Tégy engem szent templomoddá!
2019. május 26. Húsvét hatodik vasárnapja 

Jn 14, 23-29
Jézus így folytatta: „Aki szeret engem, megtartja tanításomat, s Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk és benne fogunk lakni. Aki nem szeret, az nem tartja meg tanításomat. A tanítás, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött. Ezeket akartam nektek mondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek. Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne csüggedjen. Hiszen hallottátok, hogy azt mondtam: Elmegyek, de visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek, örülnétek, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Előre megmondtam nektek, mielőtt megtörtént volna, hogy ha majd bekövetkezik, higgyetek.”

Bevezető ima: Szentlélek, világosítsd meg értelmemet és szívemet a hit erénye által! Életemet a hit igaz fényében szeretném látni – ez Jézus Krisztussal, Urammal és Megváltómmal való barátságomból fakad. Szentlélek, ajándékozd nekem a remény isteni erényét! Sose engedd, hogy elcsüggedjek és kétségbe essek! Urunk legyőzte a bűnt és a hálált, és megnyitotta előttem a mennyország kapuját. Gyújtsd fel bennem az Úr és felebarátaim iránti szeretetet! Hadd égjen, és hadd gyújtsa lángra sokak szívét, hogy be tudják fogadni az igazságot, ami képessé tesz az Atya akaratának teljesítésére!

Kérés: Add, hogy a Szentháromság bennem lakjék! 

1. Hogy tud Isten a szívemben lakni, ha az kőszív? Nincsenek írások Urunktól. Az egyetlen, amikor írni látjuk Őt, amikor ujjával írt valamit a homokba. Amikor viszont ujjával a homokba írt, azzal a körülállók megkeményedett szívében is nyomot hagyott. Elejtették a köveket, amivel meg akarták ölni a házasságtörő asszonyt. Ezek a kövek a szívük keménységét szimbolizálták. Elejtették a köveket, mert meglágyult a szívük. Az Ószövetségben látjuk, ahogy Mózes lejön a hegyről a kőtáblával, amin Isten parancsai a Tízparancsolat áll. Krisztus eljött, hogy megtörje kő szívünket, és beleírja a szeretet parancsát. Krisztus azt akarja, hogy tiszta papírként adjuk át szívünket, hogy azt írja belé, amit Ő akar. Akkor engedjük meg Krisztusnak, hogy a szívünkbe írja a szeretet parancsát, ha odafigyelünk a Szentlélek működésére a szívünkben, és örömmel válaszolunk rá.

2. Krisztus tudja, hogy megerősítésre van szükségünk. Félünk, ha megtudjuk, hogy egy általunk szeretett személy elmegy közülünk egy bizonytalan időre. Gondoljunk a háborúba vonuló katonákra. Milyen nehéz lehet az asszonyoknak és a gyerekeknek a magánnyal és a bizonytalansággal együtt élni. De egy jó katona biztosítja őket, hogy vissza fog térni, és hisz abban, hogy az itthon-maradottak erősek lesznek és helyes életet fognak folytatni. Milyen nehéz lehetett az apostoloknak, amikor Krisztus megmondta nekik, hogy elhagyja őket. Mindenüket maguk mögött hagyták, hogy kövessék Őt, és most úgy tűnt, mintha magukra maradnának. Krisztus tudta, hogy milyen nyomás nehezedik a szívükre, és biztosította őket, hogy azért kell őket elhagynia, hogy Ő és az Atya a szívükbe küldhesse a Szentlelket. A Szentlélek a mi szívünket is megvilágosítja, úgy ahogy az apostolokét is.

3. Örvendenünk kell, hogy Krisztus visszatér. Krisztus a béke hercege. Bátorságot akart öntetni az apostolokba, akiket letaglózott a gyász és a félelem. De Krisztus megmondja nekik, és nekünk is, hogy örüljenek, mert visszatér. Krisztus azt karja, hogy ne csak annak örüljünk, hogy Ő megtért az Atyához, hanem annak is, hogy Ő és az Atya bennünk fognak lakni, ha elfogadjuk szavait. A mi szívünkben fognak lakozni. Azt akarja, hogy bízzunk a Szentlélekben, aki megvilágosítja a gondolkodásunkat, és erőt ad az igazi krisztusi élethez.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, bízni akarok a szavadban; a Szentlélek működésében a szívemben. Segíts, hogy eldobjam a félelmeimet, melyek megbénítják a tetteimet és gondolataimat. Megnyitom a szívemet, hogy a Szentháromság bennem lakhasson. Ez természetfeletti örömmel tölt el, melyet a világ sem adni, sem elvenni nem képes.

Elhatározás: Segíteni fogok valakinek, aki magányos, és közvetíteni felé azt a bizonyosságot, hogy Te örökké velünk maradsz. 


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.