A szeretet parancsa
2019. május 24. Húsvét ötödik hete – péntek
Szűz Mária, a keresztények segítsége
P. Edward Hopkins, LC
 

Jn 15, 12-17
Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért. Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok. Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tőle. Ezt a parancsot adom nektek: szeressétek egymást!

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy nagyon szeretsz engem. Te vagy a teremtőm és megváltóm. Bízom a barátságodban, bízom abban, hogy segítesz felismernem, hogy hogyan szerethetek másokat úgy, ahogy Te. Szeretlek, Uram, hiszen Te szerettél előbb. Szeretném másoknak is megmutatni a szeretetedet.

Kérés: Töltsd el szívemet szereteted tüzével!

1. A parancs. „Lehet-e a szeretetet parancsolni?” kérdi Emeritus XVI. Benedek pápa Deus Caritas Est kezdetű enciklikájában. A szeretet nem puszta érzelem, hanem az akarat beteljesedése. Isten nem vár tőlünk olyan érzéseket, melyre nem lennénk képesek magunktól. Nem lehet arra kényszeríteni, hogy rokonszenvezzünk valakivel vagy beleszeressünk valakibe. Azonban dönthetünk úgy, hogy szeretjük ellenségeinket. Isten szeretetének a megtapasztalása arra késztet, hogy továbbadjuk ezt a szeretetet. Isten szeretett minket először: „Nem ti választottatok engem”. Isten szeretete olyan valóság, melyet a szentségekben és a létezésünkön való elmélkedésben élhetünk át legjobban. Ez a személyes megtapasztalás segít megérteni és továbbadni a szeretetet.

2. Barátok. A szeretethez hasonlóan a barátságot is sokan félreértelmezik manapság. A barátság több mint egy kölcsönös hasznosságon és tolerancián alapuló kapcsolat. A barátok szeretetet, titkokat osztanak meg egymással. A szeretet „az akarat és a gondolkodás egységéhez vezet” (Deus Caritas Est, 17). Mindannyian szeretnénk ismerni a barátunk gondolatait és vágyait, hogy osztozzunk azokban. „Az Isten és ember közötti szeretet története éppen ebben áll, hogy ez az akaratközösség a gondolkodás és az érzés közösségében növekszik, és a mi akaratunk és Isten akarata egyre inkább egybeesik: Isten akarata már nem idegen akarat számomra, amely kívülről kényszerít rám parancsolatokat, hanem az én saját akaratom, abból a tapasztalatból fakadóan, hogy valójában Isten közelebb van hozzám, mint én saját magamhoz.” (Deus Caritas Est, 17)

3. Gyümölcsöt teremni. Jézusnak kevés parancsa van, de azok mind a szeretetről szólnak: „Tegyétek ezt az én emlékezetemre”, „Szeressétek egymást”, „Szeressétek ellenségeiteket”, „Tegyétek tanítványommá minden népet” stb. Ez a szeretet-parancs természeténél fogva összefonódik Krisztus küldetésével. Arra lettünk kiválasztva, hogy szeressünk. Ha szeretetünk hiteles, Krisztus szeretetéből fakad és kész az áldozatra, biztos gyümölcsöt terem. Ennek a jutalma örök barátság Istennel. Másoknak tehát nem anyagi javakkal, vigasszal vagy akár barátsággal szolgálhatok a legjobban, hanem Isten szeretetének a közvetítésével, Krisztus üzenetének megismertetésével. „Krisztussal együtt nézem, és a másiknak ezért többet tudok adni, mint a külsőleg szükséges dolgok: a szeretet pillantását, amire annyira szüksége van. (Deus Caritas Est, 18).

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, olts szívembe folytonos, növekvő vágyat arra, hogy a szeretetről szóló parancsaidat kövessem! Segítsd felismernem szereteted állandó jelenlétét az életemben! Indítson ez a felismerés határtalan szeretetre, mely nem fél mindannak az elvesztésétől, ami nem szeretet.

Elhatározás: Ma a felebarátom és Krisztus iránti szeretetből segítek valakinek.


Velünk az Isten
2019. május 24. Szűz Mária, a keresztények segítsége
Kollár Ágnes, a Regnum Christi Mozgalom tagja

Mt 1,18-24
Jézus Krisztus születésének ez a története: Anyja, Mária, Józsefnek a jegyese, még mielőtt egybekeltek volna, úgy találtatott, hogy gyermeket fogant a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, nem akarta a nyilvánosság előtt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt hozzá: “József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van! Fiút szül, akit Jézusnak nevezel el, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.” Ezek azért történtek, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta szavával mondott: Íme a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve.

Bevezető ima: Mennyei Atyám! Gyermeki bizalommal fordulok hozzád, mert tudom, hogy szeretsz engem. Veled akarom megélni ezt a napot, hogy dicsérjelek és magasztaljak, mert hiszem, hogy Te vagy az igaz Isten. Bízom benned, mert tudom, hogy Te vagy a szeretet.

Kérés: Uram! Ma szeretnélek még jobban szeretni.

1. „…mert ő váltja meg népét bűneitől”. Ha megnézzük a világ történetét, látjuk, hogy tökéletlen teremtmények vagyunk. Annyi háború, gyűlölet, hatalmi játszma jellemzi az embert. De a saját élettörténetünkben is látjuk, hogy sajnos bűnösök vagyunk. Nem vagyunk képesek arra, hogy akkor is Istennek tetsző életet éljünk, ha az éppen nem a kedvünk szerint való, vagy kifejezetten nehéz. Ha ennek tudatában élünk, és megbánjuk a rossz tetteinket, koldusként térdelünk Krisztus előtt és kérjük irgalmát. És kérhetjük Mária segítségét is, akit ma, mint a keresztények segítségét ünnepeljük. Isten nemcsak megbocsát nekünk, hanem Ő saját maga jött el, hogy megszabadítson minket bűneinktől. Milyen Isten az, aki otthagy mindent, amije van, hogy az elveszettet megkeresse! Ez az Isten a szeretet Istene – ez az Isten maga a Szeretet.

2. „…és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelent: Velünk az Isten.” Az Isten király, Övé minden hatalom az égben és a földön. De ugyanakkor Atya is, aki mindig velünk van. Krisztus által emberré lesz és megmutatja nekünk, hogy közel van, hogy személyesen ismer minket. Ismeri az emberi problémánkat, szükségünket, szenvedéseinket. Ismeri a szívünket, azt, hogy mit gondolunk, mit álmodunk, mire vágyunk, miért szenvedünk, és a nevünkön szólít, és velünk van, velünk akar lenni. Bízni kell Istenben, hogy Ő teljesíteni akarja a szívünk vágyait, és így meg fogjuk találni az örök boldogságot.

3. Mennyei segítőnk. Mária által juthatunk el Fiához, Jézushoz. Őt kaptuk a leghatékonyabb segítségül. Ő minden pillanatban, mint édesanyánk figyel ránk, imádkozik, közbenjár értünk. Forduljunk felé alázattal és szeretettel, és kérjük minden nap az Ő segítségét:
Veszélyben, szükségben, kétségben gondolj Máriára!
Ne távozzék ajkadról, ne távozzék szívedből!
Hogy közbenjáró imáját elnyerhesd, ne szűnj meg példáját követni!
Ha Őt követed, nem fogsz eltévedni;
ha Őt kéred, nem fogsz kétségbeesni;
ha Rá gondolsz, nem térsz rossz útra;
ha Ő fogja a kezed, nem fogsz elbukni;
ha Ő védelmez, nincs mitől félned;
ha Ő vezet, nem fogsz elfáradni;
ha Ő kegyes hozzád, célba érsz. Ámen!

Beszélgetés Krisztussal: „Mindenható és irgalmas Istenünk, te a Boldogságos Szűz Mária anyai pártfogásában hathatós segítséget rendeltél a keresztény nép védelmére. Engedd jóságosan, hogy a Szent Szűz oltalma alatt megerősödve küzdjünk az életben, és lelkünk gonosz ellensége felett győzelmet arathassunk a halálban. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.” (Zsolozsmás könyv)

Elhatározás: Ma hálát szeretnék adni Mária segítségéért és mindazért, amit Istentől kaptam.


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.