Én legyőztem a világot
2019. június 3. Húsvét hetedik hete – hétfő
Lwanga szent Károly és társai vértanúk
P. Paul Campbell 

Jn 16, 29-33
Tanítványai erre azt mondták: „Íme, most nyíltan beszélsz, és nem példabeszédet mondasz. Most tudjuk, hogy mindent tudsz, és nincs szükséged arra, hogy valaki kérdezzen téged. Ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél.” Jézus azt felelte nekik: „Most hiszitek? Íme, eljön az óra, sőt már itt is van, amikor elszéledtek, mindenki az otthonába, engem pedig magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy békességtek legyen bennem. A világban megpróbáltatások érnek titeket, de bízzatok, én legyőztem a világot.” 

Bevezető ima: Uram, szükségem van rád. Szükségem van a veled töltött időre. Tudod, hogy mennyit küszködök és mégis milyen keveset tudok megvalósítani, ha Te nem segítesz. Siess segítségemre! Növeld bennem a hitet, reményt és szeretetet. 

Kérés: Uram adj nekem megingathatatlan bizalmat abban, hogy Te legyőzöd a bűnt és a gonoszt az életemben és a világban! 

1. Készen lenni az újrakezdésre. Jézus előre megmondta az apostoloknak, hogy a Getszemáni-kertben, amikor a katonák letartóztatják Őt, mindnyájan elfutnak majd. Jézus az apostolokat nem a saját gyengeségükre készítette fel, hanem arra, hogy tudjanak majd újrakezdeni. Ő soha nem várta el tőlük, hogy tökéletesek legyenek, botlások, hibák, gyengeségek nélkül. Tőlünk sem várja el. Előfordult már, hogy mi mindannyian elhagytuk Őt és a bűn önzését követtük. Kerestük a saját vágyaink beteljesedését, mert nem tetszett a kereszt, a szegek és az ostorcsapás. Miért erőlködök mostanában? Talán kompromisszumot akarok kötni a bűnnel, amely jelen van az életemben? Kérnem kell az erőt és a kegyelmet, hogy Jézus hűséges barátjaként éljek!

2. Soha nem vagyunk egyedül. Még ha a tanítványok el is hagyták Jézust, Ő mégsem volt egyedül. Az Atya vele volt. Ez az Atyával való szoros szeretetkötelék volt az, ami erőt adott neki, hogy mindig tovább menjen, mígnem át tudta ölelni a keresztet. Nyugodt tudott maradni a viharok idején és el tudta viselni az elképzelhetetlen kínokat a keresztúton és halálban. Ő megvilágítja az utat, amelyet követnünk kell a saját küzdelmeink és próbatételeink idején. Néha az tűnik természetesnek, hogy egyedül maradunk a küzdelmeinkkel, a fájdalmainkkal és az ürességgel, amely hatalmába kerít. De Isten mindig mellettünk áll. Ő bennünk van. Soha nem vagyunk egyedül.

3. Legyőzte a világot. Jézus soha nem ígért apostolainak könnyű életet. Világosan megmondta nekik, hogy a világban szembe találják majd magukat nehézségekkel. Velünk is így van. Ha a világ elutasítja Krisztust, minket is el fog utasítani. Ne lepődjünk meg, ha ellenállásba vagy nehézségekbe ütközünk. Ez része Krisztus követésének és azt tanúsítja, hogy jó úton járunk. Nehéz felvenni a harcot az ellenséggel – a külső és belső ellenséggel – de Jézus velünk van. Hitünk mutatja meg nekünk, hogy Ő már megnyerte a harcot. Legyőzte a bűnt és a halált, és ott ül az Atya jobbján.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nehéz az állandó küzdelem. Sokszor úgy érzem, egy helyben topogok. Minden nap ugyanazokat a harcokat és csatákat kell megvívnom. Elkeserít a sok rossz, amit a világban látok és nehéz észrevennem a győzelmeket, amelyeket Te aratsz a világban; a családokban, otthonokban. Növeld bennem a hitet! Add nekem a reményt, amelyre szükségem van, hogy vágyjam megtenni akaratodat!

Kérés: Ma azokért fogok imádkozni, akiknek kevés a hitük, vagy küzdenek a hitükért.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.