Tanúságot tenni
2019. május 2. Húsvét második hete – csütörtök
P. Jason Wallace 

Jn 3,31-36
Abban az időben így tanított Jézus: „Aki a mennyből jön le, az mindenki fölött áll. Aki viszont a földről való, az földies, és a földi dolgokról beszél. Aki a mennyből való, az felülmúl mindenkit. Arról tesz tanúságot, amit látott és hallott, tanúságtételét azonban senki sem fogadja el. Ám, aki mégis elfogadja tanúságát, az megerősíti, hogy az Isten igazmondó. Akit Isten küldött, Isten igéit hirdeti, mert Isten nem adja szűkösen a Szentlelket. Az Atya szereti a Fiút, és mindent az ő kezébe helyezett. Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van; aki pedig nem hisz a Fiúnak, az nem nyeri el az örök életet, hanem Isten büntetése sújtja.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Oly sok minden és oly sok mindenki segített nekem, hogy jobban megismerjelek és szeresselek. Remélem, hogy megadod nekem az élő hit kegyelmét, amely mindent, amit mondok, gondolok vagy cselekszem, élővé tesz. A küldetést, melyet rám bízol, szeretettel eltelve akarom teljesíteni.

Kérés: Uram, add kegyelmedet, hogy felismerjem: én a menny polgára vagyok, aki zarándokúton van itt a földön, és azon fáradozik, hogy szent életet élve szolgálhasson. 

1. Mi a mennyhez vagy a földhöz tartozunk? Egy embert arról ismernek meg, amit tesz. Nagy áldást jelent, ha olyan valakivel találkozunk, akinek egyetlen célja az Isten szeretete és az, hogy másokat is elvezessen erre. Ez a szentség; ez az a hivatás, melyet Isten mindannyiunknak adott. Ezt a szándékot a hétköznapokban is szívünkben hordozni külön művészet. Ugyanakkor segít nekünk, hogy az élet más területein helyére tudjuk tenni a dolgokat, és ezáltal tökéletesebben is tudjuk megélni ezeket. Mindannyian találkoztunk már olyan emberekkel – szegényekkel és gazdagokkal egyaránt – akik azzal töltötték egész életüket, hogy földi kincseket gyűjtöttek maguknak. Számunkra fájó azt látni, ha mások frusztráltak és idegesek, amiért nem tudnak lépést tartani a szomszédjukkal. A földi javakat eszközként kellene használnunk ahhoz, hogy másokat szolgáljunk velük, nem pedig önmagukért megszerezni őket.

2. Elfogadni és beigazolódva látni. Sok olyan tanítása van Krisztusnak, amelyről kétkedéssel vélekednek az emberek és azt gondolják, ez csak a szentekre vonatkozik: „Szeressétek ellenségeiteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket”; „Vegyétek fel kereszteteket”; „Tartsd oda másik arcodat is”. Pedig ezek a tanítások jelentik az igazi boldogság felé vezető utat, mert arra a tökéletességre vezetnek bennünket, melyre Krisztus rendelt miket. A sors iróniája, hogy csak akkor vesszük észre, hogy ez igaz, amikor egészen elfogadjuk a tanítását és éljük azt. Soha nem tudunk boldogabbak lenni, mint azokban a pillanatokban, amikor mindenben, amit teszünk, Krisztust utánozzuk.

3. Akit Isten küldött, az Isten igéit mondja. Bizonyos emberek maradandó nyomot hagynak bennünk egyszerűen azáltal, hogy egész létük Krisztust sugározza. Minden, amit mondanak és tesznek, még szemük csillogása is felkelti bennünk a vágyat, hogy mi is így tegyünk s ezáltal mi is megtapasztalhassuk ezt az örömöt. Ha Krisztust és ezt az evangéliumi részt tekintjük, csak sejthetjük, mennyire csodálkozott Nikodémus azon, amit Krisztus mondott neki. Szent II. János Pál pápa már több éve eltávozott közülünk, s mégis emlékszünk, mennyien láttak meg benne valami csodálatraméltó örömöt, és mennyi ember töltötte meg az utcákat, hogy utolsó búcsút vegyenek tőle. Ha mi is bombázni tudnánk a világot pozitív szavakkal,és nem a negatív dolgokkal, a becsületesség dicséretével és alázatos, egyszerű szolgálatunkkal, akkor a szentség fokozatosan elterjedne a világban és a föld legtávolabbi csücskeibe is eljutna.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, add meg nekem a kegyelmet, hogy minden, amit mondok, gondolok vagy teszek, rólad tanúskodjon. Taníts meg, hogyan lehetek alázatos eszközöd arra, hogy a mélységes alázat gyakorlásával hozzád vonjak másokat. Add, hogy meglássák bennem a Te működésed, és hogy követlek téged!

Elhatározás: Krisztus iránti szeretetből ma mély alázattal és egyszerűséggel szeretnék segíteni valakin, aki bajban van.


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.