Feltétel nélküli szeretet
2019. június 13. Évközi tizedik hét – csütörtök
Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító

Mt 5,20-26
Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: “Mondom nektek: ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: Te esztelen!, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: Te istentelen!, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Add, hogy a hitem élő, aktív és fényes legyen! Teljesen megbízom benned. Add, hogy a Te erődre támaszkodjak! Szeretlek Uram. Gyújtsd lángra szívemet szenvedélyes, országod iránti feltétel nélküli szeretettel!

Kérés: Uram, segíts, hogy szívemben a közönyösség helyére feltétel nélküli szeretet költözzék!

1. Befogadó szív. Ebben a példabeszédben is Jézus Isten határtalan szeretetéről beszél. Krisztus azért jött el, hogy velem legyen, hogy megmutassa az Ő országába vezető utat, és hogy követésére hívjon engem. Hív, hogy válaszoljak nagylelkű szeretetére. Elhagyva szívem minden közönyösségét, teljes önátadásra törekedve.

2. Lázadó szívek. Sokan a farizeusok és írástudók közül, azzal válaszoltak Isten szeretetére, hogy egyetlen fiát halálra ítélték. Hallották Krisztus szavait, látták csodáit, mégis miért cselekedtek így? Számukra többet jelentett a hírnév, a népszerűség, a jó megjelenés, a fontosság, a Mester által javasolt szűk ösvény helyett. Nem fogadták el a következményeit az életükben annak, amit Krisztus követése jelentett volna a számukra. Lemondani hatalmukról, megváltoztatni hagyományaikat, és tanító hivatalukban maguk helyett utat engedni Krisztusnak. Krisztus többet vár tőlünk az írástudóknál és a farizeusoknál, annak érdekében, hogy Isten Országába jussunk.

3. Bűnbánó szívek. Képzeld el a szülőt, aki drága ajándékot kap a visszatérő tékozló fiától vagy lányától. Talán tetszik neki az ajándék, de mennyivel inkább örül a hazatérő gyermeknek. Ebben a részben Krisztus azt kéri tőlünk, hogy béküljünk ki felebarátainkkal: „hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj, békülj ki testvéreddel”. Legyen ez az imádság teljes azzal, hogy végiggondolom vajon ki az, akit meg kéne követnem ahhoz, hogy tiszta szívvel állhassak Isten előtt.

Beszélgetés Krisztussal: Mennyei Atyám, a szívem békétlen, s a béke Te nálad vár. Nyisd meg a szívemet mai kívánságaid előtt. Vedd el a büszkeségem és érzékletességem visszahúzó erejét, és erősíts meg abban, hogy kibéküljek testvéreimmel! 

Elhatározás: Kibékülök azzal a felebarátommal, akit a legjobban megbántottam.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.