Jézus tudtára adja, hogy ez a tudás nem a világból való. Istentől, az Atyától származik. Elismerni Jézust, mint Krisztust, egy tanúságtételt foglal magába. A történelem során sok szkeptikus próbálta félremagyarázni Jézus tevékenységeit saját okfejtésével és kutatási eszközeivel. De hogyan érthetnénk meg az ember teljességét észérvekkel? Egy másik embertől tanulni gyakran személyes kapcsolatot jelent, de mindenekelőtt hallgatni arra, amit a másik mond. Megpróbálok igazán odafigyelni arra, amire Jézus tanítani akar a Szentírásban? Vagy egyszerűen kiforgatom a tanítását?

3. Szigorítani és enyhíteni: A kulcs a hatalom szimbóluma volt. Urunknak minden földi dolog felett hatalma van (ld. Máté 28,18 és Márk 2,10) A hatalom magában foglalja az irányításhoz szükséges képességeket; Jézus kinevezte Pétert az első pápává, így kezébe adta a hatalmat, hogy lefektesse az Egyház működéséhez szükséges alapelveket. Ha a gyermek nem fogad szót az anyukájának, akkor bűnt követ el. Miért? Nem azért, mert az anyukája Isten, hanem azért, mert az anyuka Istentől kapta a hatalmát. A hatalom Péter esetében a pápai hatalom, ami sokkal inkább szolgálat, mint tisztség. A pápa nem alkot erkölcsiséget, hanem állást foglal a világgal kapcsolatos kérdésekben. Mennyire vagyok tisztában a pápai tanokkal? Teszek erőfeszítéseket, hogy megértsem, miért úgy tanít az Egyház, ahogy tanít? ” Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket elutasít, engem utasít el, aki pedig engem elutasít, azt utasítja el, aki küldött.” (Lk 10,16)

Beszélgetés Krisztussal: Segíts, hogy úgy szeressem a hitemet, hogy abban megnyilvánuljon az irántad érzett szeretet. Ne hagyd, hogy valaha is elhidegüljek tőled! Segíts, hogy minél jobban megbecsüljem a pápa tanításait.

Elhatározás: El fogok olvasni néhány részt a Katolikus Egyház Katekizmusából, például a pápaságról szóló fejezeteket.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.