A hiúság veszélye
2019. június 19. Évközi tizenegyedik hét – szerda
P. Walter Schu LC 

Mt 6,1-6,16-18
Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.
Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.
Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz. 

Bevezető ima: Uram! Élő hittel hiszek benned! Bármennyire is hajlok a rosszra és a gyengeségre, bízom irgalmadban. Szeretném megmutatni neked szertetemet ebben az elmélkedésben. Jutalmat csak tőled várok, nem keresem az emberek tetszését.

Kérés: Segíts tökéletesítenem életemben szándékaim tisztaságát, hogy csak a Te dicsőségedért és országod terjesztéséért dolgozzak!

1. Kinek akartok tetszeni? A mai evangéliumban Krisztus nehéz kihívás elé állít bennünket, de ugyanakkor vigasztalást is ad. Tanítása egy mondatban összefoglalható: azt tegyétek, amit akkor tennétek, mikor Istennel egyedül vagytok. Életünk végén csak az marad meg, amit Istenért és felebarátainkért tettünk. Minden más, hiúságunk, vágyaink, hogy elismertek, szeretettek és fontosak legyünk, eltűnnek az utolsó napon, mint a köd a napfény hatására. A felszólítás világos: Isten előtt teljesen tiszta szándékkal cselekedni. De hol a vigasztalás? Mennyei Atyánk „a rejtekben is lát”. Amit a világ soha nem vesz észre, nem értékel, nem ismer el, azért egy napon az égben jutalmat kapunk.

2. Isten és teközötted. Teréz anya a mai evangélium üzenetét egy rövid kis írásban fejezte ki, melynek címe „Isten és közted történik”. Az írás így szól:
Az emberek gyakran esztelenül, logikátlanul és önző módon cselekszenek. – Mégis bocsáss meg nekik!
Ha barátságos vagy velük, szemedre vetik, hogy önzésből és érdekből teszed. – Legyél mégis barátságos!
Ha sikeres vagy, nyersz hamis barátokat és igazi ellenségeket. – Legyél mégis sikeres!
Ha nyitott és őszinte vagy, talán becsapnak. – Maradj mégis nyitott és őszinte!
Amit évekig építesz, egy éjjel alatt tönkre teheti valaki. – Építs mégis tovább!
Ha örömöt és boldogságot sugárzol, valószínűleg féltékenyek lesznek rád. – Légy mégis boldog!
A jót, amit ma teszel, holnapra biztos elfelejtik. – Mégis tedd a jót!
És ha a legjobbat adod magadból a világnak, az talán sosem lesz elég. – Te add mégis a legjobbat magadból!
Miért? Mert végső soron minden Isten és teközötted történik… Sosem közted és a többiek között. 

3. Örök jutalmunk. Háromszor is elmondja Krisztus, hogy a képmutatók, akik mindent csak mások előtt tesznek, már megkapták jutalmukat. Egy nap mindannyian Krisztus elé kerülünk. Örök életünk a pillanat kimenetelétől függ. Fel kellene ismernünk, hogy üresek-e a kezeink, mert minden tettünkben titokban az emberek tetszését kerestük. Figyeljünk oda, hogy jócselekedeteinket inkább rejtve tegyük, hogy ne tudja jobb kezünk, mit tesz a bal! Akkor megjutalmaz bennünket mennyei Atyánk, aki „a rejtekben is lát”.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram, hogy mindig a rejtett dolgokat nézed, és mindig készen állsz, hogy megjutalmazzál azért, amit érted teszek.

Elhatározás: Szeretném ma tetteimben megerősíteni szándékaim tisztaságát, hogy mindent Krisztus iránti szeretetből, országa terjesztéséért tegyek.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.