„Ő szerette a szegényt, a beteget, a kitaszítottat és a bűnöst, nem ment el részvét nélkül semmiféle inség mellett.” /VII.C.Eukarisztikus ima/

15 éve, 2004. június 28-án Dr. Beer Miklós megalapította a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatát. A 15. születésnapját ünneplő szolgálat tagjaitól meghívást kapott a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye idén májusában megalakult Kórházlelkészi Szolgálata is. A kórházi lelki gondozók és beteg látogatók az egyházmegyénk nyolc kórházában látnak el szolgálatot, a betegek, és az ott dolgozók mindennapjait megkönnyítve.

Külön öröm volt számunkra, hogy Jézus szíve ünnepén – amikor Jézus felénk nyújtja önmagát -, dr. Faragó Artúr atya köszöntötte a szentmisén vendégként résztvevő, az országban újonnan megalakult szolgálatok képviselőit. Szavaiban biztatott minket: Jézus, ahogy elindult újra, és újra az elveszett bárányok után, úgy próbáljunk meg mi is, hol fáradtabban, hol nagyobb örömmel és lendülettel folytatni az utunkat. Kapjunk erőt és lendületet ahhoz, hogy figyeljünk másokra. Azokra, akiket ránk bíztak – mondta Dr. Faragó Artúr egyházmegyei kórházlelkész.

„Adj uram száz kezet, hogy segíthessek” (Anton Gots OSC)

Programjaikon bemutatkozott a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és – Lelki gondozói Szolgálat.
Dr. Török Gábortól /PhD, SE EKK mentálhigiénés intézet/ megtanultunk egy gyakorlati módszert, amely a spirituális reflexió nevet kapta. A módszer segítségünkre lehet a beteg és látogatója közötti hatékony jelenlétekben és találkozásokban.

Bajnóczy Szilvia Sára nővér, és Arapovicsné dr. Kiss Krisztina a Budai Irgalmas rendi Kórház főorvosa, különleges címet választottak az előadásuknak: Egy kávé? – Párbeszéd az együttműködő gondoskodás asztalánál. A gyakorló orvos, és a lelki gondozó számtalan példával mutatta be az együttműködésük „kincseit”.

„Tedd ami csak telik a szívedből” (Gyökössy Endre)

Az egészséges ember, aki a világban magabiztos, erős és céltudatos, betegen, kórházi környezetben szorongónak és kiszolgáltatottnak érezheti magát. Szemlélődve firtatja a körülötte folyó, és érte zajló eseményeket. Többen megtapasztalják, hogy ebben a helyzetben szeretnének hallani egy megnyugtató szót, lelki bátorítást, s érezni azt, hogy a bajban nincsenek egyedül.
A kórházi lelkész, a beteglátogató és lelki gondozó meleg szívvel és türelemmel, mérhetetlen nyugalmat árasztva, segítő beszélgetéssel, imádsággal, jelenléttel fordul a rászoruló emberekhez. Ilyen lelkiséget szeretnénk mi is teremteni kórházainkban, melyet a Váci Egyházmegyében a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársaitól már 15 éve tapasztalják a helyi orvosok, ápolók, és a betegek.

Számos megélés és beszámoló szerint, a lelki segítséget nyújtók úgy érzik, hogy a szolgálatuk számukra jellemépítő, a szeretetben való elmélyülést egy életen át tanulják. Megajándékozva érzik magukat: egy hálás pillantással, örömkönnyekkel, egy köszönettel, melybe minden benne van, amit az Isten jelenlétében ember embernek adhat. Mert kívánhatunk-e ennél többet?

Geréné Sárga Monika
sajtóapostol
klinikai beteglátogató