Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra, és a hit megélésének egyik eszköze az elmélkedő imádság.
Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet adventben a napi elmélkedéssel, és ajánld minél többeknek szolgálatunkat. Jelentkezés a www.napielmelkedes.hu oldalon


A szív és az értelem okossága
2019. december 16. Advent harmadik hete – hétfő
Tolnai Gyula, a Regnum Christi mozgalom tagja 

Mt 21,23-27
Amikor bement a templomba és tanított, odajöttek hozzá a főpapok és a nép vénei. Megkérdezték tőle: „Milyen hatalommal teszed mindezt? És ki adta neked ezt a hatalmat?” Jézus így válaszolt nekik: „Kérdeznék tőletek én is egy dolgot. Ha megmondjátok nekem, én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem mindezt. János keresztsége honnan volt? A mennyből vagy az emberektől?” Azok így tanakodtak egymás közt: „Ha azt mondjuk: „a mennyből”, azt mondja majd nekünk: „Akkor miért nem hittetek neki?” Ha pedig azt mondjuk: „az emberektől”, félünk a néptől, mert mindnyájan prófétának tartják Jánost.” Azt felelték tehát Jézusnak: „Nem tudjuk.” Erre ő azt mondta nekik: „Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem mindezt.”

Bevezető ima: Uram, ajándékaid oly sokfélék, bölcsességed szerint osztottad ezeket az embereknek. Add, hogy felismerjük, nem a magunk érdeme, hogy nekünk éppen mit juttattál.

Kérés: Istenem, kérlek, világosítsd meg értelmemet különösen arra, hogy felismerjem saját ismereteim korlátozottságát és sohasem dicsekedjek vélt vagy valós tudásommal másoknak!

1. Ravasz és gonosz kérdésre okos és tiszta válasz. Jézus az evangélium eme csodálatos példáján keresztül tanít minket arra, hogy miként viselkedjünk hasonló helyzetekben. Ne döbbenjünk meg azon, hogy nem ad egyenes választ a nekiszegezett kérdésre. Úgy felel, ahogy a kérdezők megérdemlik. Pontosan ismeri gonosz szándékaikat, ezért nem is méltatja őket válaszra, nem magyarázkodik, hanem ellenük fordítja a kérdést.
Nem kétséges, hogy mi keresztények sem kerülhetjük el, hogy életünkben legalább néhányszor ne vonják kétségbe hitünk komolyságát és értelmét. Néha nem feltétlenül bántó módon, néha viszont azzal a kétségtelen szándékkal, hogy megszégyenítsenek minket és kigúnyolhassák hitünket. Fel kell készülnünk erre és méltó módon kell válaszolnunk, vagyis állnunk kell a sarat!

2. Hogyan készüljünk a próbatételre? Először is a legfontosabb, hogy ne féljünk! Gondoljunk arra, hogy hitünk megvallása a kritikus helyzetekben a legalapvetőbb elvárás, amit Jézus megfogalmazott a számunkra. Ha tudásunkat, hitbeli ismereteinket nem tartjuk elégségesnek ahhoz, hogy ellenfeleink akár ravaszul körmönfont kérdéseire megfelelő választ tudjunk adni, akkor szorgalmasan készüljünk: tanulmányozzuk a Bibliát, rögzítsünk magunkban néhány tanulságos példabeszédet vagy történetet! Ezeket többször is olvassuk el és gondoljuk végig alaposan az értelmüket!

3. Hitünk és értelmünk állandó fejlesztésre szorul. Nem kell elcsüggednünk attól, hogy nem vagyunk képesek minden lényeges hitbéli kérdésre azonnal és kimerítően felelni. Erre nincs is szükségünk. Akik ellenünk fordulnak, azok legtöbbször egyáltalán nem járatosak még a legalapvetőbb ismeretekben sem hitünk lényegéről. Éppen ezért nem kell aggódnunk amiatt, hogy válaszunk nem lesz megfelelő. Csak attól óvakodjunk, hogy elbízzuk magunkat és ezért már nem törekszünk hitünk alapjainak minél mélyebben történő megértésére.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, köszönöm neked, hogy tanítványaid és követőid szavai és példája mindenkor segít nekem megtalálni a helyes válaszokat.

Elhatározás: Kiválasztok egy olyan evangéliumi szakaszt, amelynek még nem tudtam felfogni az értelmét és újra elmélkedem róla.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.