Krisztus ismeri az Ő juhait!
2019. május 12.  Húsvét negyedik vasárnapja
Jó Pásztor vasárnapja – Papi és szerzetesi hivatások vasárnapja
P. Steven Reilly LC 

Jn 10, 27-30
„A juhaim hallgatnak szavamra, ismerem őket, és ők követnek engem. Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, nem ragadja ki őket a kezemből senki. Atyám adta őket nekem, s ő mindenkinél nagyobb: Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit. S én és az Atya egy vagyunk.”

Bevezető ima: Uram, folytatjuk a húsvéti öröm ünneplését. Ez az elmélkedés egy kiváltságos pillanat arra, hogy megtapasztaljuk ezt a boldogságot. Felajánlom hitemet és teljesen átadom magamat neked!

Kérés: Uram segíts ráébrednem arra, hogy Te mindenkinél jobban ismersz és végtelenül szeretsz engem!

1. Isten nem órásmester. A felvilágosodás filozófusai és tudósemberei az értelem rabjai voltak. Az univerzumban nem láttak mást, mint logikát és törvényszerűséget; Istent pedig egy órásmesterhez hasonlították, mondván: Isten teremtett egy Rolex-minőségű univerzumot, amiben most elégedetten hagyja a teremtményeit, hogy a tervhez hűen zavartalanul „működjenek”. A fizika tökéletes és kérlelhetetlen törvényei megszabadították Őt a teremtményekkel való törődés terhétől – így egy az Ő mennyei irodájában tett látogatásunkkor egy vakáción levő Istennel szembesülnénk, aki „éppen horgászáson van”. Istennek ez a deista („A gép forog, az alkotó pihen”) felfogása nem egyeztethető össze azzal az Istennel, Akit mi imádunk. A mi Istenünk egy állandóan jelenlevő Isten, aki bizalmas barátként törődik az Ő gyermekeivel. Az Ő szeretete végtelen intenzitású. Bárki fenyegeti is szerető Isten juhát, azt a saját felelősségére teszi, vagyis annak a ténynek kétségbevonhatatlan voltában, hogy: „Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit.”

2. Ismeri juhait. Ennek a szerető Atyának van egy Fia, Aki az Ő létezésének tökéletes visszatükrözője: „Én és az Atya egy vagyunk.” A Fiú egy pásztor, akinek szeretete, akárcsak az Atyáé, intenzív és személyes: „Ismerem (őket)”. Nem az emberi kategóriák teszik az isteni valóságot igazsággá. Az emberi pásztor, végső soron, arra lenne keményen kényszerítve, hogy úgy gondoljon a juhaira, mint egyénekre. Amikor rájuk tekint, egy nyájat lát bennük. Amikor beszél róluk, az a szó, hogy „juhaim” egyszerre fogja jelenteni az egyéneket és a nyájat (vagyis az egyének összességét). De Jézus a Pásztor, aki nem hasonlítható egyetlen emberi pásztorhoz sem, éppen úgy nem, ahogy az Ő Atyja, aki a Teremtő, és nem hasonítható semmilyen órásmesterhez. Jézus számára mindegyik juh egy individuum, akit egyedi szeretettel szeret. Amikor Krisztus elé mész, nem kell magadon viselned semmiféle névtáblát. Ő tudja a nevedet!

3. Tegyük hozzá a saját részünket is! Ha Jézus senkihez sem fogható Pásztor, akkor nekünk is különleges juhokká kell lennünk, akik semmilyen más nyájhoz sem hasonlíthatók. A juhok lelelkesedése a következő fűcsomóért, az olyan, mint a pásztor hangja, ami alig elegendő ahhoz, hogy egy nyájban tartsa össze őket. A pásztorkutya ugatása, segítsége lényeges elem a nyáj összetartásához, összetereléséhez. Ezzel szemben Krisztus nyájának nincs szüksége effajta kényszerítésére, ugyanis az imában halljuk az Ő hangját (vö. „juhaim hallgatnak szavamra”)! Csak sohase unjunk bele abba, hogy Krisztus áldott nyájához tartozunk! Mindig figyeljük, és méltányoljuk az Ő szavát!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te vagy az én Pásztorom. Nélküled semmit sem akarok. Mindig a Te pásztorbotodra és terelővessződre fogom szegezni tekintetem. A bátorságom sohasem fog meginogni, ha velem vagy! 

Elhatározás: Ma megmutatom és használom családom javára a lelki értelemben vett vezetői képességemet.


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.