Krisztussal élni
2020. január 31. Évközi harmadik hét – péntek
Bosco Szent János áldozópap

Mk 4,26-34
Ezután így szólt: „Az Isten országa olyan, mint amikor az ember magot szór a földbe. Azután már akár alszik, akár ébren jár éjjel és nappal, a mag kikel és növekszik, maga sem tudja, hogyan. Mert a föld magától termi meg először a hajtást, aztán a kalászt, majd a fejlett szemet a kalászban. Mikor pedig megérett a termés, azonnal sarlót vág bele, mert elérkezett az aratás”. Majd így szólt: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan az, mint a mustármag. Amikor a földbe vetik, kisebb minden magnál, amely a földön van; de ha elvetették, felnő és nagyobb lesz minden veteménynél. Olyan nagy ágakat hajt, hogy árnyékában fészkelhetnek az ég madarai.”’ Sok ilyen példabeszédben hirdette nekik az igét, hogy meg tudják érteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk; tanítványainak azonban külön megmagyarázta mindegyiket.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy arra hívtál, hogy szüntelenül Országod építésén fáradozzak. Benned bízom, mert az Atya téged küldött. Szeretlek, mert elküldtél engem, hogy Országod apostola legyek.

Kérés: Úr Jézus, tégy Országod apostolává!

1. Isten Országa. Krisztus újra és újra visszatér ehhez a témához. Erről beszélt első nyilvános tanításakor is. A mustármagot hozza fel példának, ami a kicsi, de aztán a legnagyobb fa lesz belőle, és aztán a többi teremtményt szolgálja. Isten országa is ilyen. Isten a király, és országa, mint a mustárfa, biztos menedéket nyújt számunkra, elidőzhetünk árnyéka alatt, megpihenhetünk rajta, és benne védelmet találunk a gonosszal szemben. Csupán hűségesnek kell lennünk királyunkhoz, követnünk kell parancsolatait, és el kell vinnünk országa örömhírét minden emberhez.

 2. Egyszerű kezdetek. Nem szabad aggódnunk, ha nem fejlődik lelki életünk olyan gyorsan, ahogyan szeretnénk. Isten lépésről lépésre visz előre minket. Krisztussal való kapcsolatunk nem egyedül rajtunk múlik, hanem rajta is. Olyanok vagyunk, mint a jó gazda: megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy az elvetett mag jó körülmények közt növekedhessen, de a Teremtő az, akin a mag növekedése végső soron múlik. Gyakran nem vesszük észre Isten munkálkodását lelkünkben, amíg egy bizonyos idő el nem telik. ő viszont folyamatosan jelen van, sorra kigyomlál minden gazt lelkünkből, és erényeinket előhozza belőlünk.

3. Nagy dolgokra hivatva. 2000 évvel ezelőtt Krisztus Egyháza olyan volt, mint egy kis mustármag. Növekedett és nagy fa lett, sok ággal. Én is egyike vagyok ágainak. Krisztus ad életet ágamnak, és egy különleges feladattal bíz meg. Arra hív, hogy részt vegyek az Egyház nagy küldetésében. Észreveszem, és értékelem, milyen nagyszerű dolog katolikusnak lenni, hogy mennyi jót tesz az Egyház, és hogy hivatásom szerint kapocsnak kell lennem, másokat is elvezetve e sok jó megtapasztalására?
A mai liturgia egy nagy szentre, Bosco Szent Jánosra emlékeztet minket. Ő tisztában volt azzal, hogy milyen ajándékokat kapott Istentől; messzire elment, sokat szenvedett, hogy lássa ezeket beteljesülni. Árvaházakat nyitott fiúk számára, ez volt szeretetének munkája. Egy levélben pap testvéreinek elmagyarázza, hogy használják tekintélyüket a fiúk felett, ez egy olyan lecke, amit mindannyian megtanulhatunk: “Úgy viselkedjünk azokkal a fiúkkal, akik felett hatalmunk van, mintha saját fiaink lennének. Tegyük magunkat az ő szolgálatukba. Óvakodjunk magunkra venni egy fölényeskedő magatartást. Ne uralkodjunk felettük, kivéve, ha csak így szolgálhatjuk őket jobban.”

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, misztikus Tested tagja vagyok. Részt akarok venni küldetésedben, hogy minden ember megismerjen és szeressen Téged. Hálát adok neked Bosco Szent János példájáért! Megtaláltam benned örömömet és égek a vágytól, hogy mint Don Bosco, én is minél több emberrel megismertesselek. Uram, még több lelkesedésért imádkozok, hogy tovább tudjak haladni, és sose fáradjak el küldetésem teljesítésében.

Elhatározás: Időt szánok az imában arra, hogy elmélkedjek arról, hogyan munkálkodott Isten életemben, hogyan növekedett bennem.


A pápa imaszándéka 2020. január hónapra:

A világbéke előmozdításáért: Imádkozzunk, hogy a keresztények, a más vallások követői, és minden jóakaratú ember a békét és igazságosságot mozdítsa elő a világban.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka: Hogy a közelgő -2020-as – Eucharisztikus Kongresszusra való készület új lendületet adjon közösségeink hitének és életének. 

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.