Szeretsz-e engem?
2019. június 7. Húsvét hetedik hete – péntek
P. Paul Campbell

Jn 21, 15-19
Miután ettek, Jézus megkérdezte Simon Pétert: „Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?” Ő azt felelte: „Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek!” Erre azt mondta neki: „Legeltesd bárányaimat!” Majd másodszor is megkérdezte: „Simon, János fia, szeretsz-e engem?” Azt felelte: „Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek!” Erre azt mondta neki: „Legeltesd juhaimat!” Aztán harmadszor is megkérdezte: „Simon, János fia, szeretsz-e engem?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte őt: „Szeretsz-e engem?”, és azt felelte: „Uram, te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek!” Ekkor így szólt: „Legeltesd juhaimat! Bizony, bizony mondom neked: amikor fiatalabb voltál, felövezted magadat, és oda mentél, ahova akartál. Ha azonban megöregszel, kiterjeszted kezeidet; más övez fel téged, és oda visz, ahova nem akarod.” Ezt pedig azért mondta, hogy jelezze, milyen halállal fogja megdicsőíteni az Istent. Miután ezt mondta, így szólt hozzá: „Kövess engem!”

Bevezető ima: Uram, segíts, hogy félretegyem minden aggodalmamat és nyugtalanságomat! Segíts, hogy csak a Te jelenlétedre figyeljek! Segíts, hogy meghalljam a hangodat, amely a szívem mélyén szól! Segíts, hogy megértsem és megtegyem, amit kérsz tőlem!

Kérés: Uram, segíts, hogy szenvedélyesebben szeresselek és szolgáljak neked!

1. Szeretsz-e engem? Ez a jelenet a feltámadás után játszódik. Péter háromszor tagadta meg az Urat a Kálváriára vezető úton, de Krisztus iránta való szeretete nem változott. Ez adott erőt Péternek, hogy ellenálljon az elkeseredés és az elkedvetlenedés kísértésének. Jézus félrevonta Pétert, hogy kérdezzen tőle valamit. Nem azért kérdez, mert kíváncsi a válaszra, hanem azért, hogy segítsen Péternek észrevenni a szeretetet, amelynek mélyen gyökeret kell vernie az ő életében is. Krisztus Péter iránti szeretetének kell a legbiztosabb ponttá, meggyőződéssé válnia Péter szívében, ez fogja arra ösztönzi őt, hogy teljesítse feladatát az Egyházban. Milyen az én Krisztus iránti szeretetem? Ez a szeretet-e a fő szenvedélye az életemnek?

2. Legeltesd juhaimat! A Jó Pásztor más pásztor után néz, aki vigyáz nyájára. Ez nyugtalanítja őt mennybemenetele előtt. Olyan pásztorokat akar, akik elmennek, megkeresik az elveszett bárányt és vállukra veszik. Ma is sok elveszett bárány van az én környezetemben is, akinek szüksége van útmutatásra és vezetőre. Szeretem-e Krisztust? Kész vagyok-e az életemet is feláldozni a nyájért, amelyet Ő bízott rám?

3. Kövess engem! Krisztus meghívja Pétert, hogy kövesse őt a keresztúton. Milyen más volt ezt hallani a feltámadás után. Krisztus előtte is meghívta követőit, hogy apostolok legyenek, vegyék fel keresztjüket és kövessék őt. De ez valami elvont dolgot jelentett számukra. Egészen nagypéntekig nem értették miről beszél. Később azonban minden tiszta és világos lett. Péternek a vértanúságban kellett követnie Krisztust. Csak a szeretet tette erre képessé.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, segíts, hogy szeresselek téged! Teljes szívemből, teljes lelkemből és minden erőmmel szolgálni akarlak. Add nekem a Te szeretetedet! Ültesd mélyen a szívembe, hogy én is úgy szerethesselek téged, ahogyan Te szeretsz engem! Adj erőt, hogy legyőzzem a félelmeimet és adj erőt, hogy mérlegelés nélkül tudjam átadni magam neked és a küldetésnek, amelyet rám bíztál!

Kérés: Ma valamilyen áldozatot hozok a tisztítótűzben szenvedő lelkekért. 


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.