Ne féljetek!
2019. május 4. Húsvét második hete – szombat
P. Jason Wallace 

Jn 6,16-21
A kenyérszaporítás napján, amikor beesteledett, Jézus tanítványai lementek a tóra. Beszálltak a bárkába és elindultak a tavon át Kafarnaum felé. Már rájuk sötétedett, de Jézus még mindig nem volt velük. Erős szél fújt, és a tó háborgott. Huszonöt-harmincstádiumnyit (mintegy öt kilométert) eveztek már, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához. Nagyon megijedtek. De Jézus bátorította őket: “Én vagyok, ne féljetek!” Fel akarták venni a bárkába, de a bárka abban a pillanatban partot ért, éppen ott, ahová tartottak. 

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Oly sok minden és oly sok mindenki segített nekem, hogy jobban megismerjelek és szeresselek. Remélem, hogy megadod nekem az élő hit kegyelmét, amely mindent, amit mondok, gondolok vagy cselekszem, élővé tesz. A küldetést, melyet rám bízol, szeretettel eltelve akarom teljesíteni.

Kérés: Úr Jézus, segíts, hogy le tudjam győzni az élet kísértéseit és nehézségeit!

1. Hazatérni egy hosszú, de tartalmas nap után. Képzeljük el, hogy épp egy hosszú munkanapot tudunk magunk mögött és beülünk az autóba, hogy beragadjunk a legközelebbi dugóba. Az apostolokkal hasonló dolog történik. Nyitottnak kell lennünk arra, amit Isten megenged az életünkben. Az erényeinket akarja próbára tenni, azért, hogy növekedjenek. Nem véletlen, hogy szeretetünk azon szenvedések és kísértések által növekedik, melyeket Isten ad nekünk – különösen azok által, amelyek mint derült égből villámcsapás érnek bennünket.

2. A tenger háborgott. Azt gondoljuk, hogy lelki és tevékeny életünknek egyszerűnek kellene lennie, vagy legalábbis a mi ellenőrzésünk alatt állnia. De gyakran megesik, hogy épp akkor, mikor egyszerű és kellemes sikerre számítunk, életünk hirtelen kizökken a kerékvágásból, mert egy kísértés vagy nehézség alaposan megingatja bárkánkat. Krisztus azt akarja, hogy tovább evezzünk, életünknek épp ezekben a nehéz pillanataiban. Ki kell tartanunk, még akkor is, ha minden más emberi remény értelmetlennek tűnik. Úgy kell imádkoznunk és bíznunk Istenben, hogy minden Tőle függ, és úgy kell dolgoznunk, mintha minden tőlünk függne.

3. Ne féljetek! Ma véget ér a húsvéti idő második hete. Évekkel ezelőtt, amikor Szent II. János Pál pápa eltávozott közülünk az örökkévalóságba éppen húsvét második hetének szombatja volt. Pápasága alatt oly sokszor idézte ezeket a szavakat a Szentírásból: „Ne féljetek!” 1995-ben a New Yorkban ezt mondta: „Ne féljetek, legyetek mindig bátrak, Isten veletek van!” Isten mindig velünk van és arra hív minket, hogy kövessük az Ő példáját. Kereszténynek lenni nem könnyű. Azt jelenti, hogy le kell mondanunk kényelmességünkről, méghozzá szeretetből, mely másokért akarja odaadni önmagát. A szeretet odaadás, önmagunk odaadása, önmagunknak való meghalás azért, hogy mások megtapasztalhassák Isten szeretetét.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus Krisztus, most véget ér ez a hét, és én szeretném megköszönni neked azt a sok kegyelmet, mellyel megajándékoztál. Valóban szentté akarok válni és másokat tetteimen keresztül elvezetni a szentségre! 

Elhatározás: Ha ma valamilyen nehézséggel találkozom, imádkozni fogok Istenhez, és emlékezetembe idézem: Ő arra hív engem, hogy erős legyek és benne keressek fogódzót.


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.