„Körön kívül-belül” című kiállítást nyitottak meg a debreceni Svetits intézményben

Bakelit lemezből óra, kukazsákból báli ruha, virágtartók, gobelin hímzéssel díszített levesszűrők kreatív gondolkodókról árulkodnak a debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium Kollégiumának aulájában megnyitott kiállításon. Assisi Szt. Ferenc Naphimnusza által ihletett „Hol- Naphimnusz” című fotópályázatra érkezett művekből és „Körön kívül-belül” című, újrahasznosított anyagokból készült művészi alkotásokból nyílt tárlatot november 16-án, Ivanics M. Andrea nővér, debreceni házfőnök nyitotta meg.

Andrea nővér bevezető gondolataiban Assisi Szent Ferenc „LAUDATO SI mi’ Signore”, ’Áldott légy, Uram’ himnuszát idézte, amely mint mondta, arra emlékeztet minket, hogy közös otthonunk olyan, mint egy nővér, akivel osztozunk a létben, és olyan, mint egy szép anya, aki karjába zár minket: ’Áldott légy, Uram, földanya-nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet!’” Ferenc pápa a Föld gondozásáról, 2015-ben kiadott pápai megnyilatkozása is ezekkel a mondatokkal kezdődik.

Andrea nővér hangsúlyozta, Ferenc pápa, aki Assisi Szt. Ferenc nevét választotta, mint pápa, arra hívja fel a figyelmünket ebben az enciklikában, hogy Szent Ferenc „adja a legkiválóbb példát a törődésre azzal, ami gyenge, és Assisi szentje az örömmel és hitelesen megélt átfogó ökológiára buzdít bennünket életével. Szt. Ferenc – akit a nemkeresztények közül is sokan szeretnek – pártfogója mindazoknak, akik ökológiai tanulmányokat folytatnak és a teremtésvédelem területén dolgoznak. Szt. Ferenc különös figyelmet tanúsított Isten teremtett világa, a legszegényebbek és a legelhagyatottabbak iránt. Szeretett, és szerették őt öröméért, nagylelkű odaadásáért, mindenkit befogadó szívéért. Szt. Ferenc zarándok volt, aki egyszerűen és csodálatos összhangban élt Istennel, másokkal, a természettel és önmagával.” – írja a pápa enciklikájában.

Végül Andrea nővér valamennyi kiállított mű alkotóját megdicsérte és megköszönte igyekezetüket, majd hozzátette, amikor megtekintette a pályázatra beérkezett munkákat, úgy érezte, minden alkotót a kreativitás mellett a közös otthonunk, a Föld iránti gyengédség és buzgalom is inspirált.
A házfőnök nővér büszkén elmondta azt is, hogy az Iskolanővérek Magyar Tartománya, 110 éven át végzett környezettudatosságra és fenntarthatóságra nevelés terén végzett tevékenységéért 2018 márciusában államtitkári elismerésben részesült. Két évvel korábban pedig 2016-ban a Svetits elnyerte az Örökös Ökoiskola címet. Ez az elismerés, cím, illetve rang, amely a diákokat is kötelezi a teremtésvédelemre.

A megnyitó zárásaként Szabó Tímea tanárnő, a kiállítás rendezője értékelte a munkákat, és kérte a diákokat, hogy ők is adják le voksukat az általuk felállított sorrend szerint. Az eredményhirdetés november végén lesz.

Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye