Orvos és nem hóhér
2019. szeptember 21. Évközi huszonnegyedik hét – szombat
Szent Máté apostol és evangélista
P. Shane Lambert

Lk. 9,9-13
Abban az időben amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámasztalnál ülni. Így szólt hozzá: “Kövess engem!” Az felállt és követte őt. Később, amikor Jézus az ő házában vendégeskedett, eljött sok vámos és bűnös, és helyet foglaltak az asztalnál Jézussal és tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok és megkérdezték tanítványait: “Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta ezt, és így válaszolt: “Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: “Irgalmasságot várok és nem áldozatot.” Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Te teremtettél engem, és a jót akarod lelkemnek. Remélem, hogy teljesíteni tudom meghívásomat emberi gyengeségeim ellenére. Uram szeretlek, amiért ennyire irgalmas vagy hozzám.

Kérés: Uram, irgalmat akarok felajánlani neked és nem az áldozatot.

1. A gyógyítás. Mindenki jó helyen és jó időben akar lenni, és megnyerni a főnyereményt. Mindenki azt várja, hogy az orvosa pozitív jövőképet fessen elé, ha betegség éri. Bolond az a lottózó, aki nem kasszírozza be a nyereményt. Bolond az a beteg, aki nem tartja be az orvos utasításait. Máté, a vámos nem élt kiteljesedett életet, pedig volt pénze, barátai és társasági élete. Ez a fajta életstílus gyorsan megmételyezte a lelki életét. Máté nem volt egyedül – jól tudta, hogy rossz társaságban van. Talán ismerős számomra ez a jelenet? Jézus élete, mely szegény, tiszta és engedelmes volt, vonzó és nagy hatást tett Mátéra. A szerető pillantás, mely megragadta tekintetét és így szólt: „kövess engem”. Jézus visszautasíthatatlan ajánlata pedig Máténak mindenébe került. Kész volt elveszteni életét, hogy ez által visszakapja azt Krisztusban. Én mit vagyok képes odaadni?

2. A valódi társasági élet. Vannak, akik öntik magukból a viccet. Néhány embert viszont azért nem hívsz meg, mert tönkre teszi a partit. Máté mire gondolhatott? Hogyan gondolhatta, hogy korábbi barátait érdekli Jézus? Jézus nem hasonlított rájuk. Vajon felborította volna Jézus az ő asztalaikat is, és korbáccsal kergette volna el őket is pultjaiktól? Nem. Visszahívta volna őket az atyai házhoz. Jézus Krisztus a világ világossága. Ő az Út, az Igazság és az Élet. Ő a világ tulajdonába jött, Ő a velünk élő Isten. Ő a Jó Pásztor, aki elveszett nyáját keresi. Ha egyszer megtalálja azt így szól: Jöjjetek, örvendjetek velem! (Lk. 16:5) Ő az ünnep igazi oka. Ha Jézus valóban az életem része lett, meghívhatom a barátaimat is viszonzás képen, hogy velem örüljenek. Ünnepeljük együtt Isten irgalmát!

3. Irgalmat és nem áldozatot! Valahogy szeretném hasznát venni földi javaimnak, hogy mennyei kincseket nyerjek. Szeretnék teljes testi és lelki egészséget nyerni még akkor is, ha teljes változtatásra van szükségem. Mégis, nem mennék orvoshoz, ha tudnám, hogy az kivégeztet, mert egy kicsit beteg vagyok. Az ítélkező keresztények olyanok, mint a kivégző orvos, aki behatja az áldozatot másokon anélkül, hogy irgalmat vagy a gyógyuláshoz vezető utat kínálna fel. Jézus úgy mutatja be magát, mint a lelkek orvosát, aki azért jött, hogy gyógyítson. A szeretet gyógyít. A szeretet az ünneplés oka. A szeretet az orvosság. Vajon én gyógyítok?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretném, ha megérintenéd életemet, és eltöltenéd szívemet szereteteddel, örömöddel és nevetéssel. Töltsd el baráti kapcsolataimat hitelességgel. Nem akarok felszínes életet élni, mely másokat is, magamat is az üresség felé vezet. Krisztus, Te vagy az életem.

Elhatározás: Ma időt fogok szánni egy barátomra, vagy családtagomra, hogy felfedezzük azokat az értékeket, melyek a szilárd kapcsolat alapját képezik.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.