Kaszap Béla plébános, pápai prelátus atyáról szentmisén emlékeztek meg április 2-án, halálának 20. évfordulóján, Geszteréden a Szent Anna-templomban. A szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be a településről elszármazó jelen lévő papokkal és a helyi plébánossal együtt. Béla atyáért — aki több mint 30 éven keresztül volt a geszterédi egyházközség gondos, példát adó lelkipásztora —, a jelen lévő hívek és Kaszap atya élő családtagjai is imádkoztak, hogy az a mű, amit ő a településen megélt, megvalósított, annak gyümölcsei megmaradjanak és gyarapodjanak.

Bosák Nándor püspök atya homíliájának bevezetőjében az evangéliumban elhangzott Betesda fürdőnél történt csodás gyógyulás jelenetéről beszélt (Jn 5). Jézus, amikor Jeruzsálemben járt, ezt a helyet is meglátogatta, hogy gyógyulást vigyen a betegeknek. Ott találkozott azzal az emberel, aki 38 éve várt arra, hogy meggyógyuljon, de nem volt hozzá embere.

A püspök atya ezt a gyógyulást típus-esetnek nevezte Jézus működése során, hiszen Ő azért jött a világra, hogy bennünket meggyógyítson, és ahol csak megfordult, mindenütt jót tett. Hármas feladatot adott azoknak, akik a nevében jártak: az evangélium hirdetését, a testi-lelki gyógyítást és az ördög kiűzését.
A papi szolgálatnak az értelme is ebben a hármas feladatban foglalható össze, hangsúlyozta Bosák püspök. A pap arra adja életét, hogy elvigye az örömhírt mindenkinek, bemutatva az élet igazi értelmét és útját. Minden embert gyötör valamilyen testi, vagy lelki betegség. Az Egyház azért ad papot a népnek, hogy legyen embere a szenvedőknek, akiben megbízhatnak. Végül, de nem utolsósorban a lelkipásztornak küzdenie, harcolnia kell a rossz ellen, erősítve a jót, gyarapítva az élet Istennek tetsző részét.

Ezeket a feladatokat átgondolva azt mondhatjuk, Kaszap Béla atya is olyan pap volt, aki mindhárom területet kiválóan és példaadóan ellátta — idézte fel személyes emlékeiben a püspök atya a falu emberét. A volt geszterédi plébános több mint harminc éven keresztül prédikált, jó tanítója volt Isten igazságának, embere volt a falunak. Akik ismerték, azok tudják, hogy mindig, mindenben segített azoknak, akik hozzá fordultak. Ő nem uralkodott, hanem szolgált az élet különböző területein. Egész élete a rossz elleni küzdelem volt, így ördögöt űzött, hiszen ahol az ember a jót tesz, ott csökkenti a rossz, a gonosz erejét.
Béla atya jó pap és jó ember volt. A szentmisében azért imádkozunk, hogy az örök Bíró, aki mérlegre teszi az életét, jutalmazza meg azért, aki volt. Magunknak pedig kérjük, hogy az általa kapott ajándékot maradandóvá tegyük, hogy a jó, amit nekünk hagyott továbbra is munkálkodjon. Imádkozzunk továbbá azért, hogy Isten adjon az Egyháznak jó papokat, akik az Ő jóságát megmutathatják a világban.” — fejezte be homíliáját Bosák Nándor nyugalmazott püspök.

A szentmise befejezése után a püspök atya megáldotta a templomtérben korábban elhelyezett emléktáblát, amelyen a település története, az innen elszármazott papok és a templom eddigi lelkipásztorainak nevei olvashatók.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Képek