Vágyni az örök életre
2019. június 4. Húsvét hetedik hete – kedd
P. Paul Campbell

Jn 17, 1-11a
Amikor Jézus mindezt elmondta, szemét az égre emelve így szólt: „Atyám, eljött az óra: dicsőítsd meg Fiadat, hogy a Fiú is megdicsőítsen téged, ahogy hatalommal ruháztad fel őt minden test fölött, hogy mindenkinek, akit neki adtál, örök életet adjon. Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztust. Én megdicsőítettelek téged a földön: befejeztem a művet, amelyet rám bíztál, hogy elvégezzem. Most te dicsőíts meg engem, Atyám, önmagadnál, azzal a dicsőséggel, amely az enyém volt nálad, mielőtt a világ lett. Megismertettem nevedet az emberekkel, akiket a világból nekem adtál. Ők a tieid voltak, és nekem adtad őket, s ők megtartották a te szavadat. Most már megtudták, hogy minden, amit nekem adtál, tőled van, mert az igéket, amelyeket nekem adtál, átadtam nekik; ők elfogadták, és valóban felismerték, hogy tőled jöttem, és elhitték, hogy te küldtél engem. Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert ők a tieid. Mindaz, ami az enyém, a tiéd, és ami a tiéd, az enyém, és én megdicsőültem bennük. Én már nem vagyok a világban, de ők a világban vannak, én pedig tehozzád megyek. Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, amelyet nekem adtál, hogy egy legyenek, mint mi.”

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy ezt a kis időt veled tölthetem. Segíts, hogy jól tudjam kihasználni, hogy hallgassalak és megértsem, amit ma mondani akarsz nekem! Minden erőmmel szeretni és szolgálni akarlak téged.  

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy ma száz százalékig át tudjam adni neked magam, s így a Te szavadnak való engedelmesség által megdicsőítsem mennyei Atyámat.   

1. Beteljesedett. Mint ahogy Jézus is azért jött a világba, hogy teljesítsen egy küldetést, hogy beteljesítse Atyjának akaratát, úgy nekünk is küldetésünk van az életben. Jézus élete végén őszintén elmondhatta, hogy elvégezte a feladatot, amelyet az Atya rábízott. Élete utolsó borzasztó pillanataiban, a kereszten, a szenvedés és kínok közepette, felkiálthatott: „Beteljesedett”. Én elmondhatom ugyanezt? Az Atya akaratát teszem, amelyet rám bízott? Tudom egyáltalán, hogy mi a küldetésem?

2. Azért jött, hogy örök életet adjon. Jézus hatalmat kapott az Atyától, hogy beteljesítse küldetését: örök életet adjon azoknak, akiket az Atya rábízott. Az örök élet az Atyától jön. Én tudom-e életemet adni azokért, akiket az Atya rám bízott? Jobban törődök-e azzal, hogy a kegyelmi életre hívjam, mint azzal, hogy anyagi javakkal lássam el őket?

3. Örök élet. Jézus azért jött, hogy életet adjon egy bűnökben haldokló világnak. „Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztust.” „Ismerni” a zsidók nyelvén nem egy elvont ismeretet jelentett. Ádám és Éva közti életet adó házastársi kapcsolatra is ezt mondja a Teremtés könyve: „Az ember aztán megismerte feleségét, Évát. Az fogant, megszülte Káint” (Ter 4,1). Az örök élet egy mély és bensőséges, intim Isten-kapcsolatot kíván. Ez nem azt jelenti, hogy egyedi dolgokat gondolunk Istenről, hanem teljes önátadást jelent. Ezért az ima és a szentségek a lelki életünk alapjai. Jézus a szentségekben lelki eledelként adja magát nekünk. Valós személy-e Krisztus az életemben? Megadom-e neki azt a helyet, amelyet megérdemel?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, segíts, hogy jobban megismerjelek, és átadjam magam neked azzal az állhatatossággal és szeretettel, amellyel Te is átadtad nekem magad. Szükségem van Rád és szeretetedre. Tudom, hogy lelkeket bíztál rám és azt akarod, hogy eljussanak a mennyországba. Nem akarok üres kézzel állni eléd életem végén. Add kegyelmedet és töltsd el szívemet szereteteddel, hogy úgy szeressek másokat, ahogyan Te szeretsz engem! 

Kérés: Ma áldozatot fogok hozni, és imádkozom a rám bízott lelkekért.   


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.