Tárjátok szélesre ajtóitokat Krisztus előtt!
2019. április 28. – Húsvét második vasárnapja
Az Isteni Irgalmasság vasárnapja
P. Jason Wallace LC 

Jn 20,19-31
Mikor azon a napon, a hét első napján este lett, és a helyiség ajtaja, ahol a tanítványok összegyűltek, be volt zárva a zsidóktól való félelem miatt, eljött Jézus, megállt középen, és azt mondta nekik: ,,Békesség nektek!” Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. A tanítványok megörültek, amikor meglátták az Urat. Aztán újra szólt hozzájuk: ,,Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” Amikor ezt mondta, rájuk lehelt, és így szólt hozzájuk: ,,Vegyétek a Szentlelket! Akiknek megbocsátjátok bűneiket, bocsánatot nyernek; akiknek pedig megtartjátok, azok bűnei megmaradnak.” Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívnak, nem volt velük, amikor eljött Jézus. A többi tanítvány elmondta neki: ,,Láttuk az Urat!” Ő azonban így szólt: ,,Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, és ujjamat a szegek helyére nem teszem, és kezemet az oldalára nem helyezem, én nem hiszem!” Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványai, és Tamás is velük volt. Jézus eljött a zárt ajtón át, megállt középen, és így szólt: ,,Békesség nektek!” Azután azt mondta Tamásnak: ,,Tedd ide ujjadat és nézd a kezeimet; nyújtsd ki kezedet és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő!” Tamás azt felelte: ,,Én Uram és én Istenem!” Jézus erre azt mondta neki: ,,Mivel láttál engem, hittél. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hittek.” Jézus még sok egyéb jelet is művelt tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezeket pedig azért írták le, hogy higgyétek, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és a hit által az ő nevében életetek legyen.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Oly sok minden és oly sok mindenki segített nekem, hogy jobban megismerjelek és szeresselek. Remélem, hogy megadod nekem az élő hit kegyelmét, amely mindent, amit mondok, gondolok vagy cselekszem, élővé tesz. A küldetést, melyet rám bízol, szeretettel eltelve akarom teljesíteni.

Kérés: Uram, add nekem Szentlelkedet és küldj engem, hogy teljesítsem akaratodat!

1. Tárjátok szélesre ajtóitokat Krisztus előtt. A tanítványok félelmükben bezárkóztak, Krisztus azonban minden ajtót és minden akadályt el tud mozdítani, ami elzárja előle az utat. Ha a mai ünnepre gondolunk, az Isteni Irgalmasság ünnepére, rögtön Szent II. János Pál pápa jusson eszünkbe, mert ő különösképpen tisztelte az Isteni Irgalmasságot. Olyan ember volt, akinek minden oka megvolt a félelemre, mert fiatalon elvesztette szüleit egy náci uralom alatt lévő Lengyelországban, és később a szovjet megszállás és üldözés idején titokban tanult egy betiltott papszemináriumban. Mégis megvolt a bátorsága ahhoz, hogy ajtaját szélesre tárja Krisztus szíve előtt és hitét tettekre váltsa.

2. Békesség nektek! Minden szentmisén halljuk ezeket a szavakat. Krisztus az Ő belső békéjét és vigaszát nyújtja minden embernek. Ez a köszöntés készítette föl a tanítványokat arra, hogy elfogadják Jézus kezéből azt az ajándékot és hatalmat, mellyel meg tudják bocsátani a bűnöket. Isten minden embert különleges képességekkel áldott meg, melyek arra szolgálnak, hogy segíteni tudjunk embertársainknak Krisztust megismerni és szeretni. Felismerem és megbecsülöm képességeimet, melyekkel Isten megajándékozott? Használom-e ezeket arra, hogy másokat elvezessek Krisztushoz?

3. Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket. Keresztényként mindannyiunk azt a küldetést kapta a világban, hogy tegyünk Krisztus tanítványává minden embert. A katolikus Egyház missziós egyház. Hallottam Krisztus hívását, mellyel elküldött engem a világba? Küldetésünk teljesítésével nem várhatunk, még akkor sem, ha mint Tamásnak, nekünk is vannak még kételyeink. Minket arra hívott az Úr, hogy hitünk szemével lássunk, még ha fizikailag nem is láthattuk Krisztust, mint a tanítványai. Minket arra hívott az Úr, hogy legyünk azok a boldogok, akik hisznek és hitüket tettekre is tudják váltani. Ha hiszünk, az Ő nevében életünk lesz és életünk szerény tanúbizonysága által segítünk másoknak hinni.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus Krisztus, Te annyira szeretsz engem – újra és újra arra kérsz, hogy higgyek benned és még jobban szeresselek. Add kegyelmedet, hogy nagylelkűbben válaszoljak neked. Te irgalmadban megkerestél és arra hívtál, hogy kövesselek. Segíts, hogy Örömhíredet életem példájával tudjam terjeszteni!

Elhatározás: Időt akarok szakítani arra, hogy elgondolkodjak Istentől kapott képességeimről, és nagyon tudatosan megpróbálok ma legalább egy emberrel barátságos lenni.


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.