Megnyerni az egyetlen harcot, ami számít
2019. november 1.
Mindenszentek
P. James Swanson LC 

Mt 5, 1-12a
A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek, ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket: “Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok!

Bevezető ima: Drága Jézusom, segíts nekem jól imádkoznom ezen a napon, amikor az összes szentet ünnepeljük, akik példája lelkesít minket, mert ők elnyerték a hozzád vezető utat az imádságban hozott fáradhatatlan erőfeszítésük által!

Kérés: Uram, add, hogy jobban akarjak áldozatokat vállalni, és legyőzzem a nehézségeket, hogy így a mennyországba juthassak!

1. Hogyan lehet megérteni a nyolc boldogságot? Mindenszentek ünnepekor az Egyház arra hív minket, hogy elmélkedjünk Jézus követőinek tett ígéretein. Elsőre nem tűnnek valami vonzónak. Jézus felsorol egy egész sor olyan dolgot, amit a legtöbb ember leginkább elkerülne, mondván, hogy akadályozza saját akaratát és vágyait. Jézus ennek ellenére azt mondja, hogy boldogok leszünk, ha ezek megvannak az életünkben. Valójában a szó az eredeti görög szövegben a „makarios”, ami azt jelenti, hogy boldog. Ennek így nincs értelme. Boldog vagyok, amikor szegény, szomorú, szelíd, igazságot szomjazó, irgalmas, tisztaszívű, békességszerző, üldözött és meggyalázott vagyok? Ez nem az, amit a TV-ben, a mozikban vagy az interneten látok. Ez nem az, amit az ismerőseim többsége ajánlana nekem. Akkor mi Jézus nagy gondolata, amit ezzel a beszéddel mondani akar nekem? Boldogtalanná akar tenni engem?

2. Áldozathozatal a földi dicsőségért. Láthatjuk, hogy az összkép nem annyira elszomorító. Jézus azt mondja, hogyha elfogadjuk ezeket a nehéz dolgokat, meglesz értük a jutalmunk. Ez nagyon kifejezően hangzik így, hogy bérünk. Tulajdonképpen mind remekül hangzik: mennyek országa, kényelem, a föld öröklése, elégedettség az igazság győzelme láttán, irgalom elnyerése, Isten-látás, Isten gyermekének lenni, ezek mind remek jutalmak a mennyben. Ki ne akarná ezeket elnyerni? Nem azt látjuk, hogy vannak emberek, akik sokkal keményebben dolgoznak sokkal kevesebbért? Az atléták nem azért edzenek évekig, feladva mindenféle örömöt és élvezetet, olykor alárendelve magukat az intenzív szenvedésnek is, hogy a dicsőség rövid pillanatát megszerezzék maguknak egy versenyen? Az üzletemberek nem azért dolgoznak sokszor hosszú órákon keresztül, feladva élvezeteket és belső áldozatokat hozva, hogy néhány dollárral többet szerezzenek? Amit Jézus ajánl nekünk nem sokkal jobb, mint bármi az említettek közül? Jobb, mint egy aranyérem vagy egy millió dollár, nem igaz?

3. Érdekelnek egyáltalán minket a mennyei dolgok? Bármi, ami értéket képvisel, azért érdemes áldozatot hozni, és minél értékesebb, annál nagyobb áldozatot vagyunk képesek érte hozni. Talán az aranyérem megéri azokat az áldozatokat, amiket az atléta meghoz, hogy megnyerje azt. Talán egy millió dollár megéri az üzletembernek azokat az áldozatokat, amiket meghoz, hogy megszerezze. Ha a mennyország az, aminek Jézus mondja, nem éri-e meg mindazon áldozatokat meghozni, amiket Jézus itt megemlít – és még annál is többet? Ha az emberek hajlandók oly nagy áldozatokat hozni a múlandó dolgokért, nem kéne nekem is törekednem arra, hogy még nagyobb áldozatokat is meghozzak a mennyei örök boldogságért? Természetesen, sok ember van, aki nagy dolgokra volna képes a világban, de nem kezd ezzel a képességével semmit, mert vagy nem érdekelt benne, vagy nincs meg benne a késztetés, hogy tegyen bármi nagyot is. Ez az oka, hogy nem teszek többet a mennyország elnyeréséért? Egyszerűen nem érdekel? Mi az, ami motiválni fog engem, hogy valóban vágyjak mindazokra, amiket Jézus kínál nekem?

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusom, nem teszek túl sokat azért, hogy a nyolc boldogság szerint éljek. Tényleg nem gondolok sokat azon ajándék érdeméről, amit Te kínálsz nekem – az örök boldogságról a mennyben. Segíts értékelnem ezt a maga teljességében! Segíts, hogy mindennap jobban vágyódjam utána! Segíts elmélkednem azon, hogy milyen lesz a mennyország, hogy így hevesebben vágyódjam utána, és hajlandó legyek bármit megtenni, – bármit, ami ahhoz kell, – hogy odajussak!

Elhatározás: A mai napon legalább öt percet szánok arra, hogy elképzeljem, milyen lesz a mennyország. Milyennek szeretném, milyen legyen a mennyország? A legmerészebb elképzeléseimet is meg fogja haladni a valóságban. Erre szánva egy kis időt a mai napomból, növelni fogom a vágyat, hogy a mennybe menjek, és megtegyem a szükséges áldozatokat azért, hogy odajussak.


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.