A boldogság kulcsa
2019. június 10. Évközi tizedik hét – hétfő 

Mt 5,1-12
A tömeget látva fölment a hegyre. Leült, a tanítványai odajöttek hozzá, ő pedig szólásra nyitva ajkát így tanította őket:
Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégülést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.
Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket az igazság miatt üldöznek, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok nagy a mennyekben; így üldözték ugyanis a prófétákat is, akik előttetek voltak.

Bevezető ima: Uram Jézus, megújítom benned hitemet, és hiszem, hogy most is jelen vagy bennem, amikor ezt az imát kezdem. Bízom abban, hogy csatlakozol hozzám és velem tartasz, mert oly nagyon szükségem van rád. Uram, töltsd el szívemet szereteteddel, és taníts igazi boldogságra, amelynek Te vagy az egyetlen forrása!

Kérés: Uram, töltsd el szívemet igaz boldogsággal, amit Te adhatsz egyedül!

1. A világ boldogsága. Képzeld el, ott ülsz a dombtetőn és Jézust hallgatod, amint olyasmiről beszél, ami régóta foglalkoztat téged. Hogyan találhatom meg az igazi boldogságot? Megkérdezed magadtól: Én hol keresem a boldogságot? Szórakozás, hatalom, vagyon, szenvedélyek, népszerűség, kényelem…? Tapasztalatból biztos tudod, hogy az igaz boldogságot nem e felszínes örömökben találod. Krisztus megerősíti ezt, amikor a nyolc boldogságról tanít.

2. A boldogság kulcsa. Szegénység, sírás, szomjúság, éhezés, kegyesség, tisztaság, szelídség talán nem a boldogság ismérveinek tűnnek elsőre. Mégis Krisztus e szavakat használja, a teljes boldogság leírására, amely nem e világból való. Földi zarándokutunkon megtapasztaljuk a boldogságot, ha szenvedéseinket – lelki szegénységünket, szomorúságunkat, amikor nehezen, de megbocsátunk, vagy a kísértések ellen küzdünk, megőrizve tiszta szívünket Krisztuséval egyesítjük.

3. Mennyei boldogság. Félreértettek vagy üldöztek valaha amiatt, mert a hitedet védted? Ez Krisztus élettörténete. Letartóztatták, gonosz dolgokat mondtak róla, mert az igaz módon élt, és igazat beszélt akkor is, amikor a hallgatói nem azt szerették volna hallani. Ha Krisztus tanítása szerint élünk és kiállunk mellette, lehet, hogy üldöztetésnek tesszük ki magunkat, vagy kinevetnek, de micsoda kincs vár minket, hűségeseket: az örök élet. „Szem nem látta, fül nem hallotta, amit Isten készített azoknak, akik hűségesek hozzá. (1 Kor 2,9)

Beszélgetés Krisztussal: Uram vágyom az örökkévalóságra, amit együtt szeretnék tölteni veled. Tudom, hogy boldog leszek veled és a szentekkel. Segíts, hogy ma azzal fogadjam el a menny ajándékát, hogy akaratod szerint élek. Segíts, hogy örömet találjak szenvedéseimben a mai napon, és add, hogy örömödet sugározzam mások felé!

Elhatározás: Egy barátommal vagy családtagommal a valódi boldogságról beszélgetek.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.