Jézus meghagyja hivatalában az emberhalászt
2019. május 5. Húsvét harmadik vasárnapja
P. James Swanson LC 

Jn 21,1-19
Feltámadása után Jézus egy alkalommal így jelent meg tanítványainak a Tibériás-tó partján: Együtt voltak Simon Péter és Tamás, melléknevén Didimusz, továbbá a galileai Kávából való Natanael, Zebedeus fiai és még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt hozzájuk: “Megyek halászni.” “Mi is veled megyünk” – felelték. Kimentek és bárkába szálltak. De azon az éjszakán nem fogtak semmit.
Amikor megvirradt, Jézus ott állt a parton. A tanítványok azonban nem ismerték fel, hogy Jézus az. Jézus megszólította őket: “Fiaim, nincs valami ennivalótok?” “Nincs” – felelték. Erre azt mondta nekik: “Vessétek ki a hálót a bárka jobb oldalán, ott majd találtok.” Kivetették a hálót, s alig bírták visszahúzni a tömérdek haltól. Erre az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: “Az Úr az!” Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét – mert neki volt vetkőzve -, és beugrott a vízbe. A többi tanítvány követte a bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire. Amikor partot értek, izzó parazsat láttak, s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt nekik: “Hozzatok a halból, amit most fogtatok.” Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely tele volt nagy hallal, szám szerint százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el a háló. Jézus hívta őket: “Gyertek, egyetek!” A tanítványok közül senki sem merte megkérdezni: “Ki vagy?” – hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus fogta a kenyeret, és adott nekik, ugyanígy halból is. Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik.
Miután ettek, Jézus megkérdezte Simon Pétertől: “Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?” Péter így szólt: “Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek.” Erre Jézus azt mondta neki: “Legeltesd bárányaimat!” Aztán újra megkérdezte tőle: “Simon, János fia, szeretsz te engem?” Ő azt felelte: “Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!” Erre azt mondta neki: “Legeltesd juhaimat!”  Majd harmadszor is megkérdezte tőle: “Simon, János fia, szeretsz engem?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: “Szeretsz engem?”, és ezt válaszolta: “Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!” Jézus pedig ismét ezt mondta: “Legeltesd juhaimat! Bizony, bizony, mondom neked: Amikor még fiatal voltál, felövezted magad, és oda mentél, ahova akartál. De ha majd megöregszel, kiterjeszted karjaidat. Más fog felövezni téged, és oda visz, ahova nem akarod.” Azt jelezte e szavakkal, hogy (Péter) milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. Azután hozzátette: “Kövess engem!” 

Bevezető ima: Szentlélek Úristen, segíts teljesen megnyitnom feléd a szívem. Nem azt akarom neked elmondani, amit én gondolok, hogy hallani akarsz tőlem. Most teljesen nyitott szeretnék lenni feléd, hogy azt tudjam elmondani neked, ami valóban szívemből jön.

Kérés: Úr Jézus, segíts engem és ajándékozz meg szereteteddel, hogy ma valóban a Te akaratodat teljesítsem!

1. Péter, aki tulajdonságai alapján nem megfelelő a vezető szerepre. Az Úr feladatot bízott Péterre, ezért elvárta tőle, hogy teljesítse is azt. Péternek meg kellett tapasztalnia, hogy mennyire méltatlan erre, amikor a főpap udvarán Jézus elfogatása éjszakáján háromszor megtagadta Őt. Pont akkor fordult el tőle, amikor Jézusnak a legnagyobb szüksége lett volna rá. Hogyan válaszolt erre Krisztus? Elvette Pétertől a vezető szerepet, és másra bízta? Nem adott János elég bizonyítékot arra, hogy az apostolok vezetőjének sokkal jobban megfelelt volna? Lehetett volna ő a kőszikla, akire Jézus az Egyházát építi? János soha nem tagadta meg Jézust, pedig ő ismerte is a főpapot, aki biztosan tudta róla, hogy Jézus tanítványa. János élete is veszélyben forgott, hogy őt is kivégzik Jézussal együtt. A Mester mégis Pétert választotta, nem vette el tőle hivatalát és nem adta azt át Jánosnak. Ellenkezőleg, az Úr újra Péterhez fordult, és kifejezte iránta való bizalmát.

