A király mellett állni
2019. november 24. Évközi harmincnegyedik vasárnap
Krisztus, a mindenség királya – főünnep
P. Paul Campbell

Lk 23, 35-43
Abban az időben: Mikor Jézust keresztre feszítették, a nép bámészkodva állt ott, a főemberek pedig így gúnyolták őt: „Másokat megmentett, mentse meg most magát, ha ő a Krisztus, az Isten választottja!” A katonák is gúnyolták őt. Odamentek, ecettel kínálták, és azt mondták: „Ha te vagy a zsidók királya, szabadítsd meg magadat!” Felirat is volt fölötte: „Ez a zsidók királya.” A megfeszített gonosztevők közül az egyik szidalmazta: „Nem a Krisztus vagy te? Szabadítsd hát meg magad, és minket is!” De a másik leintette ezekkel a szavakkal: „Nem félsz Istentől? Hiszen te is ugyanazt a büntetést szenveded! Mi ugyan jogosan, mert tetteink méltó büntetését vesszük, de ez itt semmi rosszat sem cselekedett.” Aztán így szólt: „Jézus, emlékezz meg rólam, mikor eljössz országodba.” Ő azt felelte neki: „Bizony, mondom neked: még ma velem leszel a paradicsomban!”

Bevezető ima: Uram, hálát adok neked azért, hogy most veled lehetek. Segíts minél jobban kihasználnom ezt az időt, amit veled tölthetek! Segíts, hogy ez az elmélkedés és minden egyéb gondolatom téged dicsőítsen!

Kérés: Istenem, segíts, hogy mindig hűséges legyek Krisztus Királyhoz még a legkisebb dolgokban is!

1. Kigúnyolták és kicsúfolták Őt. Képzeljük magunkat abba a jelenetbe, amikor Jézust keresztre feszítik! Képzeljük el, hogy mi az, amit hallunk és látunk! A szemünk elé tárul három keresztre feszített férfi látványa. A középső feje fölé egy táblát szögeztek a következő felirattal: „Názáreti Jézus, a zsidók királya”. De ki is ez a király? Halljuk, ahogyan a zsidó vezetők kigúnyolják, a katonák pedig kicsúfolják őt. Még az egyik haldokló bűnöző is gúnyt űz belőle. Jézus nagyon erős reakciót vált ki a különböző személyiségekből. A mai napig ugyanezt teszi. Gondoljuk csak végig azokat a hatalmas erőket, akik azért küzdenek, hogy Jézus nevét teljesen eltöröljék a föld színéről. Figyeljük meg, hogy mennyi időt és milyen módszereket próbálnak bevetni azért, hogy aláássák Krisztus tanítását, a befolyását és az értékeket, amiket Ő közvetít a nyugati világ kultúrájának. Kigúnyolják Őt filmekben, könyvekben és művészeti alkotásokban. Támadják Egyházát, földi helytartóját is és mindenkit, aki hű maradt hozzá.

2. Azok, akik mellette álltak. Hajlamosak vagyunk átnézni a tömegen, akik jelen voltak Jézus halálakor. Semmi rosszat nem cselekedtek, de igazándiból jót sem. Mialatt Jézust kigúnyolták és megalázták, ők végig csak csendben álltak. Senki nem állt ki Jézusért és senki nem kelt védelmére. És napjainkban milyen kevesen állnak ki Érte és Egyházáért! Miért van az, hogy más csoportok azonnal megvédik magukat és közösségüket, miközben mi csendben maradunk, ahelyett, hogy kiállnánk amellett, ami a legfontosabb?

3. Egy ember, aki hisz benne. A megtérő bűnös Krisztusba helyezi hitét. A kegyelem pillanata élete legutolsó szakaszában érkezik el hozzá. Képes volt abban a helyzetben meglátni Krisztus Király alázatos dicsőségét, és Ő megmentette lelkét. „Még ma velem leszel a paradicsomban”. Ez a király politikailag nem volt megfelelő. Nem volt elég sikeres és látszólag elég erős ahhoz, hogy megmentse saját életét. Azt az erőt, amivel rendelkezett, inkább odaadta szabadon, mintsem a saját javára fordította volna. Úgy halt meg, hogy csupán néhány követője állt keresztje alatt. Nem élt bőségben és nem volt hadserege, de szerette övéit itt a földön. Mindvégig szerette őket. Én milyen királyt szeretnék követni?

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, én nem akarok egy lenni azok között, akik csendben végignézték, ami veled történt. Adj erőt, hogy kiálljak melletted és megvédjelek téged! Segíts, hogy soha ne tagadjalak meg! Segíts, hogy hűséges maradjak tanításodhoz és akaratodhoz!

Elhatározás: A mai nap folyamán valakit meghívok szentmisére, hogy együtt ünnepeljük Krisztust, a mindenség Királyát és a Hit éve lezárását.


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.