Ami a külsőségek mögött van
2019. június 26. Évközi tizenkettedik hét – szerda
P. Edward Mcllmail, LC 

Mt 7,15-20
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: “Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e a tövisről szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak, és tűzre vetnek. Tehát: gyümölcseikről ismeritek fel őket.”

Bevezető ima: Uram, ahhoz, hogy valamit tegyek az életemben, szükségem van arra, hogy egyesüljek veled az imádságaimban. Gyengeségeimnek és bűnre való hajlamomnak tudatában is jobban bízom abban, hogy megbocsátasz nekem és elárasztasz kegyelmeiddel. Hiszem, hogy jelen vagy az Oltáriszentségben. Ez bizonyítja számomra, hogy valóban Egyházad mellett állsz az idők végezetéig.

Kérés: Uram, segíts, hogy könnyebben észrevegyem a körülöttem lévő emberek jóságát!

1. Farkasok báránybőrben. A világ tele van hamis prófétákkal. Azt ígérik, hogy boldogok leszünk, ha megvásároljuk termékeiket; kattintsuk a web-lapjaikra és vegyük semmibe az Egyház tanításait. Napjainkban a világ tele van információkkal, de kevés dolog van, ami segíthet nekünk eligazodni ezek között. A média azt hangoztatja, hogy az abortusz teljesen normális dolog, hogy az őssejt kutatás emberi magzatokon semmi morális problémát nem vet fel és teljes mértékben tolerálnunk kell az azonos nemű emberek házasságát. „Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják.” (2 Tim 4,3-4) Hogyan ítélem meg, amit nap, mint nap hallok? Hogyan mérlegelem, amit a média sugároz felém? Mindent magamba szívok, és magamévá teszek, amit hallok, vagy törekszem arra, hogy kitaláljam, hogy az Egyház hogyan vélekedik egy-egy témáról? Tudatában vagyok annak, hogy a média mennyire megzavarhatja a külső békémet? Hogy ez teljesen világivá teheti a gondolkodásmódomat?

2. Nézzétek a gyümölcsöket! A mi Urunk jó képességeket ad arra, hogy megítéljük mások munkáját. Megpróbáljuk figyelemmel követni, hogy mások mit hoznak létre. Azok az emberek, akiket naponta a televízióban látunk, valóban békés és boldog életet élnek? Biztos családi háttérrel rendelkeznek? Gyakran azok élnek kiegyensúlyozott életet, akik kerülik a nyilvános figyelmet. Isten gyakran olyan embereket választ, akik nem reflektorfényben élnek. Ő azokban a családokban tud leginkább munkálkodni, ahol a szülők a gyermekeket csendesen, hitben nevelik fel. Én milyen tartós gyümölcsöket tudtam Isten számára teremni? Ha házasságban élek, nyitott vagyok-e egy új élet befogadására, vagy a hűséges házastársi életért kiállok-e? Ha egyedülálló, akkor elég időt szentelek-e annak, hogy másokat szolgáljak? Segítek a barátaimnak abban, hogy minél jobban megismerjék Krisztust? Tényleg segítek másoknak a karizmámnak megfelelően?

3. Téves ítélet. A megítélés problémája akár rossz irányba is elvihet minket. Gondolhatjuk valakiről, hogy nem túl jó ember, vagy, hogy nem túl tehetséges. Később ér minket a meglepetés, néha évekkel később, hogy az az ember, akit mi rossznak ítéltünk meg, egy harmonikus házasságban él, egy boldog család veszi körül, vagy kiemelkedően jól gyakorolják a felebaráti szeretet erényét. Az ítélet, amit a külső alapján hoztunk meg hibás volt? Ha igen, miért? Észrevesszük és elismerjük mások erényét? Vagy nem tudunk elrugaszkodni a külső jegyektől: attól, ahogyan kinéznek? Az anyagi helyzetüktől? A pezsgő személyiségüktől? Vagy arról, hogy mit mondanak rólam? Mi alapján állítom össze azoknak a szempontoknak a hierarchiáját, ami alapján megítélek másokat?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, számtalan meggyőződés és világnézet vesz körül engem. Rengeteg vélemény, számtalan információ. Néha ezek túlságosan nyomasztóak. Segíts, hogy elfogadjam a pápát, mint földi helytartódat, aki a biztonságos és biztos utat mutatja nekem a zűrzavar és a bizonytalanság közepette.

Elhatározás: Olyan embernek fogom megköszönni a munkáját, aki észrevétlenül dolgozik Isten országának az építéséért.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.