Szent II. János Pálra emlékeztek Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban

„A főtisztelendő bíborosok megválasztották Róma új püspökét. Messze találták meg, távoli földön. Távoli, mégis mindig közeli a keresztény hit és hagyomány jelentette közösség által. Bevallom, féltem elfogadni ezt a választást. De elfogadtam, mert erre késztetett az engedelmesség Lelke a mi Urunk iránt és a teljes bizalom az Ő édesanyja a legszentebb Miasszonyunk iránt.
Bár bizonytalanul fejezem ki magam az önök…, a mi olasz nyelvünkön, de ha hibáznék, ha hibáznék, akkor majd ki fogtok javítani.” — olvasta fel Dr. Krakomperger Zoltán plébános II. János Pál 1978 ok.16-án, pápává választásának pillanataiban elhangzott mondatait.
A debreceni Szent Anna-székesegyházban 2018. október 14-én énekes-irodalmi áhítattal emlékeztek meg Szent II. János Pálról pápává választásának 40. évfordulóján.

Krakomperger Zoltán megnyitó gondolatai után a jelenlévők hangfelvételről is meghallgatták a Szentatya megválasztását követő olasz nyelvű bemutatkozását, majd az irodalmi áhítaton beszédgyűjteményéből vett részleteket olvastak fel.

Elsőként 1978. október 22-i beiktatási beszédéből hangzott el egy részlet, majd a család és társadalom témájában egy állásfoglalást hallhattak a résztvevők.
A következő elhangzott beszédének címe — amely az európai egységet is meghatározta —, „Aki elősegítette a kommunizmus bukását és meghirdette az új evangelizációt”.
Majd ökumenikus elkötelezettségét csodálhatták meg a jelenlévők azzal a részlettel, amely a debreceni Református Nagytemplomban hangzott el 1991 aug.18-án.
Végül az 1991-es lelkipásztori látogatásának utolsó, a repülőtéren elhangzott üzenetét hallhattuk.

A megemlékezésen felolvasott beszédek itt olvashatóak:http://www.dnyem.hu/index.php/item/2075-reszletek-ii-janos-pal-papa-beszedgyujtemenyebol-megemlekezes-szent-ii-janos-palrol-debrecen-szent-anna-szekesegyhaz

A megemlékezés a “Te Deum” közös eléneklésével végződött.

Közreműködött: az olasz származású Francesca Provissionato operaénekes, orgonán kísérte Dobos Mihály karnagy, kántor.

 

Karol Józef Wojtyłat I. János Pál halála után, 1978. október 16-án választották pápává. Elődei iránti tiszteletből a II. János Pál nevet választotta. Október 22-én a Szent Péter téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Homíliájában hangzott el a híres „Ne féljetek!” felszólítás. II. János Pál volt a 264. az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz pápa, az első szláv pápa. Közel 27 éves pontifikátusa az egyik leghosszabb a történelemben.

II János Pál pápát 1991. augusztus 16. és 20. közötti magyarországi látogatása alatt, 18-án, Debrecenben, a református Nagytemplomban is köszöntötték.
Látogatása előmozdította a magyar egyház szervezeti felépítésének változtatását, ennek köszönhetően az 1993. május 30-án kelt „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét az egri érsekség keleti és a szeged-csanádi püspökség északi területeiből.

Szent II. János Pál pápa életútjáról bővebben itt olvasható:
https://www.magyarkurir.hu/cimke/Szent-II-Janos-Pal-papa

Fotó  II. János Pál pápáról: Ad limina látogatás – 2003 – A Szentatya Debrecent keresi a térképen, forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
II. János Pál pápa debreceni látogatása során készült fotók, forrás: www.dehir.hu

Öröm-Hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye