Maradjatok meg szeretetemben!
2019. május 23. Húsvét ötödik hete – csütörtök 
Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú
P. Alex Yeung LC 

Jn, 15 ,9-11
Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha teljesítitek parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, amint én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok szeretetében. 

Bevezető ima: Uram, ahogy ezen az órán magányomban eléd jövök, engedd lelkemnek, hogy befogadja azokat a fénysugarakat, melyeket közölni akarsz velem. Hiszem, hogy elkísérsz imámban. Hiszem, hogy keresed szívemet és megadod azokat a kegyelmeket, melyekre leginkább szükségem van. Neked adom akaratomat, hogy szívem égjen a Te szeretetedben.

Kérés: Uram, mutasd meg nekem az Atyát, hogy én is higgyek hűségében és szeretetében!

1. Az Úr az arcához emel engem. Az emberi szeretet talán legnagyszerűbb példája a szülői szeretet. Talán ez azért van így, mert a szülők gyermekük iránti szeretete hozható leginkább párhuzamba a Szentháromság tagjai közötti szeretettel. Krisztus állandóan visszautalt az Atyára, hiszen tudatában volt annak, hogy az Atya szerető figyelme és gondviselése alatt élt itt a földön. Mennyire megváltozna az életem, ha tudatában lennék annak, hogy az Atya állandóan figyelmével kísér engem! Felkeléstől lefekvésig én vagyok az Atya szeme fénye! A keresztényeknek éppen ezért hatalmas bizalommal kellene hitelesen megvallani hitüket, amikor az élet nehézségeivel találkoznak. Ahogy a zsoltáros mondja: „Ha sötét völgyben járok is, nem félek a bajtól, hisz Te velem vagy. Botod, pásztorbotod biztonságot ad.” (Zsolt. 23, 4) Uram, segíts, hogy napközben is hozzád forduljak, hogy megfogjam a kezedet, és hagyjam magamat gyermekedként vezetni!

2. A szeretetnek követelményei vannak. Ahogy a szerető apa megdorgálja gyermekeit, ugyanígy a mennyei Atya jogosan fedd meg minket. A szeretet nem lehet hiteles, ha nem követel. Sokszor van Atyám, hogy fészkelődök és sivalkodok kemény kezeid között. Nem könnyű meghajtani fejemet és akaratomat a Tiedhez hajlítani. Mi több, minél idősebb vagyok, annál inkább ellenállok szereteted feltételeinek. Miért állok ellen, ha tudom, hogy Ő az én Mennyei Atyám? Azért, mert a szívem tele van büszkeséggel, egészségtelen magabiztossággal és függetlenségi vággyal. Úgy akarok tekinteni magamra, mint egy felnőttre, akinek nincs szüksége a Te irányításodra. De rajtad kívül, Atyám csak fájdalom, gyötrelem és a bukott emberi természet nyomorúsága van. Atyám, ahogy a tékozló fiúval is tetted, engem is vigyél vissza az atyai házba, hogy érezhessem szereteted biztonságát! Követeld meg tőlem, amire teremtettél, mert csak a Te akaratodban találom meg az örökké tartó boldogságot.

3. A szeretet iskolája. Jobb szeretni és elveszíteni, mintha soha nem szerettünk volna. Milyen fájdalom elveszíteni valakit, akit szerettünk. A szeretetnek az az értéke, hogy általa tökéletesebbek, emberibbek és istenibbek leszünk egyszerre. Szeretetre teremtettünk. A világ az a képzési terület, ahol tökéletesíthetjük szeretetünket. Kezdjük először a szüleinkkel és családunkkal, majd folytassuk rokonainkkal és barátainkkal. Az éltünkön keresztül a szeretet élménye megváltoztat minket. Mindig, amikor kinyitjuk szívünket valaki más felé, kiürülünk az önszeretetből és befogadjuk az önzés nélküli szeretetet. Ez a keresztény szeretet: Úgy szeretni, ahogyan Krisztus szeretett. Minden szeretet-kapcsolat közelebb visz minket végső örömünkhöz, amely a Mennyei Atya ölelése lesz az örökkévalóságban. Uram, hadd kapjak egy cseppet ebből a szeretetből azoktól a lelkektől, akiket ma elém helyeztél!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretném megtapasztalni, hogy milyen újra gyermekké lenni. Végy karodba, és tarts szorosan a szívedhez! Segíts, hogy ma veled egyesülve töltsem ezt a napot, ahogy keresztülmenve rajta, a hit szemével lássam, hogy Te mellettem vagy.

Elhatározás: A mai napon bizalmas szeretettel fordulok a Mennyei Atya felé azáltal, hogy megosztom vele munkámat, sikereimet és elhatározásaimat. 


Ismerni Krisztust
2019. május 23. Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú
P. Szabó Molnár Bálint LC

Jn 10, 11-15.
Abban az időben Jézus így szólt: Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem sajátjai, otthagyja a juhokat és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, mert szenvedtél és meghaltál értem. Uram, remélek benned, mert Te vagy a jó pásztor, aki nevemen szólítasz. Uram, szeretlek téged, mert Te előbb szerettél engem.

Kérés: Uram, adj erőt, hogy mindig akaratodat teljesítsem és felebarátaim üdvösségén fáradozzak!

1. A jó pásztor. Népem jó pásztora akarok lenni, aki ha kell, életét adja nyájáért, Egyházáért, országáért. (vö. Mindszenty József hercegprímás) Ezek a szavak akár Boldog Apor Vilmos püspök szájából is elhangozhattak volna. Aki püspöki mottójához mérten (A kereszt erősíti a gyengét, alázatossá teszi az erőset) szolgálta hívein és papjain keresztül Krisztust és Egyházát: Nagyváradtól Gyulán át Győrig.

2. A jó szolga. Miről ismerhető fel, hogy valaki Krisztus igazi szolgája-e vagy sem? Az, aki a Mester nyomában jár, ami nem jelent mást, mint a szenvedés és halál útját választani, ezzel persze kiérdemelve a mennyei dicsőséget. „Aki szolgálni akar, engem kövessen, és ahol én vagyok ott lesz az én szolgám.” De mi adott ehhez erőt Apor Vilmosnak és mi adhat erőt nekem? Nem egyéb, mint Krisztus ismerete. „Ismerem enyéimet és enyéim is ismernek engem.” Uram, én elmondhatom magamról, hogy ismerlek téged? Hiszen egy felszínes ismeret nem vezet el a Te szenvedélyes és személyes szeretetedre, még kevésbé életem feláldozására. Ezért, kérlek, Jézusom, hogy minden nap jobban megismerjelek téged! Taníts engem, hogy az evangéliumon, az Oltáriszentségen és a szentgyónáson keresztül egyre jobb szolgáddá váljak.

3. A hiteles szeretet. Krisztus valódi ismerete a szeretetre vezet, amely mint tudjuk nem egy kellemes érzés csupán, hanem folyamatos önátadás és másokért való élés. „Senki sem szeret jobban, mint az aki életét adja barátaiért” (Jn 15,13) Persze nem kell mindenkinek szó szerint vértanúhalált halnia, Isten nem is kéri ezt tőlünk. De azt igen, hogy nap mint nap gyakoroljuk a felebaráti szeretet cselekedeteit. A szeretet tesz mindent lehetővé, nélküle keresztény életünk értelmét veszti. A szeretetnek nincs határa, ahogy ezt Boldog Apor Vilmos példájában is láttuk. Uram, hogyan tudlak én jobban szeretni téged? Akkor, ha a szeretetem türelmes, szelíd, mindent elviselő, együtt örvendő és határokat nem ismerő… (ld. 1Kor, 13) Így válhat életem mások számára példává, csak így tudom a keresztségben kapott küldetésemet hitelesen megélni.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, aki Palesztina útjain zarándokolva kiválasztottad és meghívtad az apostolokat, és azzal bíztad meg őket, hogy hirdessék az evangéliumot, a híveknek jó pásztorai legyenek, és ünnepeljék az istentiszteletet, add, hogy ma se hiányozzon Egyházadból a sok szent pap,aki mindenkihez elviszi halálod és feltámadásod gyümölcseit. (Szent II. János Pál pápa)

Elhatározás: Magyarok Nagyasszonya, égi Édesanyám, akit Krisztus szeretete sürgetett egy életen át. Járj közben értem, családomért, Egyházamért és hazámért, mert szeretném mindig Isten akaratát teljesíteni és minden embert a szeretetre hívni!


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.