Vágyódom az Atyával lenni
2019. július 28. Évközi tizenhetedik vasárnap
P. Ernest Daly LC

Lk 11, 1-13
Történt egyszer, hogy valahol éppen imádkozott, és amint befejezte, tanítványai közül az egyik azt mondta neki: ,,Uram! Taníts meg minket imádkozni, ahogy János is megtanította tanítványait.” Erre azt válaszolta nekik: ,,Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: Atyánk! Szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod! Mindennapi kenyerünket add meg nekünk naponta, és bocsásd meg a bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek, és ne vígy minket kísértésbe.” Azután így szólt hozzájuk: ,,Ha közületek valamelyiknek barátja van, és az odamegy hozzá éjfélkor, s azt mondja neki: ,,Barátom! Adj nekem kölcsön három kenyeret, mert egy barátom érkezett az útról hozzánk, és nincs mit adnom neki”; a másik viszont belülről ezt feleli: ,,Ne zavarj, az ajtó már be van zárva, gyermekeim is ágyban vannak velem együtt, nem kelhetek föl, hogy adjak neked!” Mondom nektek: ha nem is kelne föl, hogy adjon neki azért, mert a barátja, mégis, alkalmatlankodása miatt fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Ezért mondom nektek: Kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!”

Bevezető ima: Uram, eléd jövök most, hogy jobban megismerjelek téged. Hiszem, hogy Te vagy az, aki előbb keresel engem és akarod, hogy rád találjak. Bízom benne, hogy kegyelmed által közelebb engedsz magadhoz. Nyisd meg a mai napon a szívemet, hogy befogadhassam barátságodat!

Kérés: Uram, vezess engem, hogy vágyódjak Országod és a Te szentséged után!

1. Taníts meg imádkozni! Mindannyian hordozzuk magunkban a vágyat, hogy megismerjük Istent és kapcsolatba léphessünk vele. Vonzó azoknak a békés és derült élete, akik szoros kapcsolatban vannak Istennel. Tudják, hogy valaki szereti őket, ezért örömmel és derűvel tudják kezelni az élet nehéz dolgait. Az apostolok látják Jézust, hogy milyen mély beszélgetést folytat az Atyával és fölismerik, milyen messze is vannak ők ettől. Ezért megkérik Krisztust, hogy tanítsa meg őket imádkozni. Mi is Jézustól tanuljuk, hogyan kerülhetek egy mély szeretetkapcsolatba az Atyával. Ő tanít meg arra, hogy bizalmunkat teljesen az Atya szeretetébe helyezzük.

2. A vágy, hogy olyan legyek, mint az Atya. Jézus megtanít minket kérni, hogy jöjjön el az Atya Országa a mi szívünkbe. Kinyilatkoztatja, hogy Isten országa a mi otthonunk. Amikor a Miatyánkot imádkozzuk, kifejezzük vágyunkat, hogy beléphessünk az Atya szívébe, és hogy hasonlóak lehessünk jóságban, szentségben és szeretetben az Atyához. A Miatyánk imádkozása folyamatos a szív megtérését eredményezi, és rámutat a mi igazi hazánkra. Emlékeztet, hogy ez a haza számunkra is elérhető közelségben van, hiszen Isten szoros kötelékben van életünkkel, és azt akarja, hogy egyre inkább olyanokká váljunk, mint Ő.

3. Kitartóan kérni az életszentséget. Jézus megerősít minket abban, hogy kitartóan könyörögjünk az Atyához a Szentlélek ajándékaiért. A Szentlélek tölti el életünket szentséggel, ha követjük ösztönzését. Krisztus emlékeztet minket, hogy az Atya meg akar áldani minket szentségével. Azonban nekünk magunknak is nyitottaknak kell lennünk erre az ajándékra, és növelnünk kell magunkban a szentség utáni igényt. A kitartó imádság ezért az ajándékért szélesre tárja szívünk ajtaját. Fáradhatatlanul, és az Atya szeretetében bizakodva kell kérnünk a Szentlélek ajándékait.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, köszönöm, hogy megmutattad nekem, milyen közel akar lenni hozzám az Atya. Segíts megnyitnom szívemet, és segíts, hogy szívem olyan legyen, mint az Övé! Te kormányzod életem, Uram. Segíts, válaszolnom az Atya szeretetére.

Elhatározás: Ma nyugodtan, átelmélkedve fogok elimádkozni egy Miatyánkot, engedve a Szentléleknek indíttatásainak, hogy megmutassa nekem, milyen kis dolgokon keresztül járulhatok hozzá, hogy az Atya Országa eljöjjön közénk.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.