Tiszta és tisztátalan
2020. február 12. Évközi ötödik hét – szerda

Mk 7, 14-23
Ismét magához szólította a népet. “Hallgassatok rám mindnyájan – mondta -, és értsétek meg: Kívülről semmi sem kerülhet be az emberbe, ami beszennyezhetné. Hanem ami belőle származik, az teszi az embert tisztátalanná. Ha valakinek van füle a hallásra, hallja meg!” Amikor a tömeg elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Így felelt nekik: “Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy ami kívülről kerül be az emberbe, nem szennyezheti be, mert nem hatol a szívébe, hanem csak a gyomrába: aztán a félreeső helyre kerül?” Ezzel tisztának minősített minden ételt. De hangoztatta, hogy ami kimegy az emberből, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, erkölcstelenség, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és tisztátalanná teszi az embert.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Teremtőm és Megváltóm vagy, és mindent tudsz. Bár egyetlen bűnöm sincs rejtve előtted, tudom, hogy Te mégis feltétel nélkül szeretsz engem és vársz bűnbánatomra, hogy hozzád forduljak, hogy megbocsáthass nekem és újra tisztává tehess engem. Köszönetet mondok végtelen szeretetedért. Gyenge szeretetemet ajánlhatom fel csak viszonzásul.

Kérés: Uram, segíts legyőznöm esendő természetemet, és add, hogy Te legyél az első helyen életemben!

1. A bűn belsőnkből jön. Az Isten országa, ahogy Jézus mondja az evangéliumban; köztünk van. Következésképpen az országért való háború is közöttünk van. A Katolikus Egyház Katekizmusának 405. pontja azt mondja, hogy az eredendő bűn „az eredeti szentségtől és igazságtól fosztja meg az emberi természetet” Kimondja, hogy az ember „természetes erői megsebesültek, tudatlanságnak, fájdalomnak és a halál uralmának vettetett alá és hajlik a bűnre (e rosszra való hajlandóságot nevezzük “concupiscentiának”). Ez a rosszra való hajlam (ha elfogadjuk) tesz minket tisztátalanná.  Szentségünk és tisztaságunk belőlünk kell, hogy kiinduljon (gondolatainkat és vágyainkat az evangéliumi mértékhez kell igazítanunk) és felszínre kell jusson a jóság különböző megnyilvánulásaiként (szóban és cselekedetben). Rosszra való hajlamom hol okozza a legnagyobb kárt az életemben? 

2. Még mindig a bűn uralkodik. A bűn és a halál Ádám bűnével lépett a világba. De, „ha egynek bukása miatt sokan meghaltak, Isten kegyelme, s az egy embernek, Jézus Krisztusnak irgalmából nyert ajándék még inkább kiárad sokakra.” (Róm 5,15) Az igaz, hogy a bűn és a halál igyekszik uralkodni életünkben a rosszra való hajlamunk miatt, de az is igaz, hogy mindent meg kell tennünk, hogy kiirtsuk a bűnt az életünkből és Krisztusban új életet éljünk. Krisztus már győzött a bűn és a halál fölött. Az Ő kegyelmével mi is legyőzhetjük ezeket a szívünkben. Anélkül, hogy visszanéznénk, el kell indulnunk azon az ösvényen, ahol Krisztus uralkodik bennünk. Komolyan igyekszem legyőzni rosszra való hajlamomat Krisztus kegyelmével?

3. Krisztus tanítása felé fordítani a figyelmünket. Bárcsak meghallanátok ma a szavát: “Ne keményítsétek meg a szíveteket! (Zsolt 95, 8). Évszázadok során az emberek gyakran bezárták szívüket az evangélium üzenete és a számukra legfőbb jó előtt. A gazdag ember és Lázár történetében (Lk 16, 19-31) a gazdag ember kéri Ábrahámot, hogy küldje vissza Lázárt a halálból, hogy figyelmeztesse rokonait, hogy mi vár rájuk anyagias, önközpontú életvitelük miatt. Azt kapja válaszul, hogy vannak törvényeik és a prófétáik. Erre ő azt mondja, hogyha valaki visszatérne a halálból, arra hallgatnának.  De Ábrahám azt feleli, hogy még ha a halálból térne is vissza valaki, akkor sem hinnének neki. Nem engedhetem meg, hogy szívem megkeményedjen Isten megmentő üzenetére! De ahhoz, hogy nyitott maradjon, a szívemnek el kell szakadnia az élvezetekkel teli és könnyű életviteltől, ami süketté tesz engem Krisztus gyengéd útmutatására.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nyisd fel füleimet és vedd el a fátyolt szemem elől, hogy beengedjem országod uralmát szívembe! Szabadíts meg attól, hogy bármit is jobban szeressek nálad! Szabadíts meg az elvárásaimtól, amelyek szeretetedről akarnak bizonyosságot! Segíts nekem Uram, hogy úgy éljem meg a keresztény szolgálatot, hogy egykor az ítélet napján ne találtassak bűnösnek!

Elhatározás: A jóságot táplálom gondolataimban és vágyaimban, és nem engedek be semmi olyat szívembe, ami elszakítana Jézustól.


A pápa imaszándéka 2020. február hónapra:

A menekültek segélykiáltásának meghallásáért: Imádkozzunk, hogy meghalljuk és komolyan vegyük az emberkereskedelem áldozataivá vált menekült testvéreink segélykiáltását.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka: Hogy a közelgő -2020-as – Eucharisztikus Kongresszusra való készület új lendületet adjon közösségeink hitének és életének. 

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.