2. Péter büszkeségében túlbecsülte magát. Péter erős szeretettel szerette Jézust, de ő maga nem volt elég erős. Az utolsó vacsora estéjén úgy gondolta, hogy meghalni is képes lenne Jézusért, de ebben tévedett. Amikor az első kemény megpróbáltatás érkezett, csődöt mondott. Mi magunk is olyanok vagyunk, mint Péter; hajlamosak vagyunk túlbecsülni magunkat abban, hogy mire vagyunk képesek. Ezek a dolgok természetes körülmények között sikerülnek is, de amint nehézségekbe ütközünk – kísértések, ellenállás, vagy üldöztetés – ugyanúgy elbukunk, mint Péter. Szeretjük Jézust, de nem eléggé. Jézus válasza nekünk is ugyanaz: nem enged minket elveszni, türelmesen vár, amíg felnövünk feladatunkhoz.

3. A ti feladatotok, hogy mind jobban akarjatok megfelelni küldetésetekben. Miért bukott el Péter? Mert nem szerette eléggé Jézust. Igaz szeretettel szeretett, de voltak olyan dolgok, amelyek szeretete fölé nőttek – például a rettegése. Az utolsó vacsora estéjén elfutott, amikor Jézust elfogták, majd háromszor megtagadta Őt. Minden alkalommal a félelme felülkerekedett szeretetén. Ahhoz, hogy Péterből az első pápa legyen sokkal erősebb szeretetre volt szüksége; egy mélységesen mély szeretetre. Ezért kérdezte meg tőle Krisztus háromszor is: „Szeretsz te engem?” Ezzel azt fejezte ki Péternek, hogy az ő hivatalához határtalan szeretetre van szüksége. Ahhoz, hogy az a szikla lehessen, akire Krisztus az Egyházát építheti, szükség van erre a határtalan szeretetre. Jézus nem hagyja Pétert elveszni, nem adja hivatalát másik tanítványnak. Péternek folyamatosan törekednie kellett erre a szeretetre, ugyanúgy, ahogy nekünk is törekednünk kell arra, hogy szeretetünk határtalan legyen, s készek legyünk elfogadni azokat a feladatokat, amelyeket Krisztus ránk akar bízni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, néha szeretnék megszabadulni minden felelősségemtől, amelyeket nekem adtál. Ilyenkor azt szeretném, hogy add át feladataimat olyan embereknek, akik sokkal alkalmasabbak erre. Tudom, hogy megadod nekem a szükséges kegyelmeket mindezek teljesítéséhez. Te ismered képességeimet, amelyekkel képes vagyok talentumaimat kamatoztatni. Segíts, hogy ne legyek lusta és felelőtlen a Te szolgálatodban. Óvj meg az elbizakodottságtól és az elkedvetlenedéstől is a munkámban, ha látom, hogy valamit egyáltalán nem csináltam meg jól. Adj új bátorságot, ahogyan Pétert is bátorítottad, hogy mindazt, amit elvársz tőlem, életemben teljesíteni tudjam!

Elhatározás: Ma szeretnék fejlődésemen munkálkodni. Talán egy lelki olvasmány, ami segíthet nekem, hogy közelebb kerüljek Istenhez. Lehet, hogy egy előadáson, vagy egy keresztény kurzuson való részvétel segít abban, hogy világossá váljon számomra, mit is akar tőlem az Isten, s képes legyek emellett dönteni. (Gyermeknevelés, ima, a felebaráti szeretet cselekedetei, stb.)


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.