Radikálisan új
2019. június 17. Évközi tizenegyedik hét – hétfő
P. Walter Schu LC 

Mt 5,38-42
Hallottátok a parancsot: Szemet szemért és fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek, ne álljatok ellent a gonosznak. Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is! Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is! S ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira! Aki kér, annak adj, s attól, aki kölcsönt akar tőled, ne tagadd meg!

Bevezető ima: Uram! Nem könnyű bukott természetemmel ezt az üzenetet elfogadnom. De hiszek szavadban és bízom benned, mert egyedül nálad vannak az örök élet Igéi. Most, elmélkedésem elején segítséget keresve fordulok hozzád. Nincs más célom cselekedeteimmel, csak, hogy a tetszésedet elnyerjem.

Kérés: Uram, segíts, hogy megéljem ezt a radikális felebaráti szeretetet, amire engem, mint tanítványodat felszólítasz. Segíts, hogy el tudjam fogadni felszólításodat arra, hogy a másik arcomat is odatartsam.

1. A vezérgondolat. Felismerjük a szálat, ami végighúzódik ennek a hétnek az evangéliumi részein? Ami szembeötlő benne, az Isten országának a radikális újdonsága. Alapelve egészen új: olyan felebaráti szeretet, ami ellenségeink szeretetét várja tőlünk (hétfő, kedd). Ez az elv újfajta hozzáállást követel, mely minden tettünket befolyásolja (szerda). Teljesen új módon és formában kell Mennyei Atyánkhoz imádkozni (csütörtök). És végül új a Krisztus tanítványai számára megfogalmazott felszólításban, hogy Isten országa legyen az egyetlen kincsük (péntek), valamint az Ő országának a keresése kell, hogy első helyen álljon életünkben (szombat). Milyen jó kiválasztottnak lenni, hogy Isten országának építésében segítsünk! Micsoda öröm, megtiszteltetés és dicsőség egy ilyen Királyhoz tartozni!

2. Új törvényhozó. A hegyi beszéd közepébe csöppentünk. Krisztus olyan tekintélyt sugároz beszéd közben, ami megdöbbenti zsidó hallgatóságát, sőt sokkolja őket. Azzal a céllal lép fel, hogy megváltoztatja azt, amit Mózes és a próféták törvényei hirdettek (ami a zsidó hit tekintélyének abszolút alapja). Ne felejtsük el, hogy Isten Mózesnek adta a Tízparancsolatot, és hogy a próféták valóban Isten szavát hirdették. Ha Jézus mégis azt mondja: „Hallottátok… én pedig azt mondom nektek…”, annak csak két oka lehet: Krisztus vagy őrült, vagy valóban Isten Fia, aki „nem azért jött, hogy megváltoztassa a törvényt, hanem hogy tökéletesítse”.

3. Odatartani a másik orcánkat is. Nehezen találnánk ennél radikálisabb kijelentést. Ki merne ilyet mondani, ha nem maga az Isten Fia? Ő meg is valósítja ezt életében, és hagyja, hogy a gonoszok keresztre feszítsék. De lehetséges, hogy mi, a követői, a keresztények is eszerint éljünk? Valóban odatartjuk a másik arcunkat is annak, aki üt bennünket? Adunk-e még többet annak, aki igazságtalanul sokat követel tőlünk? Mi a szándék, ami Krisztusnak ezen parancsai mögött rejlik, ami látszólag kiszolgáltatottá, sebezhetővé és eszköztelenné tesz bennünket? Nem más, mint az a hősies felebaráti szeretet, mely képes a gonosz embereket az evangélium ügyének megnyerni. És ez az, amire Krisztus, a mi Megváltónk olyan nagyon vágyik: „Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére.” (1 Tim 2,3-4).

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Olyan szívre vágyom, ami egyre jobban hasonlít a tiédre. Segíts nekem, hogy egyre jobban küzdjek azért, hogy minden ember üdvözüljön és felismerjen téged életében.

Elhatározás: Ma teszek valakinek egy szívességet, akivel nehezen jövök ki.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.