Több vagy, ha adsz! – 72 óra kompromisszum nélkül Kisvárdán

Az idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg 2018. 10. 11-14. a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű rendezvényt, melyhez idén is nagy örömmel csatlakozott Kisvárda mintegy 100 diákja. A kezdeményezést a Római Katolikus Egyház hitoktatói koordinálták és vezették, melyhez a város két gimnáziuma, a Szent László katolikus intézmény és a Várday Kata református gimnázium is csatlakozott. Az iskolák diákjai 4 projektben vettek részt. A szőlőhegyen lévő kápolna környezetét tették rendbe és virágot ültettek, a helyi hajléktalan szálló lakóit vendégelték meg, téliesítették az iskolák parkjait, és rendbe tették a kisvárdai fília, Döge templomának udvarát.

Önkénteseink teremtésvédelmi akciónk keretében gereblyét, metszőollót, lombseprűt, lapátot ragadtak, hogy a Szent László katolikus intézmény udvarát, parkjait rendezetté tegyék. Vidám jókedvvel metszették a rózsát, seperték és szállították a faleveleket, szedték a szemetet. Így a nap végére iskolánk belső udvarán kialakított zöld-szigetek talajtakaró növényzete és az udvar is megújult. Délután eljutottunk a helyi hajléktalan szállóra, ahol egy dolgos kis csapat csokoládés-banános muffint sütött a lakóknak, illetve otthonainkban elkészített süteményekkel vendégelték meg őket. A sütemények oly finomra sikerültek, hogy egy szempillantás alatt elfogytak. Fiataljainkhoz néhány „szálló-lakó” is lelkesen csatlakozott, majd kezdetét vette a tekebajnokság. Felejthetetlen néhány órát éltünk át mi is és a lakók is. Egy másik csapat ugyanebben az időben a kis Mária-kápolna udvarát varázsolta rendezetté, és borította virágba. Dögében az egyik fíliánkban, szorgos kezek rendbe tették a templom udvarát, sepertek, kapáltak, gyűjtögettek. Előkerült három szépséges angyalka, melyek 100 éves műemlékek és most a fiataloknak köszönhetően teljesen megújultak.
Elmondhatom, hogy fiataljaink szíve helyén van, elkötelezettek, lelkesek, segítőkészek, nyitottak. Felemelő érzés, amikor megtapasztalom, megtapasztalják, hogy így együtt, közös erővel, milyen nagy dolgokat lehet véghezvinni, milyen csodálatos érzés másokon segíteni.
Kedves Fiatalok! Öröm volt veletek és köztetek lenni! Jövőre ismét találkozunk, mert „Több vagy, ha adsz!”

Votykuné Aradi Angéla
Poncsákné Dolhai Csilla
Rubóczkiné Országh Erzsébet