A szeretet átalakult teljesítménye
2019. augusztus 6.
Évközi tizennyolcadik hét – kedd
Urunk színeváltozása
P. Patrick Murphy LC

Lk 9,28b-36
Abban az időben: Jézus kiválasztotta Pétert, Jakabot és Jánost, és felment velük a hegyre imádkozni. Miközben imádkozott, arcának színe elváltozott, a ruházata fehér lett és fényben sugárzó. És íme, két férfi beszélgetett vele, Mózes és Illés, akik dicsőségben megjelentek, és beszéltek az ő eltávozásáról, amelyet Jeruzsálemben készült beteljesíteni. Pétert és a vele lévőket elnyomta az álom. Amikor felébredtek, látták dicsőségét, és a két férfit, akik ott álltak vele. És történt, hogy amikor eltávoztak tőle, Péter ezt mondta Jézusnak: „Mester! Jó nekünk itt lenni! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!” Nem tudta ugyanis, hogy mit mond. Amíg ezeket mondta, felhő szállt le, és elborította őket. Amint a felhőbe jutottak, félelem fogta el őket. A felhőből szózat hallatszott: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok”. Mikor a szózat elhangzott, Jézus egyedül maradt. Ők pedig hallgattak, és senkinek sem szóltak azokban a napokban mindarról, amit láttak.

Bevezető ima: Uram, köszönöm színeváltozásod ajándékát. Ahogyan átváltoztál az apostolok előtt, változtass át engem is kegyelmed által. Te vagy a jóság és a szentség forrása. Minél inkább egyesülök veled, annál inkább átváltoztatsz.

Kérés: Uram, bár szívem ne ragaszkodna annyira a világhoz és engedné, hogy a Te szeretetedért éljek!

1. A nagy kivonulás. Jézus saját kivonulásáról beszélt Mózessel és Illéssel: arról, hogy megszabadítja az emberiséget a bűn szolgaságától. Nem a csodákról beszélt, nem a világ szépségéről és kényelméről, vagy arról milyen indíttatásai vannak. Nem azok a lehetőségek izgatták, hogy talentumait kihasználva nagy dolgokat vihetne végbe, és kivívhatná mások csodálatát, vagy nem törődve ezekkel pihenhetne. Nem ezekről a dolgokról beszélt. Egyetlen vágya a küldetése volt: szenvedése és halála, elindulása e világból Atyjához, Őt dicsőítve, akaratát teljesítve, az emberiség megmentésével.

2. Az ígéret földje. Szívünk sok mindenhez ragaszkodhat: lehetnek vágyaink, indíttatásaink, reményeink. Ragaszkodhatunk kényelemhez, dicsőséghez, ahhoz, hogy mindent rögtön elintézzünk, önmagunk kiteljesítéséhez, talentumaink kihasználásához. A mi Urunk alárendelte e lehetőségeket a Mennyei Atya szeretetének. Ezt jelenti a Krisztus-követés, ezt jelenti a világtól való eltávolodás: késznek lenni bármit feláldozni ezek közül Krisztusért, kérjen bármit. Jobban kell Őt szeretnem minden más kívánságomnál és szeretett dolgaimnál. Ez az igazi ígéret földje, a valódi felszabadulás önzésünk világából. Meghalni magadnak annyi, mint az öröm, a béke, szeretet és az örök élet gyümölcsét teremni.

3. Magról kelve. „Ha a földbe hullott gabonaszem meg nem hal, egy maga marad.” (Jn 12.24) Irányuljon bármi felé a szeretetem, meg kell tisztulnia, elhalnia, mint a magnak a földben. Mert minden földi ragaszkodás én-központúságomban gyökerezik. Ezt kell kigyomlálni és a tűzre vetni. Csak figyeljük, kit és mit, hogyan szeretünk. A feleség lehet, hogy úgy szereti férjét, hogy uralkodni akar felette? Az apa gyermekét haragból bünteti nem a javára? Én-központúságunk gyengíti, aláássa szeretetünk erejét; kevesebbet szeretünk, mint amire képesek vagyunk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szabadíts meg szeretetem önző mivoltától. Adj erőt, egy nagy lépést tennem abban, miképp feledkezzek meg magamról. Add, hogy megértsem, ez vezet el az igazi szabadságra, és örömre a szívemben. Ettől leszek önfeláldozó egy életen át.

Elhatározás: Nagylelkű elhatározást teszek, hogy valamelyik kapcsolatom önző szempontjától megszabadulok.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.