A hit szemével látni az Urat
2019. április 23. Húsvét nyolcada – kedd
P. Gregory Woodward, LC

Jn 20,11-18
Húsvétvasárnap reggel Mária Magdolna kinn állt a sírnál, és sírt. Amint sírdogált, lehajolt a sírboltba. Két angyalt látott fehér ruhában ülni, az egyiket fejtől, a másikat lábtól, ahol Jézus teste feküdt. Azok megkérdezték tőle: ,,Asszony, miért sírsz?” Ő azt felelte nekik: ,,Elvitték az én Uramat, és nem tudom hová tették!” Ahogy ezt kimondta, hátrafordult, és látta Jézust, hogy ott áll, de nem tudta, hogy Jézus az. Jézus megkérdezte tőle: ,,Asszony, miért sírsz? Kit keresel?” Ő pedig, azt gondolva, hogy a kertész az, ezt felelte neki: ,,Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hová tetted, és én elviszem!” Ekkor Jézus megszólította őt: ,,Mária!” Erre ő megfordult, és héberül így szólt: ,,Rabbóni!”, ami azt jelenti: Mester. Jézus azonban így szólt: ,,Ne tarts fel engem, mert még nem mentem fel az Atyához, hanem menj el a testvéreimhez, és mondd meg nekik: Fölmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.” Mária Magdolna elment, és hírül vitte a tanítványoknak: ,,Láttam az Urat!”, és hogy ezeket mondta neki.

Bevezető ima: Uram, adj nekem kegyelmedből olyan hitet, amellyel segíthetek hinni azoknak, akik nem hisznek! Add, hogy reményem által mások is reméljenek! Engedj úgy szeretnem, hogy másokat is elvezessek a szeretetre! Ahhoz is kérem kegyelmedet Uram, hogy a mai nap kihívásaival bátran szembenézhessek. Ma semmi sem történhet, amin Te és én együtt ne tudnánk úrrá lenni.

Kérés: Uram és Istenem, engedd, hogy olyan élő és igaz hittel szemlélhessem Fiadat, ahogyan Mária Magdolna látta Őt.

1. Mária Magdolna zokog a sírnál. Az evangélium bemutatja, hogy mi történik, ha bensőnket nem járja át a meggyőződés, ha szívünket nem hatja át a hit, hogy Krisztus feltámadott. Ebben az esetben a világ szemével látjuk a dolgokat. Mária Magdolnát, minden hűsége ellenére – és annak ellenére, hogy mélységes odaadással viseltetett a meghalt Üdvözítő iránt – zokogva találjuk a sír mellett, ahelyett hogy örvendezne. Nagyon szerette Jézust, de képtelen volt túllépni az Úr halálának tragédiáján és meglátni feltámadásának fényét.

2. Mária Magdolna hisz, amikor Jézus a nevén szólítja. Megindító ez a leírás a feltámadott Krisztus szeretetéről a hűséges és odaadó teremtmény iránt; Jézus bőségesen meg akarja jutalmazni ezt a lelket hűségéért és odaadásáért. A feltámadott Üdvözítő lassan vezeti el Mária Magdolnát hitének ünnepélyes kinyilatkoztatásához, lépésről-lépésre jut el a megszólításhoz: „ Rabbóni!” Ez egy példája annak, hogyan bánik velünk is Jézus. Nagy Szent Gergely pápa egyik tanítása így szól: „Külsődlegesen Jézus volt Mária Magdolna keresésének célja, de Ő volt az is, aki belsőleg arra indította az asszonyt, hogy a szívében keresse meg Istenét.” Krisztus – teszi még hozzá Szent Gergely – Mária Magdolnát saját nevén szólította, hogy azután ezt mondja neki: „Most ismerd fel azt, aki felismer téged!” (25. homília).

3. „Láttam az Urat!” Mivel Krisztus még nem ment fel az Atyához, nem engedi Mária Magdolnának, hogy megérintse. Megváltozott a köztük lévő kapcsolat. Jézus először arra tanítja Mária Magdolnát, hogy vissza kell térnie a világba, és türelmesen el kell viselnie életének nehézségeit és szenvedéseit, mielőtt részesévé válna az öröm teljességének, ami az Úr feltámadásából fakad. Ez a lecke nekünk is szól, és Mária Magdolnával együtt megízlelhetjük az eljövendő boldogság ízét. Ezután Mária Magdolna többé nem tarthat igényt arra, hogy emberi módon, a testi szemével láthassa Krisztust. Sokkal inkább hozzá kell szoknia, hogy a teljesen más módon éljen az Úr jelenlétében, és közelében; a hit szemével tekintsen rá. Amikor megosztja a tanítványokkal, hogy „Láttam az Urat!”, akkor ezt szó szerint is érti. Mária Magdolna a mélységes hit szemén keresztül látta meg az Urat. Végső soron egyedül ez a mély hit tette őt képessé arra, hogy felismerje a Feltámadottat.

Beszélgetés Jézussal: Uram Jézus, segíts, hogy a hit szemével láthassalak! Hiszek jelenlétedben, mindenekfelett pedig hiszem, hogy jelen vagy a szentségekben. Növeld hitemet! Téged látlak az Egyház püspökeiben és papjaiban, add kegyelmedet, hogy bizalommal és hittel lehessek irántuk! Téged látlak minden testvéremben, még a legszegényebben és lemellőzöttebben is. Engedd, hogy segíthessek nekik!

Elhatározás: Konkrét bizonyítékaként annak, hogy hiszek az Úr Eucharisztiában való jelenlétében, ma törekszem arra, hogy meglátogassam Őt a legközelebbi templomban (kápolnában).


Csak Istenre figyelni
2019. április 23. 
Szent Adalbert püspök és vértanú
P. John Simoneau 

Jn 15,18-21
Búcsúbeszédében Jézus így szólt az övéihez: „Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha a világból valók volnátok, mint övéit szeretne benneteket a világ. De mert nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak benneteket a világból, gyűlöl benneteket a világ. Gondoljatok a tőlem kapott tanításra: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják. S ezt mind az én nevemért teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.”

Bevezető ima: Uram, bárcsak mindenki szeretne és becsülne engem! Sokszor azért teszek dolgokat, hogy mások észrevegyék és értékeljék az erőfeszítéseimet. Rendszerint attól félek, hogy félreértik a cselekedeteimet. Tudom, hogy Te szeretsz, de jólesik éreznem mások szeretetét is. Uram szeretlek, és mégis úgy tűnik, hogy félek mindenemet odaadni, nehogy embertársaim ne szeressenek. Add meg a kegyelmet, hogy egyedül Téged szerethesselek! Soha ne számítsak másoktól vigasztalásra csak Tőled!

Kérés: Uram, add meg a kegyelmet, hogy az ima- és szentségi életemmel mérjem a Veled való kapcsolatom erősségét – ahogyan azt Szent Adalbert is tette –, ne pedig azzal, hogy mit viszek véghez.

1. Istennel való kapcsolatom alapja a keresztségem. Egy csepp víz, egy pár elmondott szó, és az egész világ megváltozott. Talán nem is vetted észre, csak most hallasz róla. Talán nem is voltál tisztában az óriási veszéllyel, amelyben éltél, de valaki, aki szeret, megadta a lehetőséget, hogy megkereszteljenek. Az Esztergom-budapesti főegyházmegyében Szent Adalbert napját ünnepeljük. A szent föltűnik, majd eltűnik, mint egy villanás a magyar történelemben, mégis ő volt az, aki megkeresztelte Gézát és fiát, Vajkot. Ő csak egy eszköz volt, nagyon egyszerű; egy misszionárius, tele buzgósággal; egy szemlélődő, aki mindig imádkozott. Ez az egyszerű keresztelő lett a kezdete a magyarok istenkapcsolatának.

2. Mindent odaadni Isten Országáért. Szent Adalbert missziós elhivatottsága istenkapcsolatán, nem pedig az emberek elismerésén nyugodott. Mindent odaadni a hivatás ajándékáért cserébe, hatalmas tanúságtétel. Adalbert elhagyta otthonát, életvitelét, kultúráját, hogy Krisztust hirdesse. Mindenek fölé helyezte ezt az ajándékot. Üldözték, megtagadták és kicsúfolták. Újra és újra megpróbálta. Azután kérelmezte, hogy hadd vonuljon el a szemlélődő életbe öt évre, hogy imádkozzon a lelke üdvéért. Rájött, hogy minden, amit kapott ajándék, és egész tevékenysége kizárólag arra szolgált, hogy ezt a kincset megossza másokkal. Nem törődött azzal, hogy mások mit gondolnak, tesznek vagy mondanak. Mindig azon fáradozott, hogy Isten Országát terjessze. Rövid magyarországi látogatása is alkalom volt számára, hogy egy egész nemzetet Isten barátságába vonjon a keresztség által.

3. Vérét ontotta. Szent Adalbert munkája hiteles volt, mivel vérét ontotta. Nála volt az igazság és erről meg is volt győződve. Istennel való kapcsolatunk a mindenünk! Képes lennék föladni érte mindent, akár életemet is, hogy megőrizzem és továbbadjam ezt a kegyelmet? Ontsuk mi is a vérünket, nem feltétlenül fizikai értelemben, hanem hozzáállásunkkal! Fájdalmasabb az igehirdetés, Krisztus iránti szeretetünk felvállalása akkor, amikor ezért kigúnyolnak. Inkább nem borzoljuk mások kedélyeit. Mindenki felé meggyőző tanúságot kell adnunk a hitünkről!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, engedd, hogy fölfedezzem: irántam való szereteted az igazi kincsem, nem pedig a különböző dolgok, amik velem történnek. Tudod mennyire nehéz megtapasztalnom Téged, amikor gyenge vagyok, amikor elesem, amikor támadások érnek hitem miatt, vagy kritizálnak. Segíts, hogy ne azokra figyeljek, amit mások gondolnak vagy mondanak rólam, hanem arra, hogy Téged és embertársaimat szeressem! Meg kell, hogy ismerjenek és tapasztaljanak, ahhoz, hogy szeressenek és szolgáljanak Neked. Csak így lehet a világot jobbá tenni. Ne engedd, hogy kiábránduljak a szeretetedből, ha nem látom a munkám gyümölcseit!

Elhatározás: Uram, ma egy olyan cselekedetet ajánlok föl Neked, amit mások nem vesznek észre.


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.