Hiteles küldetés
2020. február 6. Évközi negyedik hét – csütörtök
Miki Szent Pál és vértanú társai

Mk 6,7-13
Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével szétküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkeken. Meghagyta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot; sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután folytatta: “Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytathatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be, és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették a bűnbánatot, sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak.

Bevezető ima: Atyám, hozzád jöttem, éhezem a kegyelmekre, melyeket elmélkedésem során adni akarsz. Hiszek jóságodban. Minden nap jobban szeretnék hasonlítani Fiadhoz, Jézus Krisztushoz. Önfeláldozó szeretetben akarok élni, mint Krisztus. Köszönöm a kegyelmedet.

Kérés: Uram Jézus Krisztus, áraszd rám az együttműködés szellemét az evangelizálásban.

1. Csendes tanúság. Krisztus párosával küldte az apostolokat. Nem véletlen, hogy az evangélium említi ezt a részletet. A Máté evangéliumában néhány bekezdés magyarázatot ad erre. Ilyen az, hogy „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20) Az apostoloknak kell először példát mutatni a tanúságtételre Krisztusról. Közösségben és szeretetben kell élniük, hogy az emberek, mikor őket látják, azt kiáltsák: „Nézd, hogy szeretik egymást!” Az apostolok „egy szívvel-lélekkel” alkottak közösséget, „közös volt mindenük”, lakásuk, sikereik, kudarcaik. Krisztus megígérte, hogy ha ilyenek lesznek, akkor velük marad.

2. Apostoli csoportmunka. „Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, hogy két vagy három tanú bizonyítsa a dolgot”. (Mt 18,16) Ha egy ember egyedül tanúskodik a csodáról, akkor sokszor csak annyit ér a szava, mint egy bolondé. Ha viszont egynél több ember állítja, hogy megtapasztalt valamit, az sokkal hihetőbb. Az apostolok megtapasztalták mindazt, amit Jézus tett, látták a jeleket: a betegek meggyógyítását, a gonosz szellemek kiűzését. Nagyszerű dolog együtt lenni keresztény testvéreinkkel a munkahelyen és a családban, és így tapasztalni meg Krisztus művét életünkben.

3. Kettő több egynél. Jézus világosan megmondja: a küldetés során bármilyen anyagi eszköznél sokkal fontosabb, hogy még egy apostol legyen velünk. Ezzel a csoportmunka lényegére világít rá. Az apostoli munkatárs segít, hogy éberen vigyázzunk az egészségünkre és fizikai és szellemi jólétünkre. A közös imádságról Jézus azt mondja, hogy „Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól”.(Mt 18,19) A csoportmunka fokozza az apostoli munka hatékonyságát. A tudás, a személyes, megélt tapasztalat és a vélemény cseréje kölcsönösen gazdagít. A csoport tagjai kiegészítik egymást, és így együttesen növelik Isten adta tehetségüket, képességeiket. Kettő több mint egy.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, Te kettesével küldted apostolaidat, hogy taníts engem az együttműködés fontosságára! Segíts, hogy ne egyedül akarjam végezni a küldetést. Sokszor csak a büszkeség vezet arra, hogy mindent egyedül csináljak. Köszönöm Uram Jézus, hogy ajándékul adtál társakat mellém az apostoli munkában. Növeld szívem testvéri szeretetét azok iránt, akik együtt dolgoznak velem országod építésén, azért, hogy az egész világ higgyen benned.

Elhatározás: Gondom lesz arra, hogy egyik apostoli munkatársammal együtt próbáljam valamelyik barátomat vagy rokonomat Krisztushoz vezetni.


A pápa imaszándéka 2020. február hónapra:

A menekültek segélykiáltásának meghallásáért: Imádkozzunk, hogy meghalljuk és komolyan vegyük az emberkereskedelem áldozataivá vált menekült testvéreink segélykiáltását.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka: Hogy a közelgő -2020-as – Eucharisztikus Kongresszusra való készület új lendületet adjon közösségeink hitének és életének. 

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.