Mert Isten úgy szeret engem
2019. szeptember 14. Évközi huszonharmadik hétszombat
Szent Kereszt felmagasztalása
P. Patrick Butler LC

Jn 3: 13-17
Abban az időben Jézus ezt mondta Nikodémusnak: Senki sem ment föl a mennybe, csak aki alászállt a mennyből: az Emberfia. Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Nem azért küldte el Isten a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvösséget szerezzen a világnak

Bevezető ima: Uram, szavaid a Szentírásban megmutatják nekem Kereszted misztériumának szépségét. Hadd halljam szavaidat nyitott és hívő szívvel! Az emberiség iránti szereteted mindig sugárzik szavaidból. Add meg a reményt, hogy a világ megváltozhat szereteted üzenete által! Hasonlóbbá akarok válni Hozzád. Szeretném úgy szeretni az Atyát és a testvéreimet, hogy életemet adom értük.

Kérés: Uram, magasztald fel a keresztet szívemben és lelkemben, hogy a szeretet eszközének lássam!

1. Jézus azonossága. Nikodémus azért jött Jézushoz, hogy megismerje ezt a különös csodatévőt. Jézus elmondta, hogy Ő az Emberfia és Isten Fia. A mennyből szállt alá, és oda fog visszatérni. Most, hogy azonosította magát, elnyerte Nikodémus és az én figyelmemet. Az első kérdésre adott válasz azonban nem elégít ki minket, mert számos új kérdést vet fel. Hogyan lehet Ő Isten Fia, ha csak egyetlen Isten létezik? Ha valóban Isten Fia, miért jött le közénk? És mit vár tőlem?

2. Egy Mózesnél nagyobb Megváltó. Mózes Isten utasítására kivezette Izraelt az egyiptomi szolgaságból. Amikor az emberek a sivatagban lázadoztak, büntetésből mérgező tüzes kígyók marták meg őket. Mózes közbenjárt népéért, és egy bronzkígyót helyezett egy oszlopra; ha egy megmart ember ránézett, megmenekült. Jézus megmentette az emberiséget lázadásában, de Ő nem egy oszlopra helyezett jelkép által, hanem saját magának a keresztfán való feláldozásával. Nem a pillanatnyi haláltól, hanem az örök haláltól mentett meg engem. Ő valóban Mózesnél nagyobb – Ő a Megváltó!

3. Isten szeretetének a mértéke. Mennyire szeret engem az Atya? Ha egy hőmérőn próbálnánk lemérni Isten végtelen szeretetét, az izzásában bizonyára rögtön szétpattanna. Ez a szeretet valóban határtalan. Mit tagadna meg tőlem, ha már Fiát is elküldte a megmentésemre? Ha Isten szeretetének nagyságán elmélkedem; dicséretet, hálát és hasonlóan nagylelkű szeretetet kell, hogy érezzek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, megérint engem, amikor felismerem, hogy mennyire szeretsz. Alászálltál a mennyből, Te lettél az Emberfia, hogy megismerjelek, megszeresselek és hasonlóvá váljak hozzád. Annyira szerettél, hogy feláldoztad magadat értem a kereszten, így megszabadítottál bűneimtől és megmentettél a haláltól. Én is ennyire akarlak szeretni téged: neked adom életemet.

Elhatározás: Ma szemlélni fogom a keresztet, a szeretet szimbólumát, hogy olyan jelképpé váljon, amely mond valamit, ahányszor csak látom. Ma megpróbálom szeretettel hordozni a keresztemet.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.