Krisztus a válasz
2019. november 23. Évközi harmincharmadik hét – szombat
P Roderick Ermatinger

Lk 20, 27-40
Abban az időben: Odamentek Jézushoz néhányan a szaddúceusok közül, akik tagadják a feltámadást, és megkérdezték őt: ,,Mester, Mózes előírta nekünk: Ha valakinek meghal a testvére, akinek felesége volt, de gyermeke nem, akkor a testvér vegye el az asszonyt, és támasszon utódot testvérének. Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt gyermek nélkül. Előbb a második, majd a harmadik vette feleségül őt, és hasonlóképpen mind a heten, gyermeket nem hagyva, mind meghaltak. Végül meghalt az asszony is. A feltámadáskor ezek közül kinek lesz a felesége az asszony? Hiszen mind a hétnek felesége volt.” Jézus ezt felelte nekik: ,,E világ fiai házasodnak és férjhez mennek. Azok pedig, akik méltók lesznek elnyerni a másik világot és a halálból való föltámadást, nem házasodnak, és férjhez sem mennek, hiszen többé már meg sem halhatnak. Hasonlók lesznek ugyanis az angyalokhoz, és Isten fiai, a feltámadás fiai lesznek. Hogy pedig a halottak feltámadnak, azt Mózes is jelezte a csipkebokornál, amikor az Urat ,,Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének” mondta. Isten pedig nem a holtaké, hanem az élőké, hiszen mindenki érte él.” Ekkor néhány írástudó azt mondta neki: ,,Mester! Helyesen feleltél.” És többé nem mertek kérdezni tőle semmit.

Bevezető ima: Szentlélek, világosítsd meg elmémet és szívemet a hit erényével. Életemet a hit igaz fényében akarom látni, amely a veled való barátságból ered Uram, Megváltóm Jézus Krisztus. Szentlélek, áldj meg engem a remény erényével! Soha ne engedj kétségbeesni, vagy csalódottá válni, mivel a mi Urunk legyőzte a bűnt és a halált, megnyitva a Mennyország kapuját számomra. Lobbants szenvedélyes szerelmet szívemben az én Uram Jézus és embertársaim iránt! Boríts lángba, hogy általam más szívek is lángolhassanak az Igazságért, mely szabaddá tesz minket az Atya akaratának betöltésére.

Kérés: Uram Jézus, segíts, hogy tisztábban láthassam, hogy mit is jelent Isten gyermekének, a feltámadás gyermekének lenni!

1. Egyszerű és folytonos párbeszéd. A mai napon az látjuk, hogy néhány szaddúceus fontos kérdést tesz fel Jézusnak a Mennyországgal kapcsolatban. Krisztus arra tanít bennünket, hogy a Mennyek országában teljesen más lesz minden, mint itt a földön. Ez csodálatosan példázza, hogyan társaloghatunk Jézussal. Egyszerűen tegyünk fel neki kérdéseket: kérdéseket a hitünkről, a kapcsolatainkban előforduló nehézségeinkről, a karrierünk változásairól stb. A válaszok, amiket kapunk, talán nem olyanok lesznek, mint amit vártunk, vagy reméltünk. Ennél fontosabb, hogy minden nap időt szakítsunk a Krisztussal való beszélgetésre és megpróbáljunk neki örömet szerezni a tetteinkkel.

2. Egységben Krisztussal. Krisztus emlékeztet bennünket arra, hogy Ő és az Atya az élők Istene. Ő adja nekünk az életet: emberré lett, szenvedett, meghalt és a harmadik napon feltámadt, hogy új életünk lehessen. Életet kapunk Istennel és Istenben, most és mindörökké. Végső házasságunk majd a Mennyben köttetik, ahogyan – Jézushoz hasonlóan – egyek leszünk Istennel.

3. Részese lenni Isten életének. Amikor Isten felfedi előttünk a titkait, életének részeseivé válunk. Az Ő teremtményei vagyunk, tehát követni fogjuk, hallgatunk rá, megértjük Őt és vágyakozni fogunk az Isteni dolgok után. Ugye, ez már magában is csodálatos? Van egy olyan Istenünk, aki folyamatosan beszélgetni akar velünk a mennyei dolgokról! Ennek a valósága, ez a felbecsülhetetlen ajándék már önmagában arra kellene, hogy indítson minket, hogy megosszuk az Örömhírt másokkal.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, halálod, feltámadásod és keresztségem által tettél engem Isten gyermekévé. Segíts, hogy mélyebben átéljem a mai napot és annak a jelentőségét, hogy mit is jelent Isten gyermekének lenni! Biztosítsd számomra a kegyelmet, hogy az Ajándékok Ajándékának megfelelően élhessek!

Elhatározás: Isten minden pillanatban szól hozzám és ma ennek tudatában fogom szemlélni a körülöttem lévő világot.


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